Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A kto powiedział że dopłaty maja starczyć na nawozy

Tadz wszyscy wiedzą ze ten rząd chce skasować w Polsce rolnictwo.

A poprzedni nie chciał tylko mu to jakoś się nie udawało bo ratował rozdawnictwem a to też nie tak działało.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

albo jesteś niepełnosprytny, albo udajesz, albo celowo nie dopuszczasz do siebie myśli że oddałeś ileś ton za darmo, czyli na jedno wychodzi :D 

W nordzucker ponadplanowe w tej samej cenie co kontraktowe. Gdzie was tak walą na przekroczeniu limitu.

Opublikowano
11 minut temu, kris82 napisał(a):

W nordzucker ponadplanowe w tej samej cenie co kontraktowe. Gdzie was tak walą na przekroczeniu limitu.

pfeifer ma prawie za darmo i sudzucker chyba też, więc jeżeli ktoś odstawia do którejś z tych dwóch opcji i wykopał towaru ponad limit i uważa że dobrze na tym wyszedł to pozostaje mu współczuć. 

Opublikowano
41 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

pfeifer ma prawie za darmo i sudzucker chyba też, więc jeżeli ktoś odstawia do którejś z tych dwóch opcji i wykopał towaru ponad limit i uważa że dobrze na tym wyszedł to pozostaje mu współczuć. 

przecież jak wie że rośnie mu stabilnie 80 to sieje tyle ile trzeba, takie rzeczy trzeba tłumaczyć?

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

przecież jak wie że rośnie mu stabilnie 80 to sieje tyle ile trzeba, takie rzeczy trzeba tłumaczyć?

czekaj co? jak rośnie mu stabilnie 80? myślałem że to jest zależne od pogody i innych czynników

chodzi o to że jak w kontrakcie ma 55 a urośnie mu 80 czy nawet 90, to jest dymany w kakao i nie ma żadnego powodu do radości

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

czekaj co? jak rośnie mu stabilnie 80? myślałem że to jest zależne od pogody i innych czynników

chodzi o to że jak w kontrakcie ma 55 a urośnie mu 80 czy nawet 90, to jest dymany w kakao i nie ma żadnego powodu do radości

ok czyli nie rozumiesz nie będę tłumaczył

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

ok czyli nie rozumiesz nie będę tłumaczył

podałem ci prosty przykład kiedy rolnik siejący buraki traci, tutaj nie ma nic do rozumienia.

a jeżeli ktoś uważa inaczej to nie umie zwyczajnie liczyć, nie liczy się przychód tylko zysk

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli mówimy o sezonie 2025 to w większości przypadków to jest 55-60 ton. I areał też zmniejszony, cena z ponad 40 euro na 28-30. 3-4 lata temu można było siać i limity dużo większe. A buraki ponad kontrakt jadą prawie za bezcen, nadmiar cukru jest taki że jak zaczynali tą kampanię to mieli jeszcze ogromne zapasy z poprzedniej, więc ceny nie będzie. Opryski znikają tak że pryskać nie ma czym. Bardzo dużo osób odeszło od siana bynajmniej w mojej okolicy, skończyła się opłacalność w burakach cukrowych.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano

Kontraktacje mam 80 ton , po przeliczeniu cukru bedize w tym roku ponad 100 ton, jescze nie zabrane, pozalimitowe sa po 100 zł , więc minimalny zysk na nich też jest, według Ciebie lepiej bym wyszedł jak bym miał 50 ton , to ja nie rozumiem Twojego myślenia, co Ci zostawało jak były buraki tanie ?, do każdej tony dochodzi 21 zł za wysłodki

11 godzin temu, king12 napisał(a):

I 25t po 10zl oddałem zapomniałeś napisać 

Takiej ceny na buraki nigdy nie było przez ostatnie 25 lat

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Nie wiem czy przepłacam , nikt tego nawozu mi nie propnował , nie wiem ile kosztuje

Ale on ma 14 % K ,pod buraki ponad tone trzeba dać , to z góry przekreśla ten nawóz ,  duzo magnezu , siarki  wtedy bedzie , nie może wyjść tanio,chyba że kosztuje 400 zł tona

@HF86pisał że ma wysoko magnez i nie bardzo chcę stosować kizeryt a zależy mu na siarce więc zaproponowałem mu ten nawóz.

