Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Hybrydy: siać czy nie siać?

galeria
Żyto Gilmor
Opublikowano
14 minut temu, Pietras892 napisał:

Hybryda w drugim roku da tyle co populacja. Przetestowalismy to a śmiejemy co roku ok 30 ha żyta więc wiem co pisze.

Czyli jaka jest różnica w plonie ?

Hybrydy ile zbierasz z ha ?.

Opublikowano
21 minut temu, Pietras892 napisał:

Hybryda w drugim roku da tyle co populacja. Przetestowalismy to a śmiejemy co roku ok 30 ha żyta więc wiem co pisze.

Zasiew z własnego ziarna prowadzisz w identyczny sposób jak zasiew z centrali? Zaprawiasz nasiona?

Poza tym niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest. Przecież nasiona z centrali nie pochodzą z innej planety, że mają lepsze właściwości plonotwórcze tylko od zwykłego chłopa który produkuje materiał dla firmy nasiennej. Wiadomo, że firmy dysponują profesjonalnym sprzętem do czyszczenia i selekcji ziarna ale czy naprawdę siejąc swoimi nasionami będą tak duże straty w plonie jak się ogólnie mówi?

Opublikowano

Moim zdaniem bardziej chodzi o "kazirodztwo". W sensie, że wynosisz z własnego pola jakieś tam patogeny które zasiane znowu na swoim mogą stwarzać problem. Ja staram się wymieniać nasionami z sąsiadami żeby trochę zaoszczędzić. :)

Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał:

Zasiew z własnego ziarna prowadzisz w identyczny sposób jak zasiew z centrali? Zaprawiasz nasiona?

Poza tym niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest. Przecież nasiona z centrali nie pochodzą z innej planety, że mają lepsze właściwości plonotwórcze tylko od zwykłego chłopa który produkuje materiał dla firmy nasiennej. Wiadomo, że firmy dysponują profesjonalnym sprzętem do czyszczenia i selekcji ziarna ale czy naprawdę siejąc swoimi nasionami będą tak duże straty w plonie jak się ogólnie mówi?

W zbożu nie ma aż takiej różnicy, oczywiście pod warunkiem że zboże będzie bez żadnych chorób, czyste, i dobrze zaprawione

Natomiast w kukurydzy to już jest drastyczna różnica ponieważ ziarnową trzeba suszyć w całych kolbach na suszarnii podłogowej gdzie dla 99% rolników jest to niewykonalne

Opublikowano

Zależy jaka odmiana, pallazo sypalo bardzo dobrze drugi raz. Tur już tak dobrze nie wychodzil. W tym roku sialem późno i sie balem siać hybrydę bo jednka koszt nasion wyższy ale  zaluje bo aktualnie nie ma różnicy w zbożach sianych we wrześniu a moim z 10-15 października nawet jest na plus dla mojego...

Opublikowano
Zazwyczaj zaprawiam. Sieje swoją "hybrydą" tylko jak mi gdzieś zabraknie. W tym roku mam 1,39ha zasilane swoim żytem. Wysiewam tyle co populacji czyli w przeliczeniu . Na kilogramy 80-90kg/ha. Co do plonów zbieram średnio ok +7t/ha. hybrydy . Takie z drugiego odsiewu daje ok 4t-5t/ha
Opublikowano
Co do nawożenia to przed siewem idzie podmiot ptasi i podłoże popieczarkowe więc pod korzeń nie daje nic prócz siarki. Wiosną średnio 2x 200 kg saletry zależy od działki skracam moddusem z ccc. Jak widzę że ostro idzie, poprawka cerone tam gdzie potrzeba. Co go fungi zazwyczaj dwa zabiegi. Są kawałki gdzie plon przekracza 8t.
Opublikowano
Dnia 12.01.2018 o 19:10, Pietras892 napisał:

Czyli 1 dawka startowa/potem 2 na strzelanie w zdźbło i przed kłoszeniem? Ile azotu dajesz? Ja podaje łacznie ok 130-160(kg) N w Dwóch dawkach. Mam duży zapas w glebie z racji stosowania pomiotu.Zastanawiam się czy nie spróbować w tym roku z azotem na 3x dlatego pytam czy widzicie różnicę. Co do wydajnośc z ha to mamy podobną,ale chciałbym podejść  bliżej 10t .

tak jak piszesz, a na ha wyszło 150kg/N

Opublikowano
Dnia 13.01.2018 o 16:02, Pietras892 napisał:

Co do nawożenia to przed siewem idzie podmiot ptasi i podłoże popieczarkowe więc pod korzeń nie daje nic prócz siarki. Wiosną średnio 2x 200 kg saletry zależy od działki skracam moddusem z ccc. Jak widzę że ostro idzie, poprawka cerone tam gdzie potrzeba. Co go fungi zazwyczaj dwa zabiegi. Są kawałki gdzie plon przekracza 8t.

Na jakiej klasie zbierasz 7- 8 ton?

Opublikowano (edytowane)

Na 4-5 klasie  spokojnie od 6 do 8 t.

