Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Lokalny sprzedawca ( TPI ) zaproponował mi saletrę po 1580 zł brutto, przy zakupie 12 t w big bag. Z kolejna dostawa na skład ma być +40 zł drożej... Agrochem zrezygnowal ze sklepu internetowego w którym można było kupić nawozy, no i przynajmniej ogólny cennik był... Podsumujac: Orlen i GA zbadali rynek - zainteresowanie jest to cena w górę. Normalne prawo rynku :/ Na szczęście jest import np: saletrzak Węgry- 1300 zł brutto.

Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

@Papkin wytłumacz jak to się spina

Przecież jest poniżej 1tys.

Daj dokładniejszy namiar na ten rsm poniżej 1 tys , z ciekawości bym przedzwonił po ile by wyszło finalnie z dostawą do małopolski.  A druga sprawa , ktoś tu też handluje nawozami , to ciekawe po ile ceni ? Za chwilę jadę popytać po okolicznych składach o ceny

9 minut temu, Marl napisał:

Lokalny sprzedawca ( TPI ) zaproponował mi saletrę po 1580 zł brutto, przy zakupie 12 t w big bag. Z kolejna dostawa na skład ma być +40 zł drożej... Agrochem zrezygnowal ze sklepu internetowego w którym można było kupić nawozy, no i przynajmniej ogólny cennik był... Podsumujac: Orlen i GA zbadali rynek - zainteresowanie jest to cena w górę. Normalne prawo rynku :/ Na szczęście jest import np: saletrzak Węgry- 1300 zł brutto.

A kto handluje u nas importem rsm ? Wiesz może? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pcheella napisał:

Oj to słabo dały kuzyn się chwalił że mu w tamtym roku za buraka 12tys zostało 😅 pewnie czaruje ale niech mu będzie 

Nie czaruje , ale na przyszły rok , prawdopodobnie nie będzie chetnych na siew buraka, cukrownie w tym sezonie dołoża do interesu , więc za rok sobie to muszą odbić

Opublikowano
Dnia 12.06.2024 o 10:19, gałgan napisał:

Jakie na sypkich jeżeli można wiedzieć. Co sądzicie w ogóle na temat braku towaru u lokalsow, jak niedawno mieli i to po 1050 rsm. Kupujecie czy robimy jakaś grupę i zaczniemy kupować tylko ze wschodu?

Parę lat temu na saletrze, rzadko  waga  była na 24 nawet 500 kg na samochodzie mniej. Mam rozsiewacz z  wagą i kontroluję to, ale ja tylko NPK   i siarczan magnezu z sypkich kupuję 2 dni temu przywieźli mi RSM z temperaturą 45 stopni, prosto  z produkcji, nalewany o 3 w  nocy. 

Opublikowano
Andpol napisał:

18 minut temu, Marl napisał:

Na szczęście jest import np: saletrzak Węgry- 1300 zł brutto.

Masz namiary na Węgierski saletrzak i pewnie całe auto?

Ja mieszkam kod: 28-400 . W lokalnym składzie tak ma kosztować, zakup z placu czyli nie trzeba cały tir. Ty jesteś z lubelskie więc musisz szukać miejscowego dostawcy. Nieraz Wialan Tarnów ma.fajne ceny, ja rok temu ten saletrzak od nich wziąłem. @mysza103: z importowanym RSM to nie wiem. W poniedziałek dzwoniłem do wamex jedrzejow = saletra 1400 zł netto ale chwilowo brak dostępności. Kazali się odezwać ale narazie nie dzwoniłem.

Opublikowano

musisz podzwonic i popytac, istotny jest koszt transportu. Narazie na rynku jest duża niepewność, która pociągnęła cene azotów w gore. Egipt kolejny raz musiał.zatrzymac produkcję mocznika, oficjalnie jest tam.zbyt goraco aby wydajnie produkować nawozy.

Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał:

Z litewskim saletrzakiem miał ktoś do czynienia ? 1330 brutto przy całym samochodzie mam ofertę . Polska saletra 1540 brutto 

To polska saletra wychodzi korzystniej 

Opublikowano
23 godziny temu, kibix napisał:

Nikt Ci nie każe kupować całości od razu. Możesz wziąć część teraz a resztę wiosna i cenę uśrednić. Chyba że lubisz hazard i weźmiesz wszystko wiosna po ile by nie było a potem pierwszy będziesz w kolejce po zapomogi na nawóz. 

Pierwsi to ku.wa lecieli ci, którzy kupili najtaniej 😡

4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

2500 tyś dopłat do buraka , może by to siać 🤔

Dobrze że u nas inaczej, czynsz to dopłaty do tego właściciel sam płaci podatek i spółkę wodną 

mam i tak że biorę dopłaty i płace tylko podatek i spółke , inaczej się nie opłaca redlić 🙂

U nas koleś miał w zeszłym roku ok. 800 ha buraka, to teraz kupił 15 ha 4 klasy za 1,5 miliona 😁

4 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

2500 tyś dopłat do buraka , może by to siać 🤔

Dobrze że u nas inaczej, czynsz to dopłaty do tego właściciel sam płaci podatek i spółkę wodną 

mam i tak że biorę dopłaty i płace tylko podatek i spółke , inaczej się nie opłaca redlić 🙂

U nas koleś miał w zeszłym roku ok. 800 ha buraka, to teraz kupił 15 ha 4 klasy za 1,5 miliona 😁

