Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

autor tego tematu liczył sobie 23 

21

47 minut temu, mf2551 napisał(a):

Ja mam tak: Produkcja zwierzęca do 60 Djp 2 punkty 

Nawigacja 2 punkty

Rozrzutnik 4 punkty 

Zbiornik podziemny na deszczówkę 4 punkty 

Chwastownik 6 punktów 

Brona talerzowa 6 punktów 

Razem wychodzi 24 dobrze

Dobrze liczę czy jakiś błąd ? I pytanie jak wyciągnąć więcej punktów ?

z maszyn masz juz pod korek, zostaje ci jeszcze N2000, chociaz 1 działka,  uprawy ogrodnicze jak posiadales w tym roku pow min. 0,2ha no i grupa rolników jak chcesz sie w to bawić.

Do  modernizacji i rolnictwa 4.0 dorzucili to moze i do tego dorzuca, trzeba składać z każdą ilością punktów.

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano

5. W przypadku operacji realizowanej przez grupę rolników punkty przyznaje się w wysokości średniej arytmetycznej z liczby punktów przysługujących indywidualnie tym osobom.

Pytanie do tego zapisu z wytycznych. Nawet jeśli grupa uzbiera dajmy na to 24pkt za maszyny (jak Kolega wyżej) to liczba ta zostanie podzielona przez 3 co finalnie da jedynie 8 pkt do "klasyfikacji"??

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Celownik07 napisał(a):

21

z maszyn masz juz pod korek, zostaje ci jeszcze N2000, chociaz 1 działka,  uprawy ogrodnicze jak posiadales w tym roku pow min. 0,2ha no i grupa rolników jak chcesz sie w to bawić.

Do  modernizacji i rolnictwa 4.0 dorzucili to moze i do tego dorzuca, trzeba składać z każdą ilością punktów.

A gdzie znaleźć ten wykaz upraw ogrodniczych ? 

I pytanie ile punktów jest za zbiornik na gnojówkę ?

Edytowane przez mf2551
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mf2551 napisał(a):

A gdzie znaleźć ten wykaz upraw ogrodniczych ? 

I pytanie ile punktów jest za zbiornik na gnojówkę ?

łap na dole masz. zbiornik sobie poszukaj nr pozycji i zobacz gdzie to jest w kryteriach wyboru (od 16str)
PODPISANE_Wytyczna_szczegółowa_I104_5042024.pdf

10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

wg mnie @Celownik07powinien nam składać wnioski bez żadnej odpowiedzialności co będzie dalej a po weryfikacji czy jesteśmy w limicie poszlibyśmy do prywaciarza i zapłacili jakbyśmy byli w limicie. 1000 zł by wziął *100 osób niech ma bo łeb jak sklep 

znam sie na tyle ile sie interesuje bo sam to robie/składam... rmg (stare, choc pierwsze kroki stawiałem przy robert55555) dachy i teraz to, zapytaj o modernizacje młodego rolnika rolnictwo 4.0 to nie wiem nic bo nie składam, wiec czytam tylko po łebkach. choc jak teraz bedzie uruchomione rolnictwo 4.0 (nie tylko dla produkcji zwierzecej jak nowak zapowiedział) to moze sie pochyle na nawigacją dla dziadka siuntki XD albo doposaże siewnik w elektronike  który teraz kupiłem na RMG.

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakby kogos interesowal temat produkcji zwierzecej, to dodzwonilem sie do specjalnego dzialu i tam twierdza, ze jak nie bierzesz maszyn do produkcji zwierzecej typu beczkowoz, rozrzutnik, to wymog zachowania DJP nie powinien sie liczyc. Ale to trzeba jeszcze zweryfikowac.

Ktos cos ustalil co do agregatu uprawowo siewnego? 4 osoby nie potafily odpowiedziec na to pytanie, z czego 3 nie wiedzialy jak wyglada siewnik talerzowy.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

A jak sytuacja z kryteriami rozpatrywania wniosku? Prawda że obowiązywać ma zasada pierwszeństwa mniejszych inwestycji jeśli będzie więcej wniosków jak kasy  ? 

I pozycja 104, czy mulczer taki leśny mały 180cm  przejdzie jeśli mam zakrzaczenia na działce i przy lesie, wykorzystywał bym go też do likwidacji poplonu i kukurydzy .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
28 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A jak sytuacja z kryteriami rozpatrywania wniosku? Prawda że obowiązywać ma zasada pierwszeństwa mniejszych inwestycji jeśli będzie więcej wniosków jak kasy  ? 

jak liczba punktow taka sama to pierwszenstwo ma wniosek na mniejsza kase a potem wniosek na wiecej ha. czyli dobrze miec duzo ha i brac za minimum :)

27 minut temu, mf2551 napisał(a):

Z kad wziąć stan Djp gospodarstwa ?

wejdz w irz i tam gdzies jest zeby wyslac wniosek o przeliczenie DJP - ja tak znajomemu biore co roku pod zwrot akcyzy za paliwo żeby chłopaczyna nie stał w kolejce w tej agencji. potem masz za pare dni max pdfa do pobrania w tym miejscu.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, mf2551 napisał(a):

Ja mam tak: Produkcja zwierzęca do 60 Djp 2 punkty 

Nawigacja 2 punkty

Rozrzutnik 4 punkty 

Zbiornik podziemny na deszczówkę 4 punkty 

Chwastownik 6 punktów 

Brona talerzowa 6 punktów 

Razem wychodzi 24 dobrze

Dobrze liczę czy jakiś błąd ? I pytanie jak wyciągnąć więcej punktów ?

Ja mam w grupie 25 punktów

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

jak liczba punktow taka sama to pierwszenstwo ma wniosek na mniejsza kase a potem wniosek na wiecej ha. czyli dobrze miec duzo ha i brac za minimum :)

wejdz w irz i tam gdzies jest zeby wyslac wniosek o przeliczenie DJP - ja tak znajomemu biore co roku pod zwrot akcyzy za paliwo żeby chłopaczyna nie stał w kolejce w tej agencji. potem masz za pare dni max pdfa do pobrania w tym miejscu.

A za który rok zaznaczyc to obliczenie Djp ? Za 23 czy 24 ?

Opublikowano

Czy składając we dwoje( razem z ojcem 63lata) po dwóch latach mogę przejąć cale zobowiązanie? Obecnie budynki i działka na której chciałbym silosy postawić są na ojca. Czy tata mógłby przejść na emeryturę mając te 65lat? 

Opublikowano
10 minut temu, klose30 napisał(a):

Czy składając we dwoje( razem z ojcem 63lata) po dwóch latach mogę przejąć cale zobowiązanie? Obecnie budynki i działka na której chciałbym silosy postawić są na ojca. Czy tata mógłby przejść na emeryturę mając te 65lat? 

Minimum 3 wspólnie wnioskujacych

Opublikowano
3 minuty temu, vat napisał(a):

Minimum 3 wspólnie wnioskujacych

Czyli albo 1 albo min 3? We dwoje nie można?

9 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Rozumiem że można jeśli agencja wyda zgodę. W momencie składania wniosku takich zamiarów nie trzeba podawać? 

Opublikowano
11 minut temu, klose30 napisał(a):

Czyli albo 1 albo min 3? We dwoje nie można?

wniosek cie nie puści na 2 rolników -albo indywidualnie albo min 3 rolników. Jak masz lepsze warunki do punktacji składaj na siebie, jak ojciec ma lepsze warunki (ha na niego, djp na niego , jakies uprawy ogrodnicze na niego) niech on zlozy a potem przejmiesz schede za 2 lata

• Like 1