Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie pojawił się mały problem.

Moje pola, to typowe mozaiki. No nie mam kurde kawałka, na którym całe pole byłoby w miarę jednakowe. I o ile wschody były równomierne, to teraz widać sporą różnicę w szybkości przebiegu wegetacji w zależności od żyzności gleby. 
Na 3 klasie, kolanko około centymetr nad węzłem krzewienia. W gorszych miejscach dopiero zaczyna strzelać w źdźbło, bądź też kolanko jest dopiero 2-3 mm nad węzłem. Stąd też opryski polecą u mnie dopiero w piątek, jak już większość roślin osiągnie myślę odpowiednią fazę.
Więc w tym roku poleci prawdziwa "zupa":
- 1L Wirtuoz
- 1L CCC
- 0,2 Moddus
- Siarczan magnezu w stężeniu 4-5 %
- Po 1 litrze miedzi i manganu
i do tego Plonvit 1,5 L/ha ( został z tamtego roku, więc szkoda by się zmarnował ).

N2 już wysiane, zapowiadają pogody, więc nabierze wszystko pewnie dość sporego tempa.

Opublikowano
14 godzin temu, Pietras892 napisał:

Tak Klimek, pędy pojawiły się wiosną bo wezeł zawiązał się jesienią i one już wytworzyły się jesienią tylko ich nie widziałeś bo nie wyszły. Koledze wyżej życzę nawet i 12t/ha z siewu listopadowego.

Muszę przyznać, że ciekawa teoria. Może masz rację, muszę ten temat zgłębić dokładniej. Tak czy siak znam też ludzi co sieją żyto w listopadzie i co prawda zbierają 1-2t bo siew 300kg/ha z nawożeniem 100kg saletrzaku ale ten plon nie różni się od tych co sieją we wrześniu również 300kg i z takim samym nawożeniem.

Może przyszłą jesienią założę poletko doświadczalne, zasieję na koniec listopada i będe monitorował czy wiosenne pędy są płonne.

Jak w takim razie to wygląda w przypadku żyta jarego?

Opublikowano

Doradźcie Panowie, czy jest sens skracania żyta na typowym piasku VI klasy ? W porównaniu do poprzednich lat wygląda o wiele lepiej, dość ładnie rozkrzewione, ale czy na tak słabej ziemi może się wyłożyć? Azotu poszło wiosną łącznie 100kg.

Z ochroną chyba nie będę tutaj szaleć i zakończę na tej działce na 1 zabiegu, bo inwestycja w tak kiepsķą glebę to czysta loteria, okresowa susza i po wszystkim. 

Opublikowano
56 minut temu, OFRK napisał:

Doradźcie Panowie, czy jest sens skracania żyta na typowym piasku VI klasy ? W porównaniu do poprzednich lat wygląda o wiele lepiej, dość ładnie rozkrzewione, ale czy na tak słabej ziemi może się wyłożyć? Azotu poszło wiosną łącznie 100kg.

Z ochroną chyba nie będę tutaj szaleć i zakończę na tej działce na 1 zabiegu, bo inwestycja w tak kiepsķą glebę to czysta loteria, okresowa susza i po wszystkim. 

Na takiej klasie odpuść skracanie wyjdzie mu to na zdrowie

• Thanks 1
Opublikowano

Nie powinno sie mieszac z moczkiem moddusa. Ja juz skrocilem zytko dalem az 0.6 moddusa zimno nie wiadomo czy to zadziala jak powinno a juz czas. Wszyscy mowia ze to.moje zyto nie ustoi stad ta dawka :)

Opublikowano

Mam pytanie. Pierwsza dawka azotu na żyto hybrydowe poszła 2 marca w ilości 150kg saletry. Żyto wygląda ładnie jest już po t1 i skracaniu. Teraz sie zastanawiam czy już siać druga czy czekać ?sucho juz mocno a opadów na najbliższy tydzień nie nadają.

Opublikowano

Ja najpierw dałem drugą dawkę azotu dokładniej RSM w ilości 160litrow na hektar żyto ładnie ruszyło i dziś skracalem po wreszcie do południa nie wiało i była ładna słoneczna pogoda do tego noc nadają dość ciepło.

Opublikowano

Ja dopiero zjechałem od pryskania na chwasty. W dzień nie idzie pryskać taki wiatr.  Jedna wtopa była ale sobie c 360 poradziła sama. 

Jutro lecimy z n2 mocznik 150-160kg. 

A w następnym tygodniu jak pogoda pozwoli skracamy i T1. 

Opublikowano

Wiatr dość ostro krzyżował plany w ubiegłym tygodniu. T1 + skracanie udało się zrobić dopiero wczoraj. Na część pól poszedł Wirtuoz , na część go zabrakło, więc jedynie Bumper Super. Boję się trochę, że może nie wystarczyć, więc około środy przejadę jeszcze fenpropidyną ( 350 g / ha ). Mam nadzieję, że taki wariant wystarczy na T1.

Zapowiadali u mnie deszcze na dzisiaj, więc rzuciłem pod koniec tygodnia także N2, lecz był to chyba niewypał. Kolejny deszcz moooże w połowie kolejnego tygodnia, więc na suchszych glebach nie wiem czy nie był to strzał w kolano.

Opublikowano (edytowane)

Hej , jestem z lubelskiego , planuje jutro robić skracanie plus micro i nie wiem czy dodawać do tego t1 bo straszą przymrozkami od paru dni na ten tydzien ale dziś prognoza pokazuje już 1 stopień na plusie w nocy z tym że odczuwalna może być niższa,  pytanie jechać?  Okolice Włodawy? 

Edytowane przez Steyr8120
.
Opublikowano
2 godziny temu, masio513 napisał:

To w jakiej dawce prochloraz i ile duetu? 

Standardowo 1l Duet + Prochloraz 0,8, tylko przy obecnej cenie prochlorazu wychodzi około 170zl, nie wiem czy chcesz taki drogi zabieg robić. Chyba, że masz zapas.