Opublikowano

Nie rozumiem po co ktoś komuś broni składania wniosku o dopłaty czy to suszowe czy to nawozowe i robi jakieś wyrzuty, pretensję i żale . Należy się to się sklada tyle. Ma swoją ziemię to składa i zgarnia kasę. Takie mamy państwo że wszystko rozdaję a X2 tyle zabiera później. Dopóki ludzie będą się na to godzić to tak będzie to wyglądało. Jak komus ziemia była całe życie za droga i wolał czapkowac za dzierżawy i nic z tego nie mieć to niech ma pretensję do siebie , że teraz mimo suszy czy drogich nawozów nic praktycznie od państwa nie dostanie, a musi się złożyć na to wszystko tak jak wszyscy. Pretensję tylko do siebie panowie a nie do innych że korzystają z tego co państwo daje. Ja tam nie mam problemu z tym że ja czy ktoś inna składa. Ma taką możliwość to niech składa. 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Z litewskim saletrzakiem miał ktoś do czynienia ? 1330 brutto przy całym samochodzie mam ofertę . Polska saletra 1540 brutto 

Jeśli masz dylemat nad tymi dwoma nawozami , to przecież logiczne że lepiej brać saletre bo tańsza 

Opublikowano
3 godziny temu, Marl napisał:

Ja mieszkam kod: 28-400 . W lokalnym składzie tak ma kosztować, zakup z placu czyli nie trzeba cały tir. Ty jesteś z lubelskie więc musisz szukać miejscowego dostawcy. Nieraz Wialan Tarnów ma.fajne ceny, ja rok temu ten saletrzak od nich wziąłem. @mysza103: z importowanym RSM to nie wiem. W poniedziałek dzwoniłem do wamex jedrzejow = saletra 1400 zł netto ale chwilowo brak dostępności. Kazali się odezwać ale narazie nie dzwoniłem.

Saletry nadal nie mają na ten czas , a o rsm po 25 czerwca trzeba pytać Korn Kali 1440 brutto  , a w CN Pińczów rsm nowe transporty mi wyliczyła na 1420 brutto  zł ale dokładnie nie wie bo też na obecną chwilę limit im się skończył . Dzwonie jeszcze do agrolok jakie mają ceny . Może skusiłbym się na ten rsm z importu , ale nikt nie chce podać dokładnych namiarów żeby zadzwonić i dopytać o cenę docelową z transportem  .

2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Zależy według czego logiczne. 

Nie raz pisałem że za to co ga odwala i jak z polskiego rolnika perfidnie zdziera kasę to wolę trochę przepłacic za import niż dać zarobić ga 

Logiczne według ceny , bo w saletrze czysty składnik wychodzi taniej niż w saletrzaku , a to że GA leci w ciula to zawsze pisałem że jak mam taniej zagraniczny to biorę zagraniczny a jak taniej polski to biorę polski 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Byłem na składzie to mi powiedział sprzedawca że zamówił wczoraj rano polifoske, a o 14 przyszła wiadomość że cena 60zł więcej na tonie, i chyba cena będzie większa bo nawozu niechce sprzedawać 

A ktoś jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć to co się obecnie dzieje ? Na poczatku miesiąca an34 cena 1300 a widzialem i sprawdzałem była nawet niższa , 2 tygodnie różnicy i cena już 130/150 wyższa , jakaś nowa wojna czy zamach gdzieś czy co takiego się wydarzyło ,o ile byłem to w stanie do pewnego stopnia rozumieć w 22r gdzie była końcówka zimy i zapasy gazu wyczerpane tak teraz to chyba ktoś sobie ładnie z wszystkimi pogrywa , zaprzyjaźniony dystrybutor mówi że oni dostają co tydzień coraz to wyższe ceny i nikt nie rozumie czemu ....

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie śmiesznie jak saletra będzie ponad 2 tyś zł tona .

Od onucy zakażą sprowadzać , a nasze Azoty  podadzą odpowiednią cenę chłopu .

Nie będzie, chybaże cena pszenicy będzie 1200zl, ale i w to nie wierzę.  Tak jak koledzy piszą - sami rolnicy sobie winni, dodatkowo nakręcona spirala z prądem i gazem od lipca... powtorka z rozrywki z ostatnich 2 lat. Moim zdaniem we wrzesniu będzie duzo taniej. Mialem cos brac jakis azot chociaz polowe ale w dopie ich mam. 

Byly artykuły że zalewa nas ruski azot a wy panikujecie że bedzie drożej? Puknijcie sie w glowy. 

Wezme tylko auto jakiegos wapna sypkiego kredowego i troszke jakiegos npk pod ewentualne poplony i tyle. Reszta pozną jesienią. 

5 minut temu, ozotek napisał:

A ktoś jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć to co się obecnie dzieje ? Na poczatku miesiąca an34 cena 1300 a widzialem i sprawdzałem była nawet niższa , 2 tygodnie różnicy i cena już 130/150 wyższa , jakaś nowa wojna czy zamach gdzieś czy co takiego się wydarzyło ,o ile byłem to w stanie do pewnego stopnia rozumieć w 22r gdzie była końcówka zimy i zapasy gazu wyczerpane tak teraz to chyba ktoś sobie ładnie z wszystkimi pogrywa , zaprzyjaźniony dystrybutor mówi że oni dostają co tydzień coraz to wyższe ceny i nikt nie rozumie czemu ....

W polowie maja bralem import saletra kilka ton po 1260zl netto. Dla mnie teraz z cenami to tak jak wyżej napisalem. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, ozotek napisał:

pszenica w miesiąc 300zl w góre 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v