Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Celownik07 napisał:

Tu nie problemem jest rzepak bo ponizej 65% uprawa glowna,  ale brak 20% roslin pozytywnie wplywajacych na glebe. 

Na zróżmiicowana to biora małe gospodarstwa i kiepska zimią , chyba że rejon gdzie soja rośnie

Opublikowano

Fasoli siejesz  6 ha, w promieniu 200 km nikt nie sieje, a szczerze to jeszcze nigdzie nie widziałem  , chyba że w ogródku

Opublikowano

I kolejny raz mało widziałeś 🤭

Lubelszczyzna to potentat fasolowy.

Nawet do mnie na styk Mazowieckiego i lubelskiego uprawa dociera.

Chmielu pewno też nie widziałeś  bo to ponownie Lubelszczyzna plus gmina Solec n/Wisłą  powiat lipski. 

Opublikowano

Mylisz się co do wyjazdów ,Uuprawa fasoli w Polsce jest uprawą niszową , nie zapszeczysz temu , tak samo soja

Opublikowano

ogólnie w Polsce jest wiele upraw niszowych, ale są powiaty, gminy czy nawet większe obszary, gdzie dana uprawa nie jest niszową, tylko jest popularna, często uprawiana od wielu lat, 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.06.2024 o 22:35, Nikita_Bennet napisał:
Wyniki kontroli w zakresie praktyki: Zróżnicowana struktura upraw  
Czy spełnione wymagania w ramach praktyki: Zróżnicowana struktura upraw NIE
Łączna powierzchnia gruntów ornych 19,34
  Nazwa Powierzchnia Procent
Uprawa główna 1 Kapusta rzepak-ozimy 12,12 ha 62,67 %
Uprawa główna 2 Pszenica ozima 6,00 ha 31,02 %
Uprawa główna 3 Owies jary 0,71 ha 3,67 %
Pozostałe uprawy   0,51 ha 2,64 %

Będzie z tego problem? Zawsze część rzepaku mogę wpisać jako jary.... 

jeśli zaznaczyłeś zróżnicowaną to jej nie spełniasz ....tu pokazuje że nie powinieneś wnioskować o tą płatność 🤔

Opublikowano

tylko to nic nie zmienia w punktach ;) (to czy zaznaczę we wnioskowanych czy nie) Nawet jak rzepak ozimy zamienię na jary to to zostaje brak roślin pozytywnie wpływających na glebę. Wnioski wysłane przez doradcę ale coś mnie tknęło poprzeglądać co tam jest.
Jest sens zmieniać i odhaczyć te zróżnicowaną strukturę upraw? Czy zostawić i po prostu nie naliczą tej płatności?

Opublikowano

Jak masz zaznaczoną zróżnicowaną a nie spełniasz warunków będą naliczane sankcję tak babka mówiła z agencji tam ten rok był przejściowy to nie naliczało kar

Opublikowano
1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

tylko to nic nie zmienia w punktach ;) (to czy zaznaczę we wnioskowanych czy nie) Nawet jak rzepak ozimy zamienię na jary to to zostaje brak roślin pozytywnie wpływających na glebę. Wnioski wysłane przez doradcę ale coś mnie tknęło poprzeglądać co tam jest.
Jest sens zmieniać i odhaczyć te zróżnicowaną strukturę upraw? Czy zostawić i po prostu nie naliczą tej płatności?

Pobaw się tym ewnioskiem, i zamiast owsa wpisz groch luɓ łubin. Może się okazać, że lepiej Cię wyjdzie wytalerzować hektar owsa, rzucić łubinu i dzięki temu za te 20ha zyskasz 60pktów.

Chociaż hektar to za mało, 20% ma być chyba tych pozytywnie wpływających na glebe, więc jakieś 4ha.

Opublikowano

jak pisałem wielokrotnie - łubin bobik to niechętnie i musiałbym mieć tego parę hektarów itp - to się nie opłaci u nas a przy tych suszach wiosenne zasiewy to pomyłka (owsa miałem nie siać ale działka z ogrodem przydomowym i trochę ogród był przesuwany w inne miejsce i stąd weszło jare).

37 minut temu, john77 napisał:

Jak masz zaznaczoną zróżnicowaną a nie spełniasz warunków będą naliczane sankcję tak babka mówiła z agencji tam ten rok był przejściowy to nie naliczało kar

pewny jesteś że ten rok będzie naliczało karę?

