Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Możesz wsiać jare żyto, jeśli takich placów dużo nie ma. Utraconego plonu już nie odzyskasz ale zawsze będzie to lepsze niż zostawienie gołej ziemi. Ja tak zrobiłem w ostatnim sezonie, bo też miałem taki rzadki plac na polu i coś tam sypnęło ale wyglądało mizernie.

Że z plonem szału nie będzie to wiem. Obejrzę to dokładnie na wiosnę i zadecyduję. Chodzi właśnie o to by coś tam urosło w ogóle i gołej ziemi nie było. Chyba, że będzie całkiem lipa to normalnie agregatem pojadę z jarym. Zobaczymy.

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu to bym dzisiaj w nocy pojechał już. Po ciemku nikt Cię nie będzie widział. Nikt też nie usłyszy ciągnika, bo zbożu tak z głodu w brzuchu burczy, że zagłuszy warkot.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

U mnie na I dawkę pójdzie saletrosan (myślę że ok 150kg - zobaczę jaka będzie obsada, bo obecnie jeszcze o dziwo jak na tę porę roku wegetacja trwa), na II dawkę saletra (ok 200kg). Pomiędzy tymi dawkami pójdzie jeszcze dawka dolistnie - 25kg mocznika i 12,5 kg siarczanu magnezu. 

KlimekPl - tak naprawdę nie wiadomo czy zima jeszcze nie przyjdzie, w lutym też mogą przyjść mrozy. 2 lata temu w lutym było -17

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Sądzicie, że na mocno przekrzewione żyto, pierwszą dawkę azotu można by było opóźnić albo kompletnie olać?  Szczególnie, że obornik był dawany, o jak również NPK, więc tego azotu powinno jeszcze w glebie "trochę" być.

Opublikowano

Gdzies tu na forum wyczytalem że na mocno rozkrzewione zboze saletra odpada poniewaz azot saletrzany powoduje szybkie rozkrzewienie natomiast azot amidowy hamuje krzewienie powodujac jednoczesnie szybsze wybijanie roslin w pędy.

Opublikowano

Azot amidowy musi przejść przemianę do formy amonowej a ta z kolei do formy azotanowej. Tak więc mocznik (forma amidowa) wg mnie na I dawkę to nietrafiony pomysł bo może minąć dużo czasu zanim zacznie działać 

Dolaro - stan na dziś. Górne zdjęcie po prawej siane 16.09.19 z co trzecią redlicą zamkniętą. Jednostka siewna 27kg, na 1ha wyszło ok 50kg. Górne zdjęcie po lewej - zboże sąsiada siane bezorkowo ok 9 wrzesnia. Dolne zdjęcie też Dolaro siane 27.09.19 bez zamykania redlic. Jednostka siewna 36kg. Wyszło ok 80kg/ha

Resized_20200113_130228_7303.jpeg

Resized_20200115_142053_7201.jpeg

Opublikowano

Zamykanie co trzeciej redlicy to ciekawy pomysł ale lepsze by chyba było zmniejszenie liczby redlic o 1/3 i rownomierne rozstawienie ich aby nie bylo takich podwójnych rządków tylko większe odstępy pomiędzy każdym 

Opublikowano

Rolnik nieprofesjonalny zamykał co drugą redlicę w hybrydzie i twierdzi że nie było różnicy w plonie. Zobaczę jak na wiosnę będzie rosło to żyto - czy bedzie "wypełniało" te wolne przestrzenie

Opublikowano

Witam

Jaką ochronę fungicydową planujecie na ten rok?

W ubiegłym roku dałem ochronę identyczną jak w pszenicy trzy zabiegi z średniej półki,(środki i dawki napiszę później jak będę w domu) ponieważ żyto było po pszenzycie, plon 8t/ha.

W tym roku żyto po facelii celuje w plon 8+ i zastanawiam się jaką zastosować ochronę.

Opublikowano

Klasa ziemi 4, dzierżawa niskie ph od 3 lat stosuje wapno węglanowe z magnezem, w pierwszym roku poszła nordkalka dawki 4-5 ton.

Ph z 4 wzrosło do 5.

Pszenica byłaby słaba, więc spróbowałem z zytem.

Opublikowano

Witam jakie planujecie nawożenie na żyto ja pierw MagSul 100 kg , azot pierwsza dawka Yarabela Extran 27 na słabe rozkrzewione 250 kg , na mocno 150 kg, druga dawka saletra na słabsze stanowiska 200 kg na mocniejsze 250 kg 

Opublikowano
Dnia 27.01.2020 o 22:24, RafaKdziela napisał:

Nawożenie dwa razy po 200kg saletry i będzie git  o ile wody nie zabraknie .Ja nie bawię się w inne nawozy szkoda kasy .

Tak samo mogę powiedzieć że na saletre szkoda kasy.

Mocno pokrzewione 40N i 90N

Słabo pokrzewione 90N i 40N 

??

Opublikowano

Tomek90 może być. Chyba w tym roku 2 opcja Cię nie tyczy jak chyba 90% siejących żyta, dość silnie rozkrzewione. 

Ja już trzeci rok na drugi i ostatni strzał N będę stosował mocznik w ilości 150-170kg.

Opublikowano

Ja ruszę za tydzień w sobotę, tylko musze se ścieżki pozaznaczać, żeby wiedzieć jak rozsiewaczem manewrować :P  Tak to jest jak podczas siewu nie ma się na to czasu i chęci a potem trzeba kombinować.