Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Jakie później? Cały czas jakieś nowe nieszczęścia widzi.

Każde nieszczęście to limited editions i ma ilość płaczu zakodowaną🤣

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał(a):

Na tą chwilę braki wody duże. Przy takich warunkach jak obecnie na opady nie ma szans, a wegetacja trwa , parowanie wody również.

Dla kogoś może wydać się śmieszne i głupie, ale podanie wolno działającego azotu w grudniu nie będzie zbrodnią, po za oczywistym sprzeciwem łuni kołchoźnianej.

Na rzepaki tak , ale na zboża to nie ma sensu , bo zboża jesienią czy do wiosny to potrzebują tyle azotu co kot napłakał , a i na rozruch wiosenny też nie potrzebują uderzenia azotowego , tylko wysianie wiosną azotu na spokojnie da radę żeby saspokoić potrzeby zbóż 

Opublikowano

Kredę z Kornicy  i sąsiednich stosujesz czy jurajskie mielone.

Jak cenowo?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, XTRO napisał(a):

a czy u Was na zamojszczyźnie w ogóle jest kiedyś sucho ? tam zawsze pada 

Opadów jest mało w tym roku. Ratuje dobra gleba o głębokim profilu. Głębokie warstwy są przesuszone. Tragedii nie ma ale i nic dobrego. Dane z IMGW 

Screenshot_20241123-161451.png

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał(a):

W tym roku sypię czarną, Znajomi mnie zaopatrzyli, mają kopalnię. Takie tam rozliczenia. W zasadzie barter.

To jest z Bełchatowa?

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

Ty bambrze Ty 😂

Co tam Ratek? 😁 

Polidap nie pamiętam, ale za sól chyba 1900 pod ozime brałem 🤔 nie wiem...

Aa fakt polidapu nie dawałem wcale... 

59 minut temu, STIG13 napisał(a):

Opadów jest mało w tym roku. Ratuje dobra gleba o głębokim profilu. Głębokie warstwy są przesuszone. Tragedii nie ma ale i nic dobrego. Dane z IMGW 

Screenshot_20241123-161451.png

Orałem jakoś tydzień temu 4kl popiół 

Po fest poplonach nawet na wierzchu sucho, za talerzowką się kurzyło. 

Połowa listopada 😑 

Zawsze jak się kończyło sezon to przy orce skiby się błyszczały. 

Na zapas nie napada. Zobaczymy w sezonie co będzie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

Po h...j płakać co będzie później wilgoć jest wystarczająca na zboża obecnie  . 

A jak zaorać pod buraki  ?

Edytowane przez wilkołak
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Mocznik wschodni grubsza granula 2040zl w detalu.  Pod rzepak chyba raczej nie ma na co juz czekać. Chciałbym załatwić rzepak za jednym razem 300kg saletry 200kg mocznika 300 kg siarczan magnezu. Dalekie dojazdy nie chce mi się latac kilka razy. Normalnie mocznik poszedl by 2 tyg po saletrze. Bedzie duza różnica ? Saletra 1560 macro. Siarczam magnezu 1080. Lubelskie LCH

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano
W dniu 22.11.2024 o 13:48, Tomasz0611 napisał(a):

Nie każdy wali na początku marca, a pod koniec lutego ma już obsrane gacie xD

Nie każdy też gospodaruje pod "ruską" granicą 😎

W dniu 22.11.2024 o 18:15, GABBER85 napisał(a):

Wilgoci z zimy to czasami nie ma na koniec kwietnia  bo i takie lata sie zdarzały że cały kwiecień bez opadów... to nie jesień/zima że szklanka wody stoi na dołku gliny 

... proponuje odszukać na forum nawożenie pszenicy z marzec/ kwiecień poprzednich lat  jak piszą "czy siać N czy  czekac bo brak wilgoci"

Dowiedz się najpierw w jaki sposób "działają" poszczególne formy azotu 🤦‍♂️ U mnie we wsi duże gospodarstwo lało w czwartek rsm na rzepaki, celowo przed zapowiadanym śniegiem, żeby nawóz od razu poszedł w glebę. 

