Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Michal014d napisał(a):

Też taka wersję demo planuje wysłać tylko dla bydła żeby jak najszybciej moc sprzedać później. A wiesz może czy jak dokupie kilka sztuk cielaków już po złożeniu tego wniosku "demo" to na ten rok już ich nie wpisze do dopłat czy np wysyłając wniosek już taki końcowy np w maju będę mógł już te zakupione dodać?

Nie można dokładać kolejnych sztuk. Liczy się stan z pierwszego wniosku

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Do limitu 2 ekoschematów na hektar , ZSU będzie liczona  ? 

z tym materiałem siewnym też zagadka póki co moim zdaniem , bo ma być conajmniej 25 % do tego limitu zaliczane będą buraki kuku  rzepak i pozostałe 

z  tego wychodzi że tą 100 zł  za ekoschemat do hektara można dostać do każdej uprawy ,  liczy się do limitu hektarów 

ale że musi występować z innym ekoschematem węglowym  to  ten ekoschemat węglowy już się do limitu  300 hektarów nie liczy i pewnie też do tego limitu 2 ekoschematów do hektara również się nie liczy 

Edytowane przez Stach123
s
Opublikowano
12 minut temu, malaczarna napisał(a):

Nie można dokładać kolejnych sztuk. Liczy się stan z pierwszego wniosku

ale można wniosek wycofać , dodać bydło i złożyć ponownie 

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Michal014d napisał(a):

Też taka wersję demo planuje wysłać tylko dla bydła żeby jak najszybciej moc sprzedać później. A wiesz może czy jak dokupie kilka sztuk cielaków już po złożeniu tego wniosku "demo" to na ten rok już ich nie wpisze do dopłat czy np wysyłając wniosek już taki końcowy np w maju będę mógł już te zakupione dodać?

Wydaje mi się że będzie liczona data ostateczna złożenia wniosku

Opublikowano

Zostaliśmy pogrzebani żywcem poprzez te zmiany w ekoschematach, to jest czysty zamordyzm, rolnik dostaje mniej niż z podstawowych płatności w 2022 r. i się cieszy bo musi dodatkowo spełniać wymagania z dwóch ekoschematów… 

Najśmieszniejsze, że nikt nie strajkuje … chyba niewielu zdaje sobie z tego sprawę co te zmiany oznaczają...

Uważam, że te zmiany są niekonstytucyjne, ponieważ gospodarstwo rodzinne jest do 300 ha i do tej ilości ha nie powinno być żadnych limitów i wyłączeń, ograniczeń. 

Opublikowano

ZSU,

WSG,

Obornik,

Poplony

Integrowana

Miododajne

PN

są niestety liczone jako osobne ekoschematy (suma dwóch daje max limit na działce), do limitu nie wlicza się materiał siewny i retencjonowanie wody na TUZ;

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

tez mam jeszcze cicha nadzieje ze ZSU nie jest liczone, choc pewnie to pobozne życzenie. Oglądałem filmik z ta babka arimr (rudą) to ma być w ewniosku "ułatwienie" - niby nie da ci wniosek zaznaczyc wiecej ekoschematów niż te 2na 1działce. a wiec w sobote sie okaże po odpaleniu wniosku do wypelnienia- choć zastanawia mnie jak to rozwiazali, bo do ZSU nie ma checkboxa do zaznaczenia jak w przypadku innych ekoschematów- ZSU dopiero wychodzi w podsumowaniu i możliwe że wtedy poprostu wywali błąd/powiadomienie o przekroczeniu tych 2ekoschematów.

Ps. a ktos slyszał/czytał - obornik/gnojowica  w tym roku tez na oswiadczenie czy tylko apka i foty? (o tym nic nie znalazlem)

Opublikowano

Cwaniaki z Arimru dobrze to przemyślały

-tylko 2 ekoschematy na działce

-zmniejszenie punktów za ekoschematy

-całkowita zmiana integrowanej produkcji- obcięcie kasy, wyrzucenie tuzów

w zamian dodali 

-materiał siewny z puli dopłat, i tak nikt z tego nie będzie korzystał

Przecież tych pieniędzy zostanie i pewnie minister w przyszłym roku wyjdzie i powie

"miało być 100 zł za punkt a jest 130zł proszę mi bić brawo"

• Like 2
Opublikowano

Na materiał siewny ja liczyłem bo większość w kwalifikacie. I wychodzi że złożę jak zawsze z de minimis bo jak rozumiem to by skorzystać z ekoschematu mat siewny to muszę na tych działkach wysiać wsiewkę poplon lub międzyplon. 

Za 80 zł psńskidj łaski mzm wydaćdwa razy tyle.

Opublikowano
29 minut temu, damian12345 napisał(a):

Dokładnie, w zeszłym roku korzystałem z: ZSU, MPW, obornik, plan nawożenia, biologiczna ochrona upraw na 1 powierzchni. Dużo kasy odejdzie

To ty jestes tym rekordzistą z 11tys. Ha?