Tu masz coś bardziej potasowego:

https://icl-growingsolutions.com/pl-pl/agriculture/products/icl-potashplus-icl-potashplus/

Opublikowano
21 godzin temu, HF86 napisał(a):

Oj tam ludzie potrafią jeszcze czynsze płacić I obrabiać to bez umowy. 

i patrząc na oferowane czynsze rzędu 1500-2000zł i dopłata właściciela, to powoduje że głupieję. nie ogarniam tego, może dlatego że podliczam swoje koszty (może nie tak jak liczą to ODR). Jaki sens jest robić na czyjejś ziemi, zasuwać, dbać, może jeszcze kamienie zbierać i mieć z tego miej niż właściciel.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, olkosio napisał(a):

Jaki sens jest robić na czyjejś ziemi, zasuwać, dbać, może jeszcze kamienie zbierać i mieć z tego miej niż właściciel.

Najważniejsze że obrabia się więcej hektarów niż somsiad, reszta się nie liczy xD 

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/zmiana-zasad-w-dzierzawie-gruntow-kowr-czarne-chmury-nad-rodzinnymi-gospodarstwami-2523666

Przeskoczymy jedno pokolenie oddając ziemię na 20 lat.

Za 20 lat nikt z indywidualnych nawet o rolnictwie myślał nie będzie.  

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Najważniejsze że obrabia się więcej hektarów niż somsiad, reszta się nie liczy xD 

jeszcze rozumiem jak ktoś ma 150 krów i kuku sieje na takich kawałkach. i ma obornika nadmiar żeby dać pod tą QQ. ale są tacy co zero hodowli i biorą. i u mnie drugi rok z rzędu susza ale u takich odmiany się nie dowiesz ale plon koło 10t co roku. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał(a):

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/zmiana-zasad-w-dzierzawie-gruntow-kowr-czarne-chmury-nad-rodzinnymi-gospodarstwami-2523666

Przeskoczymy jedno pokolenie oddając ziemię na 20 lat.

Za 20 lat nikt z indywidualnych nawet o rolnictwie myślał nie będzie.  

Właśnie o tym były wybory w roku 2023 żeby następne pokolenie swoich mogło się urządzić 

Opublikowano
27 minut temu, olkosio napisał(a):

i patrząc na oferowane czynsze rzędu 1500-2000zł i dopłata właściciela, to powoduje że głupieję. nie ogarniam tego, może dlatego że podliczam swoje koszty (może nie tak jak liczą to ODR). Jaki sens jest robić na czyjejś ziemi, zasuwać, dbać, może jeszcze kamienie zbierać i mieć z tego miej niż właściciel.

niekoniecznie ma mniej niż właściciel, bo ktoś taki z jednego ha może uzyskać 20 tyś zysku albo więcej a wtedy to się opłaca tym bardziej jeśli przemnoży się to przez ilość ha, wiadomo nie w każdym roku ale przyjdzie jeden bardzo dobry rok i z jednego ha można mieć 80 tyś dochodu 

Opublikowano
32 minuty temu, olkosio napisał(a):

jeszcze u nas nawalili 3300 za IV i V i są zadowoleni 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jan88 napisał(a):

niekoniecznie ma mniej niż właściciel, bo ktoś taki z jednego ha może uzyskać 20 tyś zysku albo więcej a wtedy to się opłaca tym bardziej jeśli przemnoży się to przez ilość ha, wiadomo nie w każdym roku ale przyjdzie jeden bardzo dobry rok i z jednego ha można mieć 80 tyś dochodu 

Z jakiej uprawy ?.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v