21 godzin temu, skywalker89 napisał(a):

Ja drugi rok pszenicy nie mam, ale jak miałem to po rzepaku/buraku/fasoli szło (najkorzystniej w stosunku ilość plonu-jakość-i nie wyłożone) 2x 180l rsm32 i było zazwyczaj 7,5-8,5t, ale średnio bliżej prawie 8. W tym roku chcialem dopieścić jeczmien ozimy na browar m.in większa dawką azotu ale było to działanie bezcelowe. Była wczesna aplikacja rsmu w okolicy początku marca to po miesiącu było widać gdzie było dane a gdzie nie, bo nie wszędzie się dało wjechać. Ja jestem zwolennikiem wcześniejszego niż późniejszego dawania, mam przeważająco 3-4klasa ciezkie glinki i troszke 2klasy więc o wymywanie jakieś nie ma co się martwić. Daje już od kilku lat 1x rsm na rzepak 400-450l rsms i zostanę przy 1x na jeczmien jakieś 150l i jak ma być 7t to będzie bo już tak było. 

Na wysilanie się na pszenice i robienie parametrów nie mam ani czasu ani ochoty bo jakichs wiekszych pieniędzy z tego nie ma jak z 6-7t jeczmienia (oczywiście jak się zlapie dobry kontrakt i się z niego wywiąże)

Przecież zwiększanie dawek N w j.browarnym, powoduje spadek jego przydatności do produkcji słodu...

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Jary to loteria, w tym roku zbierali u nas średnia 2t/ha.

U mnie jary w tym roku sypał jak na moje słabe ziemie bardzo dobrze. Uratował go deszcz w maju, 28 litrów spadło. Bez deszczu szedł na 2 tony. 

Opublikowano
19 godzin temu, galan99 napisał(a):

Na chwilę obecną nie brak wilgoci na zboża innym w Polsce może i brak jest  .

Kilkanaście miesięcy jest do wiosny może coś napada więcej na  głębokie warstwy czas pokaże .

Nie ma co panikować w zamojskim na chwilę obecną .

Kilkanaście miesięcy to jest ale do wiosny 2026🤭

Opublikowano

Saletrea anvilowską kupowałem w zeszłym tygodniu lokalnie, to 1640 brutto przy 8 tonach, saletrosan 26 był po 1600. Południe kraju. Taniej nigdzie nie było, a  chempest  wołał nawet 1700, bo rzekomo z wczesniejszych dostaw i nie mogą opuścić, bo byli by stratni 😆 Co ciekawe, to tą co kupiłem , jest kilka bigów z datą prod. 23. 09. 2023, a reszta z sierpnia tego roku 

Opublikowano

Z nawozem wszystko ok, magazynier spod jednej wiaty widlakiem ładował mi na przyczepy bo transport po mojej stronie (7 km) Nawozy mają bezterminową datę przydatności, tak więc sprzedający nie jest zobligowany do wymiany towaru 😎

Opublikowano

Moja wróżba- ziarno strachu i niepokoju zostało zasiane, szybko skiełkowało i krzewić się zaczyna.

Żal będzie tego nie wykorzystać

Opublikowano
28 minut temu, Fugeo napisał(a):

Jak myślicie, ceny nawozów pójdą  jeszcze bardziej w górę czy raczej zatrzymają się na obecnym poziomie?

Zależy jak rolnik będzie się zachowywał z zakupami. 

20 godzin temu, Mariu napisał(a):

W ubiegłym tygodniu przyjechało trochę nawozu TeamAgro Kuczyńska. Saletra Anvistar 1544 brutto.Salmag z borem 1447 brutto.

Ciekawe ile tego boru tam jest naprawdę, czy tylko napis na worku dodatkowo 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v