Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 2.10.2024 o 20:38, mao245 napisał:

Coś ciekawego dowiedzieliście się na webinarium? 

czy przejdzie agregat talerzowy z zawieszanym siewnikiem na kółkach kopiujących jako agregat do siewu bezpośredniego?

Pytałem o to w agencji to kazali dzwonić do dilera maszyn bo nie potrafiła mi odpowiedzieć na to pytanie.

Opublikowano

Skoro sprzedawcy mają stwierdzić czy się kwalifikuje czy nie to chyba będzie się kwalifikował bo na olx w niektórych ogłoszeniach zestawów uprawowo siewnych (m.in. nabudowanych) pojawiły się określenia "zestaw do siewu bezpośredniego", albo "do siewu w mulcz" gdzie z miesiąc temu nie było tego określenia w ogłoszeniu 

Opublikowano

Byłem się zapytać u takiego co robi wnioski u mnie w okolicy, bierze 1000 netto +3% dofinansowania. Dał mi kartki na których się wypisuje rzeczy które będzie potrzebował. Trzeba wypisać wszystkie numery posiadanych działek z numerami , wszystkie budynki i wszystkie maszyny które są w gospodarstwie. Serio aż tyle danych będzie potrzebnych? Jak robiłem wniosek na silos, to aby musiałem podawać numer działki i księgi na której stawiałem silos.

Opublikowano (edytowane)

można juz wypelnic wnioski robocze w PUE.

Dodatkowo uzupelnili strone o zalaczniki:

https://www.gov.pl/web/arimr/i104-inwestycje-przyczyniajace-sie-do-ochrony-srodowiska-i-klimatu-

@Korbol trzeba wypisac działki trwale związane z inwestycja -wszyskie +nr KW. jezeli zaznaczysz nietrwale zwiazane z inwestycja (bo bierzesz maszyny a nie robisz budowle) to wpisujesz tylko adres gospodarstwa. Co do budynków/maszyn itd  nie ma tam na to miejsca, ale w załącznikach jest pozycja: "Informacja o gospodarstwie" wiec moze tam trzeba to dodac - nie wiem, jeszcze do tego nie doszedlem. duzo dodali zalacznikow i przewertowanie tego troche zajmie.

Wyszlo mi 21punktów

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A jeśli mam działkę 16 arów którą planuje sprzedać  pod budowę a teraz jeszcze użytkuję jak rolną  to jak sprzedam w ciągu 5 lat to kasa do zwrotu ?

Trochę źle to napisałem.Ta działka jest ojca ale dzierżawię notarialnie i jak ojciec ją sprzeda w ciągu 5 lat to wtedy też kasa do zwrotu?

Edytowane przez porcelanowy83
Opublikowano (edytowane)

Czy rokiem wyjściowym będą działki i uprawy zgłoszone do dopłat wiosną  2025 , czy te, które były w 2024? Bo ocena wniosków będzie najwcześniej w przyszłym roku

Edytowane przez klek79
Opublikowano

Panowie, podatek vat nie jest kosztem kwalifikowanym, a wiec wpisujac cene maszyny ( z oferty sprzedawcy) nalezy podac cene netto.

Juz nie jest tak kolorowo, bo z 65% dofinansowania ( pojedynczy rolnik) zrobi sie troche mniej, vat ponosimy my. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie czytałem. A nie jest tak że dla Vatowca nie jest kosztem kwalifikowanym a dla ryczałtowca jest? Bo w którymś programie tak było ...

A tak z ciekawości. w dopłatach w 2024 r. miałem jeszcze słonecznik na kwiaty dla programu RMG. Czy teraz aby utrzymać współczynniki 85%  trzeba będzie dalej siać kwiaty?

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano

Mam w dopłatach tylko 2 ha Tuz resztę nie pobieram dopłat więc tak jakbym ich nie miał. Plus trawy jednoroczne a które podobno się nie wliczają. To jest sens składać na kosiarkę 3m czołowa na te 2 ha TUZ?

Opublikowano

Ciekawostka ile bedzie sie czekało na rozpatrzenie wniosku.

Ja ostatecznie podziękuję, napisalem jeszcze do arimr o potwierdzenie tego VATu na ryczałcie, jeżeli potwierdzą, to finalnie ~50% dofinansowania mnie nie interesuje. Kupie sobie używki. Szkoda bo człowiek się "napracował" przy tym i wszystko w pisdu.

obraz.png

9 godzin temu, agrarmrc napisał:

Jeszcze nie czytałem. A nie jest tak że dla Vatowca nie jest kosztem kwalifikowanym a dla ryczałtowca jest? Bo w którymś programie tak było ...

A tak z ciekawości. w dopłatach w 2024 r. miałem jeszcze słonecznik na kwiaty dla programu RMG. Czy teraz aby utrzymać współczynniki 85%  trzeba będzie dalej siać kwiaty?

85% UR lub upraw ogrodniczych (słonecznik nie jest uprawa ogrodnicza w tym programie) lub DJP a nie 85% SO, wiec smialo mozesz kasowac go w przyszlym roku jak ci nie potrzeba (pamietaj że w RMG przez 5 lat od wypłaty 1 raty musisz utrzymac SO 20%wieksze od wyjściowego i minimum 10kEURO)

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Ciekawostka ile bedzie sie czekało na rozpatrzenie wniosku.

Ja ostatecznie podziękuję, napisalem jeszcze do arimr o potwierdzenie tego VATu na ryczałcie, jeżeli potwierdzą, to finalnie ~50% dofinansowania mnie nie interesuje. Kupie sobie używki. Szkoda bo człowiek się "napracował" przy tym i wszystko w pisdu.

obraz.png

85% UR lub upraw ogrodniczych (słonecznik nie jest uprawa ogrodnicza w tym programie) lub DJP a nie 85% SO, wiec smialo mozesz kasowac go w przyszlym roku jak ci nie potrzeba (pamietaj że w RMG przez 5 lat od wypłaty 1 raty musisz utrzymac SO 20%wieksze od wyjściowego i minimum 10kEURO)

ejjjj no weź nie rezygnuj!!! dzięki tobie dużo dowiedzieliśmy się o tym programie a jak zrezygnujesz to temat umrze, a ja planuje składać😁

• Like 2
  • Haha 1