Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.09.2021 o 10:07, youn81 napisał:

Według mnie to się nie za bardzo opłaca : siejesz 1,6 -1,7 jednostko to koszt około 400pln na hektar

Jak siejesz kolejny raz to policz:

Koszt materiału  który pójdzie w pole  zakładam ze będziesz siał 100kg to przy dzisiejszej cenie to 80pln

Dopłata do materiału siewnego  - 70pln

Zaprawy  30-40pln

Twoja praca  ???

z kwalifikatu na pewno wyciągniesz więcej 1 tone   czyli + 800pln do hektara

Koszty swojego materiału to 180-200pln na hektar   , mniejszy plon .......to ja wole w takim przypadku kupić kwalifikat i nie bawić sie  przy betoniarce w jakieś zaprawianie .....no chyba ze siejecie po 150ha  i koszt jest już duży

ja też tak sobie myślałem i mimo iż mam 2.5 ha zbóż w tym roku, to kupiłem 500 kg kwalifikatu i daję 200 kg polifoski na ha, na wiosne chciałbymn dać ze 300 kg saletry i w przyszłym roku chciałbym spróbować zasiać swoje i mam nadzieję że się uda, ale kupować nie kwalifikat to cena drogo, a często nie zaprawione, to później rób z tym zbożem i kupuj zaprawy.

Opublikowano
Dnia 11.09.2021 o 15:54, camo napisał:

ja też tak sobie myślałem i mimo iż mam 2.5 ha zbóż w tym roku, to kupiłem 500 kg kwalifikatu i daję 200 kg polifoski na ha, na wiosne chciałbymn dać ze 300 kg saletry i w przyszłym roku chciałbym spróbować zasiać swoje i mam nadzieję że się uda, ale kupować nie kwalifikat to cena drogo, a często nie zaprawione, to później rób z tym zbożem i kupuj zaprawy.

Kiedy ruszacie z siewami żyta hybrydowego na Kujawach? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek026 napisał:

czy można mieszać odmiany hybryd na jednym polu

A znasz jakieś argumenty przeciw?

Wczoraj zasiana niecała jednostka Berado z zeszłego roku i reszta pola Florano w ilości 1,7 j.s/ha. Chyba się nie pogryzą;)

Opublikowano
Dnia 16.09.2021 o 09:25, misio3p napisał:

A znasz jakieś argumenty przeciw?

Wczoraj zasiana niecała jednostka Berado z zeszłego roku i reszta pola Florano w ilości 1,7 j.s/ha. Chyba się nie pogryzą;)

Co powiecie na taką mieszankę 2.1 l Trynity + 50 ml Legato + 20 gram Coridy? 

Opublikowano

W mojej ocenie samo Trynity wystarczy. Dodatek Legato nie ma sensu bo DFF jest w Trynity, no chyba że to są resztki magazynowe, które trzeba zużyć żeby nie zalegały na półce. Co do Coridy to jest to środek do stosowania wiosennego od fazy pierwszego kolanka do liścia flagowego, więc jesienią bym się nie odważył.

Opublikowano
6 godzin temu, piotrkrk25 napisał:

W mojej ocenie samo Trynity wystarczy. Dodatek Legato nie ma sensu bo DFF jest w Trynity, no chyba że to są resztki magazynowe, które trzeba zużyć żeby nie zalegały na półce. Co do Coridy to jest to środek do stosowania wiosennego od fazy pierwszego kolanka do liścia flagowego, więc jesienią bym się nie odważył.

Chcę dodać 50 ml Legato bo nie daję pełnej dawki Trynity 

Opublikowano

Witam klubowiczów  proszę o pomoc jak mam ustawic siewnik poznaniak 3 M na siew zyta hybrydy. Przenice sieje B 2/3 to jest 280 kg/h siew normalny.

Czy na A1 bedzie ok?

• Confused 1
Opublikowano

cholera wie, rozciagnij folie pod siewnikiem i kręć kołem, ile razy musisz kręcić masz w instrukcji siewnika. w niektórych 17 razy jest, w innych 20 razy. i zważ to potem i pomnóż razy 100 i tyle będzie siewnik siał. w przypadku żyta hybrydowego pewnie koło 60-65 kg na hektar potrzebujesz zasiac, mi tyle wychodziło z 2 jednostek na hektar

Opublikowano
15 godzin temu, Makq napisał:

Witam klubowiczów  proszę o pomoc jak mam ustawic siewnik poznaniak 3 M na siew zyta hybrydy. Przenice sieje B 2/3 to jest 280 kg/h siew normalny.

Czy na A1 bedzie ok?

😲😲😲 280kg/ha ???

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co szaleć z obsadą ono się dobrze krzewi. Posiejecie szczotę to będzie lipa z plonem. 2 jednostki na hektar to jest totalny max. Przy siewie 2 jednostek tak się krzewi, że nawet od chwastów pryskać nie musiałem. Leżało 2 tygodnie jak nie trzy i nic nie przerosło. Wczoraj i przed wczoraj posiałem około 50kg na ha. Może nawet trochę mniej. Jakieś 1,6-1,7 jednostki.

Edytowane przez hubertuss