Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mi się wydawało że kws najlepszy jeżeli o hybrydy chodzi ale w miałem w tym roku Helltop bo tańszy był od kws i jestem pozytywnie zaskoczony. Plon ładny i wyglądał lepiej niż sąsiada kws. Nie wiem jak odmiany SU ale mam ochotę spróbować tylko nie wiem czy w tym roku czy w następnym. Teraz planuje helltop zasiać jeszcze raz.

Opublikowano

Witam, będziemy próbować siać pierwszy raz żyto hybrydowe (berado) na ziemi klasa 3 i 4. 

Plan jest następujący: jest zrobiona podorywka będzie pole opryskane jakimś środkiem na chwasty ( orkan 350 sl), bronowanie, nawóz (150 kg polifoski) głęboka orka, bronowanie siew 🤔 na wiosnę planujemy sypnąć 150 kg saletry i prysnąć nawóz w płynie (jeszcze nie wiemy jaki) wstępnie dobrze chcemy to 'rozegrac'? 🤔 Mamy gospodarstwo prawie 20 hektarów wiekszosc w dzierżawie, lecz chcemy spróbować swoich sił 🤔 jeżeli coś źle bardzo proszę o poprawienie nas. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Jeśli chodzi o populację to mogę wam polecić odmianę Turkus, żyto standardowo było u mnie na najsłabszych stanowiskach - typowe piachy VI klasa i średnio ok 5 ton sypało. W tym roku tylko jedno pole jest w planach pod żyto i to po życie gdzie sypało 5,5t , zastanawiam się czy nie spróbować hybrydy, cenowo u mnie ok 280 jednostka, odmiany bono, serafino, vinetto i performer, dawno nie miałem mieszańca i trudno coś wybrać, rejon północne mazowsze, myślałem nad vinetto. Co u was się sprawdza?

Opublikowano

Witam, będziemy próbować siać pierwszy raz żyto hybrydowe (berado) na ziemi klasa 3 i 4. 

Plan jest następujący: jest zrobiona podorywka będzie pole opryskane jakimś środkiem na chwasty ( orkan 350 sl), bronowanie, nawóz (150 kg polifoski) głęboka orka, bronowanie siew 🤔 na wiosnę planujemy sypnąć 150 kg saletry i prysnąć nawóz w płynie (jeszcze nie wiemy jaki) wstępnie dobrze chcemy to 'rozegrac'? 🤔 Mamy gospodarstwo prawie 20 hektarów wiekszosc w dzierżawie, lecz chcemy spróbować swoich sił 🤔 jeżeli coś źle bardzo proszę o poprawienie nas. Z góry dziękuję.

Opublikowano

mam do wyboru dolaro i berado z kws. które będzie lepsze pod względem plonu i wylęgania? gleba 4a-4b,jedna działka po łące,druga po pszenżycie.ph ok.5.5,zasobności średnie

Opublikowano

U mnie dolaro się nigdy nie położyło fajne niskie dosyć w tym roku miałem kws igor i też stało aż się zdziwiłem w żniwa bo gęste jak nie wiem

Opublikowano
13 minut temu, bonanza13 napisał:

mam do wyboru dolaro i berado z kws. które będzie lepsze pod względem plonu i wylęgania? gleba 4a-4b,jedna działka po łące,druga po pszenżycie.ph ok.5.5,zasobności średnie

Berado , najlepsza hybryda jaka miałem

Opublikowano
Dnia 25.08.2022 o 09:12, Anek1492 napisał:

będzie OK,

Nawóz azotowy to bardziej wiosną bym rzucił. Teraz przede wszystkim zadbać o dobry, wczesny siew. Przede wszystkim nie zbyt gesto! Hybryda krzewi się niesamowicie.

Opublikowano
2 godziny temu, bonanza13 napisał:

i jak dolaro w porownaiu do igora pod względem plonu?

Niestety nie mam porównania w tym roku tylko igor w zeszłym tylko dolaro działki te same ale pogoda i nawożenie inne 

Opublikowano
9 godzin temu, panczo1922 napisał:

będzie OK,

Nawóz azotowy to bardziej wiosną bym rzucił. Teraz przede wszystkim zadbać o dobry, wczesny siew. Przede wszystkim nie zbyt gesto! Hybryda krzewi się niesamowicie.

Czyli teraz nie dawać polifoski 6? Przed siewem? 

Wczesny siew 🤔 kujawsko-pomorskie planujemy siać koło 15 września będzie dobrze?  Na chwasty pryskać teraz czy po zasianiu zboża? 🤔 Po siewie nie zniszczy nam? 🤔 Może mógłby Pan doradzić nas w sprawie oprysku na chwasty? Co najlepiej się sprawdzi? Nie ukrywam, że pole dość mocno zachwaszczone (rumianek, miotła zbożowa oraz perz) a czytam, że to bardzo ważne by dobrze odchwascic pole 🤔 stosowany był w zeszłych latach huzar który już nie działa 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Zasiej populację - masz za mała wiedzę na hybrydę. 

