Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czym najlepiej odchwascic zyto hybrydowe i pszenzyto na jesieni? Tak żeby było dobrze i w rozsądnych pieniądzach. 

Opublikowano

Witam, Panowie jaki oprysk polecacie na jesienne odchwaszczanie żyta. W tamtym roku szedł lentipur z legato, teraz myślę o Trinity w dawce 2l na hektar. Może coś się znajdziesz tańszego, a na tyle samego dobrego. pozdrawiam i proszę o propozycje

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze nie tak gęsto, ponad 2 j.s to juz szczota jest.

Zależy, w tym roku planuje na chwasty wszystko pryskac jesienią, przy 150szt/m2 chwasty mają pole do popisu i na wiosnę jest już ciężko, szczególnie na moich polach z bodziszkiem. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

W ubiegłym roku siałem dwie odmiany żyta populacyjnego z centrali. Jednego wysiałem około 120 kg/ha w tym roku planuje około 150 kg/ ha Natomiast druga odmiana była w js której to było 82/ ha ile wysiać w tym roku? Też 150 kg?

Opublikowano

Zrób siłę kielkowania i ustal MTN. Zawsze drugi raz hybryde sialem na oko, ok 150-170 kg. Teraz kolega wzial ode mnie jethro, MTN 36g  ZK 991% i wyszło ze starczy 86kg przy 250 szt/m2. Sialismy 90kg, zobaczymy co wyjdzie. 

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

To jeszcze nic, znajomy wczoraj posiał F2 Dolaro w ilości 200kg/ha 😱

W zeszłym roku na nowej dzierżawie od czapy posiałem 115 kg na ha na początku października i było stanowczo za gęste. To jak tu jest 200 kg to będzie w ogóle coś z tego?

Opublikowano

jak ma kwas (pole nigdy wapna nie widziało) PK na b. niskim poziomie ,zmianowanie przez xxx lat żyto, jeszcze głębokość siewu pod 10cm( znam takiego pana osobiście co redlice dociąża bo musi być głęboko)-to zasiej na takim polu ze 100 kilo to się zdziwisz

Opublikowano

@Pawel2678 na takim polu to czy zasiejesz 50, 100, 150 czy 200kg to i tak plon będzie żaden. Jedyny plus gęstszego siewu to mniejsza presja chwastów choć i one tak zabiedzonych działek nie lubią. Co do głębokości to fakt że hybryda nie lubi głębokiego siewu, głęboko posiana słabo się krzewi a to jej główny atut.

Opublikowano

No nie wiem czy nie lubią. U mnie w okolicy na zapuszczonych działkach jest presja tomki ościstej. To k**estwo lubi takie stanowiska. Jak już to się pojawi to umarł w butach.

Czym odchwaszczacie w tym roku żyta?

Opublikowano
15 godzin temu, piotrkrk25 napisał:

@Pawel2678 na takim polu to czy zasiejesz 50, 100, 150 czy 200kg to i tak plon będzie żaden. Jedyny plus gęstszego siewu to mniejsza presja chwastów choć i one tak zabiedzonych działek nie lubią. Co do głębokości to fakt że hybryda nie lubi głębokiego siewu, głęboko posiana słabo się krzewi a to jej główny atut.

Zgodzę sie i też nie, bo w tamtym roku posiałem Serafino i poszło niestety na 5-6 cm w ziemię, a to jest dosć głęboko, na jesieni pokrzewiło się tak, że miało od 7 do nawet 12 pędów, plon ziarna wyniósł ponad 7,5 t/ha przy 138 N/ha, bez odchwaszczania, T1 mirage+ duett starr, zostało mi trochę tych oprysków, wiec na tą działkę na t2 poszło to samo, nie było też skracane, bo wiosną było gęste, ale bardzo niskie. Teraz mam zasiane Vinetto, siałem 15.09, zaczyna wykształcać 3 liść, gdzieniegdzie nawet nie powychodziło, ale to baardzo sporadycznie, ponieważ leżało w suchej ziemi, dzis ładnie dolało i powychodzi :D

Z resztą miałem obawy co do tego vinetta, bo MTZ miało 22,9, ziarno drobnica jak nie wiem co, ZDK miało 97%, wysiew był 40 kg/ha ( jednostka ważyła 23,7 kg) i widzę teraz, że troszkę za gęsto jest 

15 godzin temu, piotrkrk25 napisał:

Ode mnie sąsiad brał Melomana do siewu i przyszedł jego tata, starszy człowiek prawie 80 lat, chciał na 0,7 ha pszenżyta, na to jego tata mówi " No to trzebaby ze 3 metry posiać" ( jak ktoś nie wie, metr to 100 kg). Ja sie wyleczyłem z gęstego siewu jakoś 5 lat temu, kiedy posiałem jakieś pszenżyto z centrali 250 kg/ha przy wczesnym siewie, była w miare ciepła jesień i zima, pleśń śniegowa go zabiła. Serafino f2 siałem 110 kg/ ha przy mtz 45g czyli około 250 szt / m2

Opublikowano

Panowie mam problem, byłem dziś na polu i zyto siane 15 września, wschody dopiero w 50% 😟 grzebałem w ziemi, ziarno jest, na glebokosci koło 3 cm, czyli ok, od piątku dolało 56 litrów, jest mokro. Wyjdzie ta reszta ziaren? Dodam, że siałem w totalną sachare i w zeszłą niedzielę ziarko leżało jak na pustynnym piachu nieskielkowane wogole, to co wyszło to już 2 liść idzie, oby ta reszta też wyszła bo będzie cienko 😬