Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, PanPawel napisał:

To tak bardziej Krasnostawski niż Zamojszczyzna. Jak różowy to pewnie Piast w innych workach. Kiedyś brałem to jakoś słabo się to rozpuszczało. Rsm 32 1400 brutto. Żółkiewka 

7 godzin temu, STIG13 napisał:

Żółkiewka nie jest na Zamojszczyźnie, a ja nie jestem z Żółkiewki ;) Tylko nawozy tam kupuję

Wydaje mi się, że mówiąc Zamojszczyzna/ Zamojskie mamy na myśli region zamojszczyzny, który mniej więcej pokrywa się z dawnym województwem zamojskim. Tak patrząc to jak najbardziej Żółkiewka jest na Zamojszczyźnie/zamojskim.  Granica na północny zachód woj. zamojskiego sięgała wsi Giełczew gdzie dalej stoi znak.

zamojskie.png

• Like 1
Opublikowano

Kupiłem dziś Polifoske 5 o składzie 5-15-30 za 2200 netto. Od poniedziałku ponoć 100 w górę. Chciałem zamówić 6 prosto z polic to czas na dostawę to około 6 tygodni i na siew rzepaku nie dojedzie.Ponoć składy puste a obsuwa bo wożą do klienta non stop. Niby taki znajomy co kupuję od niego, nie widzę potrzeby żeby kłamał.

Opublikowano
Frontier napisał:

Też dziś zamówiłem 8-20-30+3S 2462 brutto tona, Podlaskie 

w niebieskich workach Bialchem? Dowieźli mi taki npk w tej cenie łódzkie. Jakieś opinie o tym nawozie? Ile tego pod zboża ? Tak jak poli 6?

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

To jak nie widziałeś że tyle sypie to p co pisać głupoty że po 15 ton sypie , jak sam wstawiłeś cytat że  ma potencjał na prawie 15 ton i że te 14,98 tony uzyskano w doświadzeniach poletkowych , a nie na polach u rolników . Więc spokojnie zabaczy się jak będzie wychodził na polach rolników gdzie średnia będzie liczona z wielu ha , a nie z kilku arów jak ma to miejsce w badaniach odmian . Choć sam będę zamawiał Buldożera, Elektre , Pallasa , każdej na 2 ha żeby było , reszta swoim Linusem będzie obsiana 

No pisze że z ulotki, nie latam po wystawach ani tym podobnym, co do 15 ton nie wiem ile tam tego areału było ale np w tym już ta sama pszenica ustanowiła rekord plonowania w polu na ponad 14t, dla mnie to i tak są bajki a przesłanie postu dotyczyło wyobrażenia co to będzie jak jutubery zaczną ją siać.

Opublikowano
2 godziny temu, koordynator napisał:

w niebieskich workach Bialchem? Dowieźli mi taki npk w tej cenie łódzkie. Jakieś opinie o tym nawozie? Ile tego pod zboża ? Tak jak poli 6?

Nie wiem, nie widziałem tego jeszcze. W przyszłym tygodniu mają dowieźć. Będę tego dawał około 300kg/ha pod zboża.

Opublikowano
Dnia 26.07.2024 o 20:49, melon10641 napisał:

Wydaje mi się, że mówiąc Zamojszczyzna/ Zamojskie mamy na myśli region zamojszczyzny, który mniej więcej pokrywa się z dawnym województwem zamojskim. Tak patrząc to jak najbardziej Żółkiewka jest na Zamojszczyźnie/zamojskim.  Granica na północny zachód woj. zamojskiego sięgała wsi Giełczew gdzie dalej stoi znak.

zamojskie.png

Za mlody jestem na takie rzeczy. Od 1998 roku parę lat minęło. Dla mnie Zamojszczyzna to trochę inne tereny. Bo inaczej to pamiętam 😉

Opublikowano
42 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Jak u was dostępność na składach? 

U mnie biednie z towarem ...

A oto ceny:

Saletra 1.750

Polifoska 6 2.900

Sól potasowa 2.050

Superfosfat 1.500

Ja szukam polidapu ale nigdzie znaleźć nie idzie :/

Opublikowano

Dziś byłem kupić wieloskładnik na truskawkę i rozmawiałem ze sprzedawcą. Nawozy bida na stanie. Sam ma 70 ha, bamber wszystkie uprawy prowadzone książkowo i daje z tym spokój, wchodzi w eko. Bardziej materiały budowlane idą, przychodzi para co ma pół bańki kredytu  i chce się w rok pobudować, i materiały na już. Kurcze odwraca się wszystko. Ludzie kiedyś po trochu robili, w pierwszym roku fundament, w drugim ściany dach, trzecim  i kolejne wykończenia. Z kim by nie rozmawiał, jest tragedia w rolnictwie...

Poli 8 3000zł LRY

POLI 6 2862 przybysławice.

Opublikowano
a bo i kiedyś to trzy pokolenia w jednym domu. Teraz każdy chce na swoim, postawi domek 80-100m i po co większy. Parę lat i o ile nie będzie zdarzenia losowego to sobie dom spłaca, na wakacje pojadą, na ferie pojadą, . Zarobki na etacie w górę, każdy chce żyć na jakimś poziomie.
  • Like 1
Opublikowano

a u nas warsztat pod chmurką. Wczoraj jeszcze obiecywali deszcz, dziś już odwołane, Ceny skupu jak sprzed 20 lat, środku do produkcji 3 razy w górę. Ja jeszcze zastanawiałem się nad zakupem npk, ale po takich chorych cenach to podziękuję.

• Like 1
Opublikowano

U mnie ogłosili przetarg na kościelną ziemię to rzucili się nawet dziadki po 70 lat bez następców. Z tego co słyszałem ludzie składali oferty rzędu 2,5-3 tyś zł/ha + podatek. Oczywiście dopłaty bierze uprawniający ale gdzie tu logika skoro w moich okolicach ludzie uprawiają głównie zboża i rzepak

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 26.07.2024 o 13:30, Gimmeshelter napisał:

A w którymś temacie się zastanawiają czy 500 kg warto sypac :)

Zastanawiają się, a w końcu i tak nic nie dają, to jest to samo co z plonami po 8-10 ton na ziemi gdzie rosła by bardzo dobrze sosna, 500kg wysypać to jest kulka na kulce, a nie że kulki trzeba szukać z lupą i pier**li jeden z drugim że dał 200 czy 300 kg głupiemu takie bajeczki.

• Like 1
Opublikowano

Ja sobie odpuszczam nawozy idę w poferment. Wiem narazie Tylko że 1m3 ma 3.9 kg formy amonowej azotu. Resztę składu będę znał za kilka dni. Za beczkę 26m3 ceni sobie 400 zł .sam azot zwraca mi koszt beczki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v