To już nie wchodzi w grę, bo siew zakupiony polifoska równiez. :) Dlatego piszę tu i się upewniam z tego co czytam w internecie. Liczę na jakąkolwiek podpowiedź z końcu każdy kiedyś zaczynał. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Anek1492 napisał:

Czyli teraz nie dawać polifoski 6? Przed siewem? 

Wczesny siew 🤔 kujawsko-pomorskie planujemy siać koło 15 września będzie dobrze?  Na chwasty pryskać teraz czy po zasianiu zboża? 🤔 Po siewie nie zniszczy nam? 🤔 Może mógłby Pan doradzić nas w sprawie oprysku na chwasty? Co najlepiej się sprawdzi? Nie ukrywam, że pole dość mocno zachwaszczone (rumianek, miotła zbożowa oraz perz) a czytam, że to bardzo ważne by dobrze odchwascic pole 🤔 stosowany był w zeszłych latach huzar który już nie działa 🤔

Xanadu 50gr, lentipur 2l, legato 0,15, oprysk w fazie 4 liscia, mieszanina sprawdzina przeze mnie było ok, na wiosnę maa poprawka na dwuliścienne jak bedzie duża presja, pod korzeń przed siewem polifoska na wiosnę 130 kg azotu, zabieg na grzyba przy bbch 31, ja zawsze skracam 2 razy i jest ok, w tym roku średnia ok 8 ton

Edytowane przez youn81
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Anek1492 napisał:

To już nie wchodzi w grę, bo siew zakupiony polifoska równiez. :) Dlatego piszę tu i się upewniam z tego co czytam w internecie. Liczę na jakąkolwiek podpowiedź z końcu każdy kiedyś zaczynał. 

Masz już perz opryskany?? Po oprysku 3 tyg musi minąć +-. Nie masz odpowiedniego sprzętu (agregat uprawowo siewny który zagęści dobrze glebe) więc gleba musi osiąść samoczynnie (czas) do siewu, w świeża orkę potopisz nasiona, chyba ze usługa - to tak na starcie. 

7 minut temu, youn81 napisał:

Xanadu 50gr, lentipur 2l, legato 0,15, oprysk w fazie 4 liscia, mieszanina sprawdzina przeze mnie było ok, na wiosnę maa poprawka na dwuliścienne jak bedzie duża presja, pod korzeń przed siewem polifoska na wiosnę 130 kg azotu, zabieg na grzyba przy bbch 31, ja zawsze skracam 2 razy i jest ok, w tym roku średnia ok 8 ton

To już lepiej skoro idzie poprawka na wiosnę dać expert 0.35kg, wiosna poprawić 15g tribenuron albo 0.8 mustang chodz żyto zagłuszy jak mocne. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Masz już perz opryskany?? Po oprysku 3 tyg musi minąć +-. Nie masz odpowiedniego sprzętu (agregat uprawowo siewny który zagęści dobrze glebe) więc gleba musi osiąść samoczynnie (czas) do siewu, w świeża orkę potopisz nasiona, chyba ze usługa - to tak na starcie. 

To już lepiej skoro idzie poprawka na wiosnę dać expert 0.35kg, wiosna poprawić 15g tribenuron albo 0.8 mustang chodz żyto zagłuszy jak mocne.

Wiemy tyle, że po orce musi minąć odpowiedni czas (min 2 tyg). Jakieś podstawy uprawy roli mamy chodź przez ostatnie lata wszystko szło dla zwierząt więc większej wagi się do tego nie przykładało a teraz zwierzęta sprzedane może chodź grosz ze zboża wpadnie...chciałam się tylko dopytać głównie o to czy dobrze kombinujemy dlatego też zaczynamy od hektara nie od 20...

Swoją drogą to forum publiczne różni ludzie tu piszą (ludzie którzy stracili przez tragedie pół gospodarstwa również- czasem los sprawia, że ma się wszystko a nagle trzeba odbijać się od dna...) Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Opublikowano

Nie rozumiesz. Piszę to dlatego ze hybryda jest do intensywnej uprawy, drogie nasiona to nie wszystko. 

150kg saletry mało, chyba ze satysfakcjonuje cię plon 4t?

Takie są realia. 

Chcesz informacji, a nie odpowiadasz na pytania. Czy perz opryskany i kiedy? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie rozumiesz. Piszę to dlatego ze hybryda jest do intensywnej uprawy, drogie nasiona to nie wszystko. 