Opublikowano

jeśli masz zaznaczony ekoschemat zróżnicowaną strukturę upraw i go nie spełniasz to złóż zmianę i wycofaj to, a do tego doradcy więcej bym nie poszedł

a co do pomysłu, wytalerzowania 4ha uprawy, to czy to warte? 60 punktów to 6000 zł, plony z 4 ha zboża są chyba więcej warte

• Like 1
Opublikowano

Panowie wysyłałem wniosek i wyskoczyło, że uprawa pokrywa się z uprawa innego rolnika, zerknalem które to pole(zostało zakupione na jesieni 2023) i wysłałem ten wniosek. Ale z ciekawości przeglądałem sobie dzisiaj ten wniosek i wgl nie mam tam podanej soi nie wiem dlaczego, da się to jakoś nadpisać?

IMG_20240701_082526.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, yaro_1 napisał:

jeśli masz zaznaczony ekoschemat zróżnicowaną strukturę upraw i go nie spełniasz to złóż zmianę i wycofaj to, a do tego doradcy więcej bym nie poszedł

a co do pomysłu, wytalerzowania 4ha uprawy, to czy to warte? 60 punktów to 6000 zł, plony z 4 ha zboża są chyba więcej warte

z 1ha są więcej warte bo nie wiem czemu ale o jęczmień jary, owiec zawsze ktoś pyta (nie wielkie ilości)  a że jest mała działka to trzeba coś posiać ;)

Opublikowano
12 godzin temu, outstanding napisał:

Panowie wysyłałem wniosek i wyskoczyło, że uprawa pokrywa się z uprawa innego rolnika, zerknalem które to pole(zostało zakupione na jesieni 2023) i wysłałem ten wniosek. Ale z ciekawości przeglądałem sobie dzisiaj ten wniosek i wgl nie mam tam podanej soi nie wiem dlaczego, da się to jakoś nadpisać?

IMG_20240701_082526.jpg

błąd wynika z faktu, że w 2023 roku działkę deklarował kto inny, rozumiem że uprawa na działce także jest już twoja, nie poprzedniego właściciela, jeśli tak to bym się nie przejmował, możesz się też skontaktować ze sprzedającym i się spytać czy przypadkiem nie zadeklarował działki

co do uprawy soi, sprawdź działki rolne, bo to co wkleiłeś dane z bazy agencji, tu nie masz informacji o uprawie deklarowanej

jak nie będzie deklaracji soji to składaj zmianę

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie od zakupu działki był wjazd od razu w pole i wszystko od orki zimowej do teraz jest przeze mnie robione.

A jak dokładnie edytować wniosek? Trzeba nowy składać?

Dobra ogarnąłem, nie wiem jakim cudem działka była dodana do gospo ale uprawa była usunięta, dodałem na nowo działkę i uprawę i już poszło bez żadnego błędu 

Edytowane przez outstanding
Dopisek
Opublikowano

Odpaliłem teraz złożony wniosek ( tzw. Last look) zapisany w pdf i kilka działek ma zaniżoną powierzchnię. Wchodzę na ewniose  zakładka Mapa tam jest powierzchnia prawidłowa, ślę już w podsumowaniu jest ucięte kilka arów ( najwięcej na jednejbdxisłce z 2ha na 1.95ha). Jak to naprawić, bo rysuję powierzchnię uprawy 2ha  dodajè rozbieżność  niby jest ok, a w podsumowaniu ( i w wysłanym wniosku)  jest mniej...

Opublikowano

A gdzie sprawdzasz? Przy działkach ewidencyjnych? Tu są podane dwie wartości, MKO i ta będzie mniejszą, bo piszesz, że masz zgłoszone rozbieżności. Druga powierzchnia kwalifikującego się hektara powinna być taka jak chcesz (ewentualnie może być różnica 1ar, jeśli na działce masz dwie lub więcej działek rolnych). Sprawdź też powierzchnie działek rolnych, tu musi się zgadzać z twoją deklaracją i zakładką mapy. I jeszcze uwaga, agencja może nie uznać zgłoszonych rozbieżności, wtedy będziesz miał obcinkę powierzchni działek.

Opublikowano

Mam pytanie o dobrostan do opasów. Czy jeżeli trzymam opasy w kojcach na głębokiej ściółce bez uwięzi we wiacie to mogę składać o dobrostan? Bo doradca mi dzisiaj powiedział, że wiaty się kwalifikują tylko jeśli jest wypas.

• Confused 1