Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

coraz blizej do kampanii to coraz wiecej newsów:

https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/mniej-i-bardziej-bolesne-zmiany-w-ekoschematach,158509.html

To pewnie Kołodziejczak wywalczył w podziękowaniu za poparcie ;) ktoś wie wogole co się z nim dzieje ? Czym on się zajmuje w tym  ministerstwie ? 

Opublikowano
8 godzin temu, Henryk69 napisał(a):

Skończyłem tylko trzy klasy podstawówki 🤪

To nie jest żadna bariera

Po studiach też można spotkać tumanów

5 godzin temu, Andpol napisał(a):

U mnie bez kontroli i dopiero wczoraj zakończone to do 2-tyg kasa powinna być?

Teoretycznie tak, decyzja 27.02, kasa dzisiaj

Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Orientujesz się w jakim obszarze te zmiany, czy tylko tyle informacji na tą chwilę masz? 

Nie orientuje i nie mogę znaleźć nic interesującego na ten temat. Dostałam taka informacje w ODR.

Opublikowano
Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

To pewnie Kołodziejczak wywalczył w podziękowaniu za poparcie ;) ktoś wie wogole co się z nim dzieje ? Czym on się zajmuje w tym  ministerstwie ? 

miał zrezygnować z funkcji wiceministra  bo nie możę nic zrobic , tak przynajmniej zapowiadał .

Opublikowano
51 minut temu, bezbarwny napisał(a):

@malaczarna, temat mnie zaintrygował i znalazłem coś takiego;

https://www.sodr.pl/main/aktualnosci/Projekt-zmian-w-doplatach-ekologicznych-w-kampanii-wnioskowej-2025/idn:3403

mnie nie dotyczy, choć miałem w ubiegłym roku zasiany hektar soczewicy na próbę. Niestety, zgodnie z twierdzeniami Pań z odr, w naszym rejonie, uprawa ów się nie udaje. 

Mnie tyczy to o zwierzętach ale to tak opisane że sami nie wiedzą co chcą. 

W sobotę będę pstrykać już wniosek.

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

To nie jest żadna bariera

Po studiach też można spotkać tumanów

Teoretycznie tak, decyzja 27.02, kasa dzisiaj

U mnie decyzja z 20.02 i na razie kasy brak 

Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

coraz blizej do kampanii to coraz wiecej newsów:

https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/mniej-i-bardziej-bolesne-zmiany-w-ekoschematach,158509.html

Będzie mniej kombinatorstwa , 

Opublikowano
W dniu 11.03.2025 o 07:50, Celownik07 napisał(a):

zajrzałem do innych wniosków i wszedzie jest ta sama formułka, mozliwe ze u mnie w gminie aktualizowali granice bo i jakas ta mapa w ewniosku wyraźniejsza. Po 15tym sie wyjasni co knuja smoluchy

@Szymi40

A to widać nie tylko u Ciebie, u mnie też to jest i nawet z datą z przyszłości😁

image.png.64c326470d701f2220e4dc0c500e2af4.png

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

miał zrezygnować z funkcji wiceministra  bo nie możę nic zrobic , tak przynajmniej zapowiadał .

Widziałeś kiedyś świnię co odeszła od koryta pełnego żarcia?

• Like 2
Opublikowano

A ten vice  czasem nie zajmuje się ścieżką z mąki ziemniaczanej?

Gdzieś, kiedyś coś mi wyskoczyło że nosem za kreską podąża

Opublikowano
12 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

Najwyżej plan się wyrzuci

W dniu 11.03.2025 o 20:33, Buszmen11 napisał(a):

Interwencje w ramach węglowego są uznawane za oddzielne ekoschematy? W 2024 miałem USU+E_OPN+ZSU...

Screenshot_2025-03-12-20-36-34-989_com.android.chrome-edit.jpg

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

W tym roku jakieś 5k do tyłu względem 2023, na 2025 będzie pewnie kolejne 5k w plecy

1 godzinę temu, witejus napisał(a):

Także słyszałem, jego zachowanie na to wskazuje.

Pan sekretarz stanu znany jest z gustowania m.in. w mące

Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Mnie tyczy to o zwierzętach ale to tak opisane że sami nie wiedzą co chcą. 

W sobotę będę pstrykać już wniosek.

Po co się spieszyć, skoro jeszcze reguły nieznane. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Będzie mniej kombinatorstwa , 

Jakie kombinatorstwo??? Skoro prawo zezwala to można a nawet trzeba korzystać. Zresztą samcu owcy domowej  przypomnę ci że ekoschematy miały być rekompensatą za obniżenie stawek dopłat… Mentalność chłopa pańszczyźnianego 

• Like 6
Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał(a):

Myślisz że pierwsza dostaniesz dopłaty?

Jest 30 dni od złożeń a wniosku na płatność do bydła które mam zamiar sprzedać koniec kwietnia. Ponad 300 zł do sztuki 6 x 300 to 1800 zł. Będę miała na waciki

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 20:40, Henryk69 napisał(a):

Czy ODR będą za darmo wypełniać wnioski obszarowe ?

Pomoc w wypełnianiu wniosku o dopłaty bezpośrednie już nie za darmo

Niestety, wszystko wskazuje na to, że w tym roku rolnicy nie będą mogli skorzystać z bezpłatnej pomocy pracowników ODR-ów przy wypełnianiu wniosków o dopłaty bezpośrednie. Od 2025 roku ta usługa ma być płatna. 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/doplaty-bezposrednie-2025-duze-zmiany-w-aplikacji-ewniosekplus-2528545

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Jest 30 dni od złożeń a wniosku na płatność do bydła które mam zamiar sprzedać koniec kwietnia. Ponad 300 zł do sztuki 6 x 300 to 1800 zł. Będę miała na waciki

Też taka wersję demo planuje wysłać tylko dla bydła żeby jak najszybciej moc sprzedać później. A wiesz może czy jak dokupie kilka sztuk cielaków już po złożeniu tego wniosku "demo" to na ten rok już ich nie wpisze do dopłat czy np wysyłając wniosek już taki końcowy np w maju będę mógł już te zakupione dodać?

Opublikowano

Nie ma co płakać, że trzeba zapłacić za wniosek. Za darmo zawsze nie będzie :P 

Ale tak z drugiej strony czy przez ostatnie lata co się prawo zmieniało po czasie chcielibyście brać odpowiedzialność za czyjś wniosek o dopłaty?  I każdego roku tłumaczyć co się zmieniło i co nowego planują? :P
Bo mi się już nie chce :/