Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy snajper bierze samosiewy rzepaku. W etykiecie nie ma. Zastosowałem 1.5l/ha, Rzepak początkowo lekko zbielał a teraz wydaje się jakby normalnie rósł i ma lekkie białe plamki. Czy trzeba to wioną poprawiać czy jest szansa że wiosna to spali. 

Opublikowano

Snajper nie bierze rzepaku konieczna będzie poprawka

batman17 napisał:

Witam. Czy snajper bierze samosiewy rzepaku. W etykiecie nie ma. Zastosowałem 1.5l/ha, Rzepak początkowo lekko zbielał a teraz wydaje się jakby normalnie rósł i ma lekkie białe plamki. Czy trzeba to wioną poprawiać czy jest szansa że wiosna to spali. 

Opublikowano
Dnia 1.01.2023 o 23:08, lukasz6101772 napisał:

Snajper nie bierze rzepaku konieczna będzie poprawka

Dziękuję za odp. A czym to wiosna jak najszybciej zwalczyć bo żytko szybko startuje i w miarę ekonomicznie.?

Opublikowano (edytowane)

Tutaj każdy dzień spóźnienia z azotem to jakieś 100kg straty plonu.

Na najbliższy czas zapowiadana temperatura na plusie, ja bym już z azotem nie czekał tylko jutro zapinał sprzęt i jechał. Żaden mróz jaki jeszcze przyjdzie temu azotowi nie zaszkodzi.

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, KlimekPL napisał:

Na najbliższy czas zapowiadana temperatura na plusie, ja bym już z azotem nie czekał tylko jutro zapinał sprzęt i jechał. Żaden mróz jaki jeszcze przyjdzie temu azotowi nie zaszkodzi.

Zależy w jakim regionie. Na Podlasiu możesz jeszcze czekać i nic nie tracisz.

Opublikowano
KlimekPL napisał:

idąc tym tokiem myślenia to jak podasz saletre w kwietniu to nic nie ukosisz? wujek nie daje żadnego azotu zboże blade jak d..a umarlaka i plony ma nie tragiczne

Opublikowano

Jak uwazasz że tona z hektara jest nietragiczna to rób tak jak wujek albo syp nawóz w kwietniu najlepiej jak będzie powyżej +20, bo przecież dopiero wtedy działa a tak wyparowuje.

Azot potrzebuje czasu na to aby stać się dostępny dla roślin więc rzucony teraz będzie czekał na roślinę gdy ta ostro ruszy do przodu. 

Moim zdaniem trzeba jechać i tyle ale prawie nikt i tak nie będzie sypał bo sie boi

Opublikowano (edytowane)

Ale zrozum każdy ma inne warunki a nie się boi. Po co mam sypać teraz jak na Podlasiu wegetacja rusza w zasadzie w kwietniu. Posypie za dwa tygodnie i tez będzie dobrze. A to, że się boi widziałem dwa tygodnie temu durnia co w mróz i zmarzniętą ziemie gnojowice lał. Śmierdziało jak diabli a obok jakiś chłop w chacie mieszkał ale na pewno nie ten co lał.

W kwietniu azot w granuli to oczywiście za późno chyba że rsm i któraś tam dawka.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewien że wegetacja rusza tak późno? Jesli cały marzec trzyma mróz i ziemia zmarznięta to się zgodzę. To że roślina nie idzie w górę to nie znaczy że nie wznawia wegetacji

Oczywiście, może się zdarzyć zima (grudzien, styczeń , luty) że w ogóle nie będzie mrozu i wtedy też azotu nie sypiemy. Ale tu chodzi o długości dnia. Jeśli wiosną długość dnia się zwiększa to zboże przechodzi w intensywną fazę krzewienia a za chwilę w strzelanie w źdźbło i wtedy ten azot ma już być dla tej rośliny podany elegancko na stole czyli musi być już w glebie rozpuszczony i zaabsorbowany przez roztwór glebowy, gotowy do "spożycia". Jeśli dopiero w tym momencie rozsiewamy nawóz to tracimy mnóstwo plonu. Ja od 9 lat rozwiewam na oziminy nawóz tak wcześnie jak to tylko możliwe (do tej pory 1 marzec bo cykałem się trochę), potem czesto przychodzila kolejna fala mrozów a jak sie ocieplilo to żyto moment ruszalo z kopyta podczas gdy u sąsiadów bez nawozu bladło.

A rzepak to już w ogóle wariactwo.

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
Opublikowano

nie ważne jaka zima nie ważne jaki luty czy marzec. Zawsze jest tak samo na wiosnę. Nie raz był cieplejszy luty czy marzec a rzepak i tak jakoś nigdy w kwietniu u mnie nie zakwitł. W sensie początek kwietnia bo ciepły marzec itd.  Liczą się średnie dobowe temperatury nasłonecznienie długość dnia itd. Zawsze mówi się ciepły luty marzec a potem wszystko i tak rośnie jak by mrozy w marcu puściły.

Opublikowano

Przeczytałem pierwsze dwie linijki i odpowiedziałem. Tak jestem pewien. To, że są jakieś cieplejsze tygodnie w lutym czy marcu to może coś tam trochę wznawia. Ale to jest w zasadzie symboliczne. Najbardziej widoczne w jęczmieniu. Generalnie róbcie jak chcecie. Dla mnie przełom luty marzec to wystarczający czas.