Na polach rowniejszych-chodzi o klasę ziemii ,górki itp 8 t w poprzednim sezonie bez problemowo.  Dostaje u mnie około 120 kg N ,skracam na tak silnych kawałkach 2 razy.  Dwa razy też grzyb i przeważnie jak kosze to sloma jest zielonkawa jeszcze 

Edit

I wiosenne rozkrzewienia są jak najbardziej plenne, nie sugerujcie się smutami, że właśnie wiosenne sa "puste"

Edytowane przez wiko
Opublikowano

Nawozi ktos żyto RSM? jak to robicie ?  che podać ok 130 N  w tamtym roku dałem 2 dawki lecz 2 była zbyt pużno i przypaliłem strasznie ,co chyba wpłyneło na plon, w tym roku mysale poczekać troche i w połowie marca dać jedna dawke 300 litów rsm 32 i na tym zakończyć naworzenie  azotowe dobry pomysł?

Opublikowano
40 minut temu, wiko napisał:

I wiosenne rozkrzewienia są jak najbardziej plenne, nie sugerujcie się smutami, że właśnie wiosenne sa "puste"

To prawda, przekonałem się na własnej skórze. W ubiegłym sezonie moje żyto zaczęło wiosnę z trzema listkami a plon 6 ton (ważone przy sprzedaży). Jednak wiadomo, że jak się mocno rozkrzewi jeszcze na jesieni to wiosną będzie miało mocniejszy start. Problem tylko będzie taki, aby żyto nie naprodukowało zbyt dużo tych pędów do strzelania w źdźbło, bo zmarnuje azot na krzewienie a potem i tak będzie redukować i finalnie plon będzie mniejszy. Dlatego właśnie hybrydy sieje się tak rzadko.

10 minut temu, wskpiotrus125 napisał:

Nawozi ktos żyto RSM? jak to robicie ?  che podać ok 130 N  w tamtym roku dałem 2 dawki lecz 2 była zbyt pużno i przypaliłem strasznie ,co chyba wpłyneło na plon, w tym roku mysale poczekać troche i w połowie marca dać jedna dawke 300 litów rsm 32 i na tym zakończyć naworzenie  azotowe dobry pomysł?

RSM tak samo jak granulaty, ten sam nawóz więc stosuje się go w takich samych dawkach i terminach. Nie dawaj jednej dawki N bo to będzie mało efektywne, w dobrej praktyce należy rozdzielić nawożenie azotowe na co najmniej dwa terminy - tuż przed ruszeniem wegetacji na przedwiośniu oraz w fazie strzelania w źdźbło.

Opublikowano

Zastanawiam się czy w sobotę nie posiać saletrzaku na żyto hybrydowe. Ziemia będzie zmarznięta jeszcze a nadają po niedzieli odwilż. Co myślicie ? Za szybko ? 

Opublikowano
7 minut temu, wiko napisał:

Nie za szybko.  Myślę, że wiele osób  zaatakuje właśnie przy sobocie.  Czemu nie saletre? 

Dawno nie wapnowałem pola dlatego nie chcę dodatkowo zakwaszać gleby. W tygodniu pracuję i najlepiej pasuje mi przy sobocie. No i jak ziemia zmarznięta to nie będzie kolein.

Opublikowano
41 minut temu, Anetka1 napisał:

a  co się stało że żyto do przesiania

Podejrzewam że za dużo wody ,ewentualnie na jakiejś górce wymarzlo teraz?

Opublikowano

Saletrzak można by było dać w drugiej albo 3 dawce, Na pierwsza lepiej dać coś co sie szybko rozchodzi, aby zborze szybko dostało dawkę,

na pierwszy rzut daje po 100 kg saletry, na drugi saletrzak w 100 kg, albo jeśli sie zdecyduje na 3 dawki to na drugi pójdzie 50 kg saletry i na 3 50 kg saletrzaku 

Opublikowano
19 minut temu, Mikua napisał:

Saletrzak można by było dać w drugiej albo 3 dawce, Na pierwsza lepiej dać coś co sie szybko rozchodzi, aby zborze szybko dostało dawkę,

na pierwszy rzut daje po 100 kg saletry, na drugi saletrzak w 100 kg, albo jeśli sie zdecyduje na 3 dawki to na drugi pójdzie 50 kg saletry i na 3 50 kg saletrzaku 

W mojej ocenie 3 dawki azotu w przypadku żyta to zbytnie kombinowanie. 2 Dawki wydają mi się optymalne. Saletrzak dany wystarczająco wcześnie da odpowiedniego kopa. Żeby nie było też dawałem saletrę na pierwszy strzał i potwierdzę  że działa troszkę szybciej. Jak dla mnie plus saletry jest taki że w przypadku braku wody szybciej się rozkłada i działa. Mam dość mocno rozkrzewione żyta i nie chce już powodować nadmiernego krzewienia dlatego saletrzak wystarczy na pierwszy strzał.

Opublikowano
3 godziny temu, Anetka1 napisał:

a  co się stało że żyto do przesiania

Podmokły teren już z jesieni kiepsko wyglądało teraz jest rude miałem robić test ale jeszcze trochu poczekam