Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dap będzie po 9 lipca , ma wpłynąc statek , ma opóznienie dwa tyg.

Opublikowano
23 godziny temu, krzychu121 napisał:

Ja bym się nie cieszył z mokrego. Płacić po 116 zł za 1000 l wody to trochę słabo 

Wapno ma być suchutke i pył 

I tu się mylisz, Bo mokre super się rozsiewa, a  suche to tragedia, sam pył, nie widać jak jechać musisz pilnować  siać jak odpowiednio wiatr wieje i z daleka od drogi  i domów, ja mieszkam przy drodze krajowej to jest  tragedia.

Po drugie ile tego wapna idzie  w powietrze to szok. 

Po trzecie umyj ciągnik, raz po tlenku  2 dni myłem ciągnik, różne płyny specjalne płyny na beton nie dawały rady, te płyny biorą u nas kamieniarze i są bardzo zadowoleni, wapna nie chciały puścić. Po 5 latach mam osad na filtrach w ciągniku i to jest nie do wyczyszczenia. 

Do tego doszło że  nalałem opryskiwacz z  wodą i polewałem przy załadunku, ale to nic nie dawało. 

Przekląłem ten tlenek, nigdy więcej takiego wapna na taki rozsiewacz. Tu tylko rozsiewacz z żmijką, u nas nie ma takiego. 

Rok przed też mi przywoził tlenek ale  mokry to rewelacja,  na drugi rok suchy to go przekląłem . 

Te co teraz mi przywieźli e tamtym roku też miałem ale suchy to pyli się bardzo mocno, przy nawrotach musiałem czekać aż pył przeleci dopiero wjeżdżałem z powrotem. Uważam ze więcej się marnuję niż wysiewa. 

Opublikowano

Ja rozsiewam Radkowit premium dopiero jak naleje w pryzme deszczu. Wtedy elegancko się rozsiewa RCW 3. Prosto z kopalni to zbyt dużo pyłu, nawet w nocy i we mgle nie idzie robota bo nie wiadomo jak jechac i sporo towaru znosi na inne pola...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomek73 napisał:

I tu się mylisz, Bo mokre super się rozsiewa, a  suche to tragedia, sam pył, nie widać jak jechać musisz pilnować  siać jak odpowiednio wiatr wieje i z daleka od drogi  i domów, ja mieszkam przy drodze krajowej to jest  tragedia.

Po drugie ile tego wapna idzie  w powietrze to szok. 

Po trzecie umyj ciągnik, raz po tlenku  2 dni myłem ciągnik, różne płyny specjalne płyny na beton nie dawały rady, te płyny biorą u nas kamieniarze i są bardzo zadowoleni, wapna nie chciały puścić. Po 5 latach mam osad na filtrach w ciągniku i to jest nie do wyczyszczenia. 

Do tego doszło że  nalałem opryskiwacz z  wodą i polewałem przy załadunku, ale to nic nie dawało. 

Przekląłem ten tlenek, nigdy więcej takiego wapna na taki rozsiewacz. Tu tylko rozsiewacz z żmijką, u nas nie ma takiego. 

Rok przed też mi przywoził tlenek ale  mokry to rewelacja,  na drugi rok suchy to go przekląłem . 

Te co teraz mi przywieźli e tamtym roku też miałem ale suchy to pyli się bardzo mocno, przy nawrotach musiałem czekać aż pył przeleci dopiero wjeżdżałem z powrotem. Uważam ze więcej się marnuję niż wysiewa. 

Tak jak kolega wyżej napisał. Kupujesz lux towar i czekasz aż deszcz zrobi swoje. Wtedy masz i dużo dobrego towaru i nie płacisz za wodę 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, misza85 napisał:

Chyba Wędrowycz was nawiedził żeby takie głupoty pisać.

Pomyliło mu się zwyczajnie , i pewnie zamiast 2640 , to napisał 1640 , pomyłka rzecz normalna , sam nieraz właśnie przez pomyłkę coś podobnego napiszę , tyle że jeśli ktoś mnie zacytuję że coś nie tak , to z automatu się poprawiam 

Opublikowano
16 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie robiłem próby gleby I wyszlo mi ze mam potas wysoki bo sloma zostaje a fosfor niski, co proponujecie wysiac po korzeń pod pszenicę tej jesieni?

Przy tych cenach to nic

Opublikowano (edytowane)

ja bym i tak siał pk coś 20-30 ew 20-20, nie dasz rok to w następnym będziesz miał niski, a tak zawsze gleba jest bogata. Ja sieje co roku od 200-300kg poli 6 lub podobne i nie patrze czy mam średni czy wysoki poziom.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
42 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie robiłem próby gleby I wyszlo mi ze mam potas wysoki bo sloma zostaje a fosfor niski, co proponujecie wysiac po korzeń pod pszenicę tej jesieni?

sam polidap

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Ja robiłem próby w tym roku to mam potas średnio i nisko, a co roku daje 200 - 300 jakiegoś  npk 20-30. Słoma nie była zbierana 15 lat. 

Opublikowano

u mnie podobnie, słoma nie zbierana latami a potas niski albo bardzo niski, fosfor średni, pod qq zawsze daje 65 p i 130 k w rzepak 65p 150k, pod pszenice zazwyczaj nic. doradcy zawsze twierdzili jak słoma niezbierana to potas wraca i można obcinać a tu guzik.

Opublikowano
7 minut temu, rocco0987 napisał:

u mnie podobnie, słoma nie zbierana latami a potas niski albo bardzo niski, fosfor średni, pod qq zawsze daje 65 p i 130 k w rzepak 65p 150k, pod pszenice zazwyczaj nic. doradcy zawsze twierdzili jak słoma niezbierana to potas wraca i można obcinać a tu guzik.

licho 130k pod qq

Opublikowano

na 10 t suchego wystarcza a w taki plon celuje,,, pozatym wszystko daje przez podsiewacz i ciezko dopasować jakiś nawóz z większym rozrzutem miedzy P i K,, jak już jest jakiś taki nawóz to mało skoncentrowany i trzeba by ładować dużo więcej tonażowo.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

Ja to samo. Tylko ja co roku coś sypie, pod pszenice też.  Fosfor lepiej wyszedł trochę bo na jednej wysoko, na kilku średni , i na jednej nisko. Siarka Poza jedna działka średnio ( na jednej nisko). Ja nie wiem ile musiałbym dopiepszyc nawozu żeby mieć pk wysoko. 

Edytowane przez Badwolf
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v