Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiliście już ten nowy ekoschemat materiał siewny? Wpisując nr faktury nie mogę wpisać jednostki siewnej i przy zapisaniu wyskakuje błąd ktoś wie o co tam chodzi? Wgl ktoś kto na tym pracował miał niezłe ….🤦🏻😃

Opublikowano

Też tak mam w jęczmień idzie kg wpisać w pszenicy nie. Nie wiecie czy są zdj potrzebne do obornika czy oświadczenie. Bo jak zdjęcia to nie składam na to nie będę z siebie idioty robić.

Opublikowano
18 godzin temu, jan88 napisał(a):

Czy ktoś wie jak przywrócić działkę do MKO bo mam nową działkę która była nieużytkiem i jest poza MKO na mapie ??

Klikasz  ikone na gorze wniosku "dodaj dzialke" i potem na mapie w nia klikasz raz albo 2x. 

18 godzin temu, mirosor napisał(a):

Moj zaorany TUZ wyswietla rozbieznosci ORNTRS :"Rozbieznosc ze wzgledu na deklaracje uprawy ornej na obszarze TUZ"

Nie jest to obszar chroniony i nie jest to natura 2000.

Jest zakaz zaorywania TUZ?

Mozliwe ze dzialka zalapala sie na nowe GEAC2. W necie gdzies lata mapa do sprawdzenia tego

Opublikowano
41 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Mozliwe ze dzialka zalapala sie na nowe GEAC2. W necie gdzies lata mapa do sprawdzenia tego

W okolicy nie ma  zadnych dzialek GAEC2 i w wniosku tez nie zapala sie podmokle lub GAEC2.

Obawiam sie , ze jest to ukryty zakaz orki TUZow. Nie wiem czy uda sie wyslac wniosek z taka rozbieznoscia i jakie kary straszne beda🙂.

Opublikowano

U mnie właśnie niektóre tuzy świecą na niebiesko na tej mapce a ten który zaoralem nie obejmuje tego i też wyskakuje ta rozbieżność. Nie wiecie czy obornik na oświadczenie czy zdjęcia?

Opublikowano
Godzinę temu, piotrek912 napisał(a):

Witam mam łubinu 2 ha chcę zaznaczyć na 1 ha ekoschemat uproszczona struktura upraw, czy jest to możliwe? Czy muszę zaznaczyć cała działke 2 ha

Po prostu wyrysuj 2 uprawy po 1 ha i zaznacz na każdej co tam Ci pasuje

Opublikowano

Czyli co na ten rok można do każdej działki przypisać tylko 2 ekoschematy i w sumie nie można przekroczyć 300 ha w ekoschematach licząc że jak na 250 ha mam zaznaczone po 2 ekoschematy to w sumie jest 500 ha i za 300 dostanę za resztę nie ? Czy jednak chodzi o hektary że do 300 można złożyć ekoschemat a do reszty już się nie liczy ? I np na jednej działce mogę zaznaczyć zmienną strukturę upraw i np uproszczony system uprawy i koniec ? Nic więcej nie idzie do tego dodać tak ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Właśnie ogarnąłem wniosek i co do TUZa to też mi wyskoczyło takie coś bo poprzednio była tam trawa na gruntgruntach ornych od kilku ładny lat i po wpisaniu TUZ wszystko jest ok. 

Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Czyli co na ten rok można do każdej działki przypisać tylko 2 ekoschematy i w sumie nie można przekroczyć 300 ha w ekoschematach licząc że jak na 250 ha mam zaznaczone po 2 ekoschematy to w sumie jest 500 ha i za 300 dostanę za resztę nie ? Czy jednak chodzi o hektary że do 300 można złożyć ekoschemat a do reszty już się nie liczy ? I np na jednej działce mogę zaznaczyć zmienną strukturę upraw i np uproszczony system uprawy i koniec ? Nic więcej nie idzie do tego dodać tak ? 

Tak przy 250 hektarach i zaznaczonych dwóch ekoschematach już przekraczasz założenie 300 i tylko do tych 300 dostaniesz kasę. Nie tyczy się to kwalifikatu tylko. Do struktury upraw na ten moment możesz dodać dodać tylko jeden ekoschemat. W tym roku już sie nie poszaleje z punktami. Miejmy nadzieję na większą kasę za punkt, ale pewnie będzie to 100zl i jak zwykle będzie mniej kasy. 

Opublikowano

@Celownik07 poo zwiększeniu gospodarstwa nie mogę uzyskać 65% zbóż by mieć Zsu.

Czy przejdzie jeśli 2ha agrestu zasadzonego jesienią napiszę jako gorczycę? Oczywiście zasieję ją w międzyrzędziach.

Ale chyba przegięcie?

Lepiej wyrzucić którąś działkę zbożową z dopłat?

Jak to jest z tym mat. Siewnym?

Zsu plus usu i mat siew już na czerwono. Trzeba znaczyć międzyplon ścierniskowy by się nie wykluczało? Materiał siewny miał chyba wchodzić jako trzeci ekoschemat jeśli będzie międzyplon. Resztka pożniwna będzie tym międzyplonem?

Kolejne pytanie

Dla pszenicy ozimej nie rozwija mi okna z podaniem wysianych kg, więc nie kwalifikuje wogóle mat siew.

Opublikowano

Nie widzę w e-wniosku przy dobrostanie krów mlecznych wariantu utrzymanie na ściółce, wybiegu, późniejszego odsadzania.. Jest tylko zwiększona powierzchnia. Czyżby aż takie zmiany? Ktoś coś?

