Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja czekam do przyszłego tygodnia na ocieplenie pomimo tego że ma już żyto gdzie nigdzie pierwsze kolanko 1 cm. Skracanie to jest stres dla rośliny a jak przyjedzie jeszcze mróz to kolejny stres. Rozmawiałem dziś z kilkoma osobami którzy kazali odpuścić. 

Opublikowano
9 minut temu, krychu napisał:

Ja czekam do przyszłego tygodnia na ocieplenie pomimo tego że ma już żyto gdzie nigdzie pierwsze kolanko 1 cm. Skracanie to jest stres dla rośliny a jak przyjedzie jeszcze mróz to kolejny stres. Rozmawiałem dziś z kilkoma osobami którzy kazali odpuścić. 

Dzięki

To ja też odpuszczam 

Opublikowano

Witam, pierwszy raz będę stosował skracanie, chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy (szukałem na forum i czytałem o tym, ale dla pewności...) w załączeniu przesyłam zdjęcie z dzisiejszego obchodu i tak... czy to już zaczyna pojawiać się pierwsze kolanko? (zaznaczenie) Skracanie powinno się zastosować, gdy kolanko znajduje się na wysokości 1 cm nad węzłem krzewienia, tak? Czy wystarczy, aby pęd główny miał to kolanko na wysokości 1 cm, czy trzeba poczekać aż inne pędy "podciągną" kolanko na wysokość 1 cm? I czy można zastosować zabieg odchwaszczania na krótko po zabiegu skracania? Czy to będzie za duży stres dla rośliny i warto odczekać trochę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

dSfssVwC.jpg

Opublikowano

Ja szacuję, że wejdę ze skracaniem najwcześniej za tydzień. Na razie pierwsze kolanko za nisko.. Martwi mnie trochę prognozowana temperatura. Trochę za zimno jak na skracanie. Planuję dać: Modan 0,3l, CCC 1l, Plonvit zboże 1l, Tilt 0,8l, Mirage 0,4l. Zastanawiam się nad siarczanem magnezu i mocznikiem. Zyto dostało z początkiem marca 70kg N, a dwa tygodnie wcześniej 100 kg kizerytu. A jeśli już dać to w jakiej ilości? Dodam, że wygląda naprawdę fajnie i po kolorze nie widać braków azotu...

Opublikowano
53 minuty temu, wiko napisał:

Ja zacząłem sypać wczoraj,jutro dokończę.ciekaw tylko jestem jak będzie z deszczem w najbliższym czasie 🤔

Jak dużo azotu łącznie dajesz? 

U mnie żyta w tym roku dość mocno były rozkrzewione, na 1 dawkę poszło 52 N i 26 S.  Sam już nie wiem ile rzucić na 2 dawkę, myślę jednak że około 70 N to minimum.

Opublikowano

Na pierwszą poszło około 40 N. Teraz dałem około 60 N. Jak będzie woda to może troszkę przy mało dałem,natomiast jeśli będzie sucho to i tak stanowczo za dużo. Czas pokaże. Jak to w życiu, raz się uda, 3 razy nie. Życie 😉

Jak narazie wszystkie zboża u mnie są w kapitalnym stanie. Tutaj pszenżyto-

20190323_170033.jpg

Opublikowano

Miotły nie zagłuszy,wyjdzie później jak już klosic się zacznie. U mnie jesienny oprysk dużo przepuscil fiołka i trochę chabra.  Martwię się o ten chaber... Ale znów poprawić 20 ha trochę mnie nurtuje 

Opublikowano

Jak sieją 300kg na hektar to bardzo możliwe, ze po prostu zagłusza chwasty. Ja pryskałem chlorotoluronem od miotły na jesieni i czysto. Pół hektara zrobiłem testowo środkiem Trinity i też czysto

Opublikowano

A czym najlepiej poprawic na chabra na wiosne. Mam jeden kawalek na ktorym jest tego co roku od groma...

Bylem dzisiaj na obchodzie zyta i ku mojemu zaskoczeniu pokazuje sie 1 kolanko... wschod polski, powiat siedlecki

Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak sieją 300kg na hektar to bardzo możliwe, ze po prostu zagłusza chwasty. Ja pryskałem chlorotoluronem od miotły na jesieni i czysto. Pół hektara zrobiłem testowo środkiem Trinity i też czysto

Teoria wypisz wymaluj mojego sąsiada. "Kto to słyszał żeby żyto na chwasty pryskać? a siać poniżej 250? nic z tego nie urośnie." A potem "kto slyszal żeby zebrać więcej niż 3 tony". O wszystko trzeba zadbać chcąc coś mieć na polu później. Rok temu znajomy na sąsiedniej działce napalił się na hybrydę. Zasiał w połowie października, gdy moja populacja obok wchodziła już w fazę krzewienia. Fungicydów żadnych, herbicydów żadnych, azotu nawalił co nie miara, a efekt żaden. Z 1,5 hektara miał niecałe 3 zbiorniki Supra, więc wydajność na poziomie 3 ton. A potem żal i płacz bo hybrydy są nic nie warte.

• Like 1
Opublikowano

Heh, to tak jak mój znajomy co kupił se dwa woreczki hybrydy aby spróbować, no i obsiał tymi dwoma workami jakieś 25 arów bo tak mu ktoś siewnik ustawił :P Wierzył, że będzie dobrze, pojechał siać i nagle mu się ziarno w siewniku skończyło. Efekt miażdżył

4.jpg

5.jpg