150kg saletry mało, chyba ze satysfakcjonuje cię plon 4t?

Takie są realia. 

Chcesz informacji, a nie odpowiadasz na pytania. Czy perz opryskany i kiedy? 

Perz nie był pryskany. Stąd pytanie o oprysk bo rozumiejąc co piszą w internecie (a wiele sprzecznych informacji) można pryskać na chwasty nawet jak wzejdzie zboże i to chcieliśmy zrobić. 

A biorąc pod uwagę oprysk dodatkowo na liście nawozem? 🤔 Skoro to nie zdaje rezultatu 🤔 saletry mało więc ile by się należało? 300 kg? (bo to była pierwsza opcja) Nie mówię, że nie mogę sypnąć więcej. Kalkulacje trwają chyba z dwa tygodnie odnośnie nawożenia do wiosny jeszcze kawałek dlatego zawracam tu głowę i dopytuje licząc na odpowiedź. 

Na tej ziemi co powiedzmy wzięliśmy pod opiekę bez nawożenia (tylko dolistnie) zawsze zbierane bylo pszenżyto w ilości około 4-5 ton 🤔 na tym się w sumie oparliśmy, że sama ziemia nie jest zła i że warto może zainteresować w lepszy siew. Żyta tu nigdy nie było ewentualnie ziemniaki i buraki z pszenzytem na zmianę. 

Edytowane przez Anek1492
Opublikowano
54 minuty temu, Tomek90 napisał:

Zasiej populację - masz za mała wiedzę na hybrydę. 

Bez przesady. To nie loty w kosmos. Rzepak ludzie sieją pierwszy raz i jakoś wychodzi, a żyto hybrydowe to jednak dalej tylko żyto. 

25 minut temu, Anek1492 napisał:

Wiemy tyle, że po orce musi minąć odpowiedni czas (min 2 tyg).

Jak nie popada to przez te dwa tygodnie ziemia się przesuszy na wiór. Czym siejesz? Masz jakiś wał? 

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Bez przesady. To nie loty w kosmos. Rzepak ludzie sieją pierwszy raz i jakoś wychodzi, a żyto hybrydowe to jednak dalej tylko żyto. 

Jak nie popada to przez te dwa tygodnie ziemia się przesuszy na wiór. Czym siejesz? Masz jakiś wał? 

Po 2 tygodniach po orce sypnieny nawóz po czym zostanie zjechane kultywatorem z walkami i planujemy posiać i zabronowac.

Opublikowano
8 minut temu, Anek1492 napisał:

Perz nie był pryskany. Stąd pytanie o oprysk bo rozumiejąc co piszą w internecie (a wiele sprzecznych informacji) można pryskać na chwasty nawet jak wzejdzie zboże i to chcieliśmy zrobić. 

A biorąc pod uwagę oprysk dodatkowo na liście nawozem? 🤔 Skoro to nie zdaje rezultatu 🤔 saletry mało więc ile by się należało? 300 kg? (bo to była pierwsza opcja) Nie mówię, że nie mogę sypnąć więcej. Kalkulacje trwają chyba z dwa tygodnie odnośnie nawożenia do wiosny jeszcze kawałek dlatego zawracam tu głowę i dopytuje licząc na odpowiedź. 

Na tej ziemi co powiedzmy wzięliśmy pod opiekę bez nawożenia (tylko dolistnie) zawsze zbierane bylo pszenżyto w ilości około 4-5 ton 🤔 na tym się w sumie oparliśmy, że sama ziemia nie jest zła i że warto może zainteresować w lepszy siew. Żyta tu nigdy nie było ewentualnie ziemniaki i buraki z pszenzytem na zmianę. 

Perzu nie zwalczysz po siewie, jedynie przyhamujesz opryskiem na wiosnę co jest kosztowne i nie wiem czy ma rejestracje w życie Attribut. 

Oprysk na perz teraz na zielone liście glifosatem, 3 tyg pole nie ruszane, następnie głęboka orka. 

Będzie polowa września musisz wziąść usługę albo zagęścić glebe aby nie potopić nasion bo nie masz kiedy czekać aby gleba osiadła, druga sprawa czekając na samoczynne osiadanie gleby jest ryzyko przesuszenia gleby jesli nie popada, siew w suchą glebe ciężkie wschody i uszkodzenie ziarniakow przez szkodniki (łokaś - 2lata tak miałem i przezedzona obsada). 

Polifoska pod pług. 

Odchwaszczanie 0.35 expert met (nie wiem z jakimi chwastami masz problem jak przytulia to 0.15 diflufenikan) 

Tyle na jesień, zrobisz to, to można planować zima co wiosna.