Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Tylko możesz mieć fosfor na średnim lub niskim poziomie ale dobrze uregulowane pH i roślina bez problemu ten fosfor pobierze. A możesz mieć fosfor na wysokim poziomie a słabe pH i roślina go nie pobierze bo się fosfor uwsteczni do formy w której roślina go nie pobierze. I wtedy w badaniach wychodzi że wszystko gra a na polu już nie gra. 

Najtańszym i dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Aktualnie map lub dap wychodzi najkorzystniej 

ale przy podniesieniu pH ten fosfor roslina przyswoi?czy to juz jest forma nie do pobrania przez rosline?

Opublikowano
1 minutę temu, kazik6 napisał:

ale przy podniesieniu pH ten fosfor roslina przyswoi?czy to juz jest forma nie do pobrania przez rosline?

Coś powinno wrócić do form przyswajalnych, dlatego lepsze są badania metoda ogrodnicza a nie rolnicza, bo one mierzą fosfor przyswajalny w glebie zamiast sumy przyswajalnego i nie przyswajalnego. 

U mnie fosfor był niby wysoki, ale pH było 5.3 i wg badań ogrodniczych trzeba było dać 80kg P na ha, nie P2O5. Dałem 3t wapna na ha, do tego 40kg P i za rok już fosfor był odpowiedni dla truskawki.

Opublikowano

Ja na początku Czerwca płaciłem 1400 za kurzak slomiasty 5 dużych patelni, prosto z kurnika, bardzo blisko pola bo zaledwie 2-3km. Z tego co dowiadywałem się to u mnie na Mazowszu 1400-1500 trzeba zapłacić. Jeśli ktoś by potrzebował to dam namiary bo kolega trochę handluje tym towarem.

Opublikowano

Razem z transportem już mówię. Każdy samochód minimum 25T, każde auto załadowane konkretnie, musiałem wszystkie transporty wyciągać z pola mimo, że było twardo.

Opublikowano

Po ile w waszej okolicy chcą za wapno z Morawicy i radkowit razem z transportem? Po ile u was kornkali? Czy w miarę tanie i skutecznie podnieść zawartość fosforu w glebie? Super fos dar, superfosfat?

Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Razem z transportem już mówię. Każdy samochód minimum 25T, każde auto załadowane konkretnie, musiałem wszystkie transporty wyciągać z pola mimo, że było twardo.

Podeślij na priw namiar jak możesz. Chyba jesteśmy z trochę ,, szerszej " okolicy 

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Po ile w waszej okolicy chcą za wapno z Morawicy i radkowit razem z transportem? Po ile u was kornkali? Czy w miarę tanie i skutecznie podnieść zawartość fosforu w glebie? Super fos dar, superfosfat?

Za radkowit płaciłem 142zł brutto do 87-500. Co do fosforu to albo DAP albo Polidap. Te inne bardzo słabą rozpuszczalność mają

Opublikowano
5 minut temu, michal1993 napisał:

Za radkowit płaciłem 142zł brutto do 87-500. Co do fosforu to albo DAP albo Polidap. Te inne bardzo słabą rozpuszczalność mają

superfosfat prosty rozpuszczalność w wodzie 87%

polidap rozpuszczalność w wodzie 89%

no różnica jak byk TYLKO DAP 

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

Superfosfat to masz 60 % fosforu rospuszczalnego w wodzie 

Opublikowano
18 minut temu, Mateusz1q napisał:

W mapie rosyjskim jest jak dobrze pamiętam 96% rozpuczalnsoci w wodzie. Dodatkowo kg fosforu wychodzi prawie X2 taniej niż w superfosfacie 

Opublikowano

Superfosfat prosty ma dużo siarki i wapnia, jeśli odejmiesz cenę za te makroskładników to ten stosunek X2 się zmniejsza. Map/dap zdecydowanie taniej jednak. Koło 5 zł za kgP, a superfosfaty ponad 7 zł. 

Opublikowano
7 godzin temu, EmilPlayP napisał:

25 ton kurzaka to jest normalna wanka po brzegi i jeszcze musi ubijać krokodylem podczas załadunku. 50zł tona na fermie za kurzaka to najniższe ceny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v