Skocz do zawartości

[c-360 3p] Problem z 5 biegiem, dziwny dzwięk.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Odebrałem swojego Ursusa c-360 3p od mechanika gdzie naprawiana była skrzynia biegów z uwagi na dziwny dźwięk jaki wydobywał się z niej na 5 i 4 biegu, a w szczególności gdy ciągnik jechał bez obciążenia na 5 biegu i przy małych obrotach, m. in. z górki. Po wymianie łożyska (wszystkie łącznie z igiełkowymi) dolnego wałka, i wałka pośredniego II stopnia, oraz sprzęgła problem dalej ma miejsce. Poniżej załączam dźwięk.

https://drive.google.com/file/d/1dnjIngmihRuNg3TEbQcxsllgV0_mwWW-/view

Według mechanika problem jest z tylnym mostem, według niego jest za duży luz na wałku atakującym i mechanizmie różnicowym. Dodam że próbowałem już rozłączyć reduktor wolne szybkie biegi i załączyć 5 bieg, i nie słychać jest tego dźwięku jedynie pojawia się na szosowym biegu 5.

Czy spotkał się ktoś z takim problem i czy może to być wina mechanizmu różnicowego i koła atakującego z satelitą ?

Edytowane przez mkrystian90
Opublikowano

Myślę ze mechanik ma racje i warto zdjąć podnośnik i zajrzeć do dyfra. Ja miałem podobnie, nakrętka z wałka atakującego się poluzowała, kółko zębate się odsuneło od talerzowego i zaczeło tarabanić, trwało to dłuższy czas.

Opublikowano (edytowane)

Nie cytuj bez potrzeby .

Oczywiście że tak , wiesz jak idzie napęd przez skrzynie na piątym biegu

A teraz na .kole talerzowym są wzory od luzu .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Przeczytałem, dał do mechanika na wycie podczas jazdy z góry, mechanik wymienił poł skrzyni i nada jest to samo, teraz wpadł na pomysł żeby most zrobić, za co trzeba było od razu sie zabrać, niech autor zmieni wymieniacza-naciągacza na mechanika 

Opublikowano
1 godzinę temu, mkrystian90 napisał:

Odebrałem swojego Ursusa c-360 3p od mechanika gdzie naprawiana była skrzynia biegów z uwagi na dziwny dźwięk jaki wydobywał się z niej na 5 i 4 biegu, a w szczególności gdy ciągnik jechał bez obciążenia na 5 biegu i przy małych obrotach, m. in. z górki. Po wymianie łożyska (wszystkie łącznie z igiełkowymi) dolnego wałka, i wałka pośredniego II stopnia, oraz sprzęgła problem dalej ma miejsce. Poniżej załączam dźwięk.

https://drive.google.com/file/d/1dnjIngmihRuNg3TEbQcxsllgV0_mwWW-/view

Według mechanika problem jest z tylnym mostem, według niego jest za duży luz na wałku atakującym i mechanizmie różnicowym. Dodam że próbowałem już rozłączyć reduktor wolne szybkie biegi i załączyć 5 bieg, i nie słychać jest tego dźwięku jedynie pojawia się na szosowym biegu 5.

Czy spotkał się ktoś z takim problem i czy może to być wina mechanizmu różnicowego i koła atakującego z satelitą ?

tak, ma rację, ściągasz podnośnik i masz czarno na białym czy coś gra czy nie, jeśli tylko dlatego oddałeś ciągnik na skrzynie to raczej zostałeś leciutko naciągnięty bo mechanik pewnie wiedział że to wina mostu i teraz czeka aż przyprowadzisz ciągnik do niego 2 raz 🤔

Opublikowano
11 godzin temu, Mikua napisał:

Przeczytałem, dał do mechanika na wycie podczas jazdy z góry, mechanik wymienił poł skrzyni i nada jest to samo, teraz wpadł na pomysł żeby most zrobić, za co trzeba było od razu sie zabrać, niech autor zmieni wymieniacza-naciągacza na mechanika 

Tylko pytanie czy autor chciał by mu to zrobił i czy by zapłacił za te robotę,  bo z tego co pisze to mechanik mu tak doradzał by to zrobić z on z niego robi głupka i temat na forum zakłada by to zweryfikować. 

Robiłem kiedyś mechanikę to nie masz pojęcia jak ludzie nie mający pojęcia o tym nie dadzą sobie nic powiedzieć mówisz mu ze trzeba to i to zrobić a on ci ze nie bo jemu coś tam się wydaje .

Opublikowano

W tym rzecz że właśnie miał mi naprawić czy to skrzynia czy to most, przekazywałem mu nawet że jeśli widzi że coś nadaje się do naprawy to robimy to. Zresztą robił też inne rzeczy które stwierdził że nadają się do naprawy. Obstawiam że po złożeniu traktoru i jeździe probnej nie chciało mu się już z powrotem tego rozbierać