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał(a):

Właśnie ogarnąłem wniosek i co do TUZa to też mi wyskoczyło takie coś bo poprzednio była tam trawa na gruntgruntach ornych od kilku ładny lat i po wpisaniu TUZ wszystko jest ok. 

Ja też jak zaznaczam TUZ to pokazuje bez błędów ale tu chodzi o to co zrobić jak się zaorało mieszankę wieloletnią traw i chciało by się zasiać/zasadzić coś innego. Jakiej by uprawy nie zaznaczyć innej niż TUZ to wywala błąd. 

Opublikowano
52 minuty temu, Defoe napisał(a):

Nie widzę w e-wniosku przy dobrostanie krów mlecznych wariantu utrzymanie na ściółce, wybiegu, późniejszego odsadzania.. Jest tylko zwiększona powierzchnia. Czyżby aż takie zmiany? Ktoś coś?

Wszystko jest. 

43 minuty temu, thor1984 napisał(a):

Ja też jak zaznaczam TUZ to pokazuje bez błędów ale tu chodzi o to co zrobić jak się zaorało mieszankę wieloletnią traw i chciało by się zasiać/zasadzić coś innego. Jakiej by uprawy nie zaznaczyć innej niż TUZ to wywala błąd. 

Można wysłać z błędem najwyżej będzie wezwanie do wyjaśnienia. 

Opublikowano (edytowane)

Warunkiem do uzyskania dopłaty do materiału siewnego jest jego wysiew na 25 % gruntów ornych , być może dlatego komunikaty na czerwono , a po przekroczeniu tych 25 % kontroli czerwone zgasną . Do tego limitu zaliczana jest kuku  rzepak i inne do nich nie płacą ALE SIĘ LICZĄ  w tych 25% limitu 

Ekoschemat dotyczy roku kalendarzowego więc nie do końca jasne jest to do którego zasiewu ten  ekoschemat będzie się tyczył , np. pszenica ozima może się kwalifikować  na ekoschemat materiał siewny ta siana jesienią 2025 

Edytowane przez Stach123
d
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

@Celownik07 poo zwiększeniu gospodarstwa nie mogę uzyskać 65% zbóż by mieć Zsu.

Czy przejdzie jeśli 2ha agrestu zasadzonego jesienią napiszę jako gorczycę? Oczywiście zasieję ją w międzyrzędziach.

Ale chyba przegięcie?

Lepiej wyrzucić którąś działkę zbożową z dopłat?

Jak to jest z tym mat. Siewnym?

Zsu plus usu i mat siew już na czerwono. Trzeba znaczyć międzyplon ścierniskowy by się nie wykluczało? Materiał siewny miał chyba wchodzić jako trzeci ekoschemat jeśli będzie międzyplon. Resztka pożniwna będzie tym międzyplonem?

Kolejne pytanie

Dla pszenicy ozimej nie rozwija mi okna z podaniem wysianych kg, więc nie kwalifikuje wogóle mat siew.

U mnie na okolicy w porzeczce siali owies, ale nie wiem jak podawali.

Zawsze możesz podzielić działkę na pasy minimum 10 arów, przy długiej działce powinno wyjść. 🤔

Korzystniej materiał siewny z de minimis wg mnie, bo zostaje ekoschemat w 'gratisie'.

Opublikowano
2 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Zawsze możesz podzielić działkę na pasy minimum 10 arów, przy długiej działce powinno wyjść. 🤔

Korzystniej materiał siewny z de minimis wg mnie, bo zostaje ekoschemat w 'gratisie'.

owies z grochem jako mieszanka bobowatych ze zbożami na nasiona lub zielonkę i spełnia 20% z pozytywnym bilansem

Opublikowano
4 minuty temu, kada2k napisał(a):

owies z grochem jako mieszanka bobowatych ze zbożami na nasiona lub zielonkę i spełnia 20% z pozytywnym bilansem

W jakiej proporcji owies z grochem wysiać?

Opublikowano
45 minut temu, Stach123 napisał(a):

Warunkiem do uzyskania dopłaty do materiału siewnego jest jego wysiew na 25 % gruntów ornych , być może dlatego komunikaty na czerwono , a po przekroczeniu tych 25 % kontroli czerwone zgasną . Do tego limitu zaliczana jest kuku  rzepak i inne do nich nie płacą ALE SIĘ LICZĄ  w tych 25% limitu 

Ekoschemat dotyczy roku kalendarzowego więc nie do końca jasne jest to do którego zasiewu ten  ekoschemat będzie się tyczył , np. pszenica ozima może się kwalifikować  na ekoschemat materiał siewny ta siana jesienią 2025 

25% spełnione bo większość kwalifikat.

Jęczmień ozimy przyjmuje, pszenicy nie.

Następnym razem muszę wykasować ciasteczka bo jest taki komunikat. Może coś tu nie gra. Był problem z samym załadowaniem.

Koumunikat mam dla każdej działki z kwalifikatem, że zastosowano za dużą liczbę ekoschematów. Zsu, usu lub WSG i materiał siewny.

Inna sprawa to na zakupionym jest działka środkowa wąska. Zaznaczona jak poprzedni właściciel i o 1 ar założona powierzchnia większą od MKO.

Nawet nie ma jak wyrysować tego ara mniej bo  to bez sensu by w jednolitej działce wycinać skrawek 6m szeroki i 16m długi

23 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Pole 108m x 120m. Nie zrobisz. Inne 16x 250

Opublikowano

Mi tez pszenicy nie wyskakuje ilość jednostek widocznie jakiś błąd maja No chyba ze tak jak kolega pisze ze chodzi o zasiewy ten rok ale to by było jakoś nie rozsądne 🤷‍♂️

Opublikowano

Wówczas i jęczmienia ozimego by nie przyjęło