• Haha 1
Opublikowano

Nie widzicie, że to jest dziel i rządź ? W tej samej chwili informacja: limit do 2 ekoschematów i artykuł o gosp. 11 tyś ha, a nie dało się zrobić limitu od 300 ha (bez limitu łączenia do 300 ha) ? i by to uprościło sprawę?

Jak brakuje kasy to powinno się obciąć z płatności podstawowej, a nie z ekoschem. 

Miało być wspieranie rolników aktywnych...

Hipokryci !!!

Opublikowano

I tu się nie zgodzę.

Ekoschemat to aktywność rolnika w szukaniu  dopłat .

Podział albo aktywnie szukasz i żyjesz z dopłat, albo jesteś aktywnym rolnikiem produkującym żywność na rynek i dostajesz za to bat na plecy.

Wyjątki są, ale ekoschematy to patologia mająca uzasadnić potrzebę  utrzymania aparatu biurokratycznego i system trzymania rolnika za ryj

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

tez mam jeszcze cicha nadzieje ze ZSU nie jest liczone, choc pewnie to pobozne życzenie. Oglądałem filmik z ta babka arimr (rudą) to ma być w ewniosku "ułatwienie" - niby nie da ci wniosek zaznaczyc wiecej ekoschematów niż te 2na 1działce. a wiec w sobote sie okaże po odpaleniu wniosku do wypelnienia- choć zastanawia mnie jak to rozwiazali, bo do ZSU nie ma checkboxa do zaznaczenia jak w przypadku innych ekoschematów- ZSU dopiero wychodzi w podsumowaniu i możliwe że wtedy poprostu wywali błąd/powiadomienie o przekroczeniu tych 2ekoschematów.

Ps. a ktos slyszał/czytał - obornik/gnojowica  w tym roku tez na oswiadczenie czy tylko apka i foty? (o tym nic nie znalazlem)

ZSU nie jest ekoschematem. 
Nie pamietam ale chyba była taka płatność już zanim weszły ekoschematy

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Byłem ze 2 razy na szkoleniach gdzie ona występowała na szkoleniach..

Odniosłem wrażenie że ona ma podejście do rolników jak w wojsku do szeregowych: Jebać, karać, nie wyróżniać.

Pamiętam, że to był pierwszy rok ekoschematów i nie wiem czy pamiętacie, że miało być zmianowanie 3 lata. Ona nie chciała zrobić tak, że wprowadzają i rolnik może siać przez 3 lata to samo potem zmiana. Ona chciała wprowadzając to od razu patrzeć co było 3 lata do tyłu - czyli prawo działa wstecz. Na szczęście ARiMR się wycofało z tego. No i między innymi tacy ludzie tam pracują... 

8 minut temu, yanek_113 napisał(a):

ZSU nie jest ekoschematem. 
Nie pamietam ale chyba była taka płatność już zanim weszły ekoschematy

Co ty, to jest ekoschemat.
Ten ekoschemat zastąpił program gospodarstwo zrównoważone. Ale obecnie to taki sam ekoschemat jak WSG. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Na materiał siewny ja liczyłem bo większość w kwalifikacie. I wychodzi że złożę jak zawsze z de minimis bo jak rozumiem to by skorzystać z ekoschematu mat siewny to muszę na tych działkach wysiać wsiewkę poplon lub międzyplon. 

Za 80 zł psńskidj łaski mzm wydaćdwa razy tyle.

MOŻESZ RÓWNIE DOBRZE SKORZYSTAĆ Z INNEGO EKOSCHEMATU NP Wymieszanie słomy , obornik i ZSU i na dodatek te ekoschematy nie liczą się do limitu  I jeszcze  zapłacą za te ekoschematy

Edytowane przez Stach123
ws
Opublikowano
58 minut temu, melon10641 napisał(a):

Byłem ze 2 razy na szkoleniach gdzie ona występowała na szkoleniach..

Odniosłem wrażenie że ona ma podejście do rolników jak w wojsku do szeregowych: Jebać, karać, nie wyróżniać.

Pamiętam, że to był pierwszy rok ekoschematów i nie wiem czy pamiętacie, że miało być zmianowanie 3 lata. Ona nie chciała zrobić tak, że wprowadzają i rolnik może siać przez 3 lata to samo potem zmiana. Ona chciała wprowadzając to od razu patrzeć co było 3 lata do tyłu - czyli prawo działa wstecz. Na szczęście ARiMR się wycofało z tego. No i między innymi tacy ludzie tam pracują... 

ogladajac ten filmik mialem w myslach- boże i taka grażyna jest dyrektorem XD.

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, Stach123 napisał(a):

MOŻESZ RÓWNIE DOBRZE SKORZYSTAĆ Z INNEGO EKOSCHEMATU NP Wymieszanie słomy , obornik i ZSU i na dodatek te ekoschematy nie liczą się do limitu 

ZSU   nie liczy się do  limitu ?  jesteś pewien. 

Opublikowano
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

To ty jestes tym rekordzistą z 11tys. Ha?

Nie, ale średnio miałem prawie po 4 ekoschematy na 1 działce. Licząc po stawce i uprawach z 2024 to strace ok 10 000 zł. Gospodarstwo 35ha, uprawa zbóż, rzepaku, soi 

• Like 1