Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie jaki olej superol CC 30 polecacie ? Z jakiej firmy Orlen czy Jasol ? Jasol tańszy tylko czy coś on jest wart .... Olej będzie wlewany do starych Ursusów , które chodzą na nim już sporo czasu :)

Opublikowano
9 minut temu, kingway napisał:

Witam , mam pytanie jaki olej superol CC 30 polecacie ? Z jakiej firmy Orlen czy Jasol ? Jasol tańszy tylko czy coś on jest wart .... Olej będzie wlewany do starych Ursusów , które chodzą na nim już sporo czasu :)

Tańszy lej za firmę się płaci. Ja osobiście superol leje do swoich rusków tylko 40 i od nowości w jednym 2 lata temu remont robiłem a jest z 96r. więc superol zły nie jest.

• Haha 1
Opublikowano

15w40 turdusy mobile Shell itd oleje do ciężarówek z obciązonymi dislami chyba że ci nie zależy to lej to co napisałeś.dużo zależy od użytkowania motogodzinę czy więcej pracujesz w zimę czy okresach przejściowych czy letnich upałach ile zimnych startów wykonujesz i mnie więcej co roku wymiana 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

A co temperatura robocza silnika w zimie jest inna niż latem?  przegrzewa siE? tu chodzi tylko o  moment zapalania i 10 minut na rozgrzanie  jako-takie

Chodzi o czas pracy w niekorzystnych warunkach logiczne że w zimę dłużej się rozgrzewa niż w lato i było wiele testów że temp płynu jest osiągana o wiele szybciej niż oleju co wynika z badań.

Opublikowano

Nie wiem jak aktualnie, ale na papierze swojego czasu superol cc30 wypadał najlepiej z lotosu. 

TBN 8.4 temperatura zapłonu 230, temperatura płynięcia -27.

Odpowiednik z Orlenu miał TBN 4, temp. zapłonu 220, płynięcia -17

Z jasolu odpowiednio 5, 210 i -20.

Różnica na papierze na korzyść  lotosu ogromna, jak zupełnie inny olej. Tylko nie wiem czy jeszcze jest dostępny i jak wyglądają aktualne dane, bo wszystko może się z czasem zmieniać.

Opublikowano
2 godziny temu, Alchemik napisał:

Nie wiem jak aktualnie, ale na papierze swojego czasu superol cc30 wypadał najlepiej z lotosu. 

TBN 8.4 temperatura zapłonu 230, temperatura płynięcia -27.

Odpowiednik z Orlenu miał TBN 4, temp. zapłonu 220, płynięcia -17

Z jasolu odpowiednio 5, 210 i -20.

Różnica na papierze na korzyść  lotosu ogromna, jak zupełnie inny olej. Tylko nie wiem czy jeszcze jest dostępny i jak wyglądają aktualne dane, bo wszystko może się z czasem zmieniać.

To wychodzi , że Jasol i Orlen to prawie jedno ?  A aktualne dane można gdzieś znaleść ?

2 godziny temu, maniekc360 napisał:

Superol był dobry ale 30 lat temu jak nie było lepszych olejów.

Powiem tak teraz też nie narzekam ;) C-385 zrobiła około 4 tys. mtg. na superolu i nadaj działa ;) W zimowe pory nie używam ciągnika - no nie raz się zdarzy ale rzadko :) 

4 godziny temu, Grab12 napisał:

15w40 turdusy mobile Shell itd oleje do ciężarówek z obciązonymi dislami chyba że ci nie zależy to lej to co napisałeś.dużo zależy od użytkowania motogodzinę czy więcej pracujesz w zimę czy okresach przejściowych czy letnich upałach ile zimnych startów wykonujesz i mnie więcej co roku wymiana 

Wymiana co roku , w zimę nie pracuje silniki bez turbo . Do bizona z turbem leje Turdus ;) 

5 godzin temu, Andpol napisał:

Tańszy lej za firmę się płaci. Ja osobiście superol leje do swoich rusków tylko 40 i od nowości w jednym 2 lata temu remont robiłem a jest z 96r. więc superol zły nie jest.

A z jakiej firmy zalewałeś ? 

Opublikowano
1 minutę temu, jaco512 napisał:

Jeśli kupujesz do bizona turdus to w czym problem kupić większe opakowanie turdusu i mieć jeden olej w silnikach.

Jeśli tyle lat chodzą na superolu to po co mają chodzić na turdusie ? ;) 

Opublikowano
22 minuty temu, robert1226 napisał:

Ja pierdziele żeś doj**ał. 

No a co w tym dziwnego ???? W PRLu  znali inny olej ? Nie . Kto wymieniał na czas to i pocieszył się sprzętem i dziś też tak jest .... także lanie czegoś droższego do sprzętu technologicznego z lat 60 nwm czy ma sens .... 

Opublikowano

A po co ty masz łazienki w domu , w latach 60tych była za stodolą , po co korzystasz z internetu w latach 60tych nie było internetu , to samo można powiedzieć o olejach postep idzie do przodu .

A zresztą jak chcesz to i lux możesz wlac też kiedyś na nim jeździli.

Opublikowano

U mnie w jednym silnik już słaby palił superolu około 6 litrów na sezon w lekkich pracach, jak upały to olej jak woda, zmieniłem na turdusa 2 sezony temu to od wymiany wiosną nawozy, zgrabianie, przewracanie i nie widać za bardzo ubytku. A byłem nastawiony dość sceptycznie do zmiany bo przecież 30 lat na superolu chodził i było dobrze .. 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, kuna9977 napisał:

Jak superol to Orlen i żaden inny 

A dlaczego nie od lotosu? Wygląda że jest nadal dostępny i ma lepsze parametry.

Dnia 2.06.2024 o 17:52, kingway napisał:

To wychodzi , że Jasol i Orlen to prawie jedno ?  A aktualne dane można gdzieś znaleść ?

Wyglądają teoretycznie podobnie.

Dane niby najszybciej  ze strony producenta. Na beczkach zazwyczaj też są aktualne parametry. A małe opakowania to chyba tylko po partii produktu i pytać u producenta o ile będą chcieli coś podać...