Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Zajebałby się tym ciuholandem na tych 150ha.

2 lata temu przerobił 224 ha . Dziennie 10-15 ha zależy kiedy się wyjezdżało , i kiedy się zjezdżało , 2 tygodnie i masz ponad 150 ha zrobione

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

U nas żniwa trwają do tyg. trzeba się srężać , bo lubi padać , ale w żniwa głównie, spadnie 40 mm i pszenica traci parametry, 5-6 dni żniwa , jak ja kończe to zostaja niedobitki co czekają na tanią usługe

Mysza , czyli 240 ha to 3 tyg, 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

38 minut temu, mysza103 napisał:

Bez przesady , 150ha  to się wykosi najmniejszym hew hollandem  tc 4,90 , (4 klawiszowym ) który w 2019 roku kosztował z przystawką do rzepaku 490 brutto , teraz aktualnej ceny nie znam , 

Zajebałby się tym ciuholandem na tych 150ha.

bizonem po tyle ha kosili i ludzie jakoś dawali rade

Opublikowano

Tak w latach 80dziesiątych , jak było mało kombajnów , pamiętam jak przychodzili do ojca  rano jak do SKR żeby coś skosił, wtedy bizonem jak ktoś zadbał to w 3 lata szło go spłacić na usługach

Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał:

2 lata temu przerobił 224 ha . Dziennie 10-15 ha zależy kiedy się wyjezdżało , i kiedy się zjezdżało , 2 tygodnie i masz ponad 150 ha zrobione

Ja i robiłem ponad 20ha dziennie na usługach, ale tak szybko jeździłem ze patrzyłem aby kosy tylko nie urwać, u siebie 10ha zrobię, a może i nie. 

Co tu porównywać, takich coraz mniej. Wjedź tymi 4 klawiszami w pszenicę 8t albo rzepak 5t to ha w godzinę i to w locie sypane. 

4 minuty temu, robi57362 napisał:

bizonem po tyle ha kosili i ludzie jakoś dawali rade

Co oni kosili?  2-3t zyta, 4 t pszenicy czy 2-3t rzepaku? 

Ojciec bizonem ponad 7t jęczmienia czy pszenicy to na 3/4 hedera i to ledwo dawał rade. 

Bizonem oni 150ha kosili 😅

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Ja i robiłem ponad 20ha dziennie na usługach, ale tak szybko jeździłem ze patrzyłem aby kosy tylko nie urwać, u siebie 10ha zrobię, a może i nie. 

Co tu porównywać, takich coraz mniej. Wjedź tymi 4 klawiszami w pszenicę 8t albo rzepak 5t to ha w godzinę i to w locie sypane. 

Ja tak jezdże żeby nie było strat , i to niezależnie czy koszę u siebie , czy na usłudze , w godzinie koszę 1-1,5 ha . U mnie jak plon pod 9 ton to ha z godzinę koszę , sypę oczywiście w locie , ale jak się trafi jakiś jęczmień jary słaby , to w godzinę idzie przeszło 2 ha 

12 minut temu, PanPawel napisał:

Jaka cene na Kizeryt macie bo u mnie 2100?

1580 zł brutto , ilości detal , tyle przynajmniej było na początku stycznia 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Za taka cene to kiepska jakość uslugi

Na 150 ha , na 300 ha to już conajmniej 1,5 mln , oczywiście netto ceny

Jak będzie kiepska to za rok nie przyjdzie 

Handlarze już też robią tak żeby nie rosło za kombajnem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ojciec bizonem ponad 7t jęczmienia czy pszenicy to na 3/4 hedera i to ledwo dawał rade. 

O co chodzi z tym cięciem na 3/4 hedera i pozycja stojąca w tych bizonach bo do dziś nie mogę pojąć 

Miałem starego fahra wielkości bizona 

Też na wariatorze 

I w życiu 1 biegu nie używałem 

A w bizonie 1 za szybka? 

To co on na 3 jak fastrack zasuwa ? 

12 minut temu, cikenos napisał:

Dobrze jest niska cena za zboże teraz to można tuczyć przy takich cenach 😆

Kiedyś tu był taki Stasiek co tak samo pisał 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ja tak jezdże żeby nie było strat , i to niezależnie czy koszę u siebie , czy na usłudze , w godzinie koszę 1-1,5 ha . U mnie jak plon pod 9 ton to ha z godzinę koszę , sypę oczywiście w locie , ale jak się trafi jakiś jęczmień jary słaby , to w godzinę idzie przeszło 2 ha 

1580 zł brutto , ilości detal , tyle przynajmniej było na początku stycznia 

O matko to tyle podrożało czy zapomnieli opuścić?😅

Opublikowano
36 minut temu, pawel885 napisał:

O co chodzi z tym cięciem na 3/4 hedera i pozycja stojąca w tych bizonach bo do dziś nie mogę pojąć 

Miałem starego fahra wielkości bizona 

Też na wariatorze 

I w życiu 1 biegu nie używałem 

A w bizonie 1 za szybka? 

To co on na 3 jak fastrack zasuwa ? 

Kiedyś tu był taki Stasiek co tak samo pisał 

Czego nie rozumieć, 3/4 powiedzmy 75% kosy cięło, a reszta na pusto. 

1 - 2 bieg i przyspieszać czy jak on tam się zwał. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Czego nie rozumieć, 3/4 powiedzmy 75% kosy cięło, a reszta na pusto. 

1 - 2 bieg i przyspieszać czy jak on tam się zwał. 

No ale po co to 

Czemu nie cała kosa a wolniej 

Opublikowano
24 minuty temu, PanPawel napisał:

O matko to tyle podrożało czy zapomnieli opuścić?😅

U ciebie pewnie mają  stare zapasy , bo Ja jak pytałem to najpierw odpowiedź była 2060 , dopiero po chwili gościu  mówi,  zaraz , zaraz bo wczoraj przyszedł nowy towar i jak zaczął sprawdzać,  tak wyszło że z tej nowej dostawy cena do sprzedaży jest po 1580 , a tamten co już jest na magazynie stary cena nadal 2060 

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

U ciebie pewnie mają  stare zapasy , bo Ja jak pytałem to najpierw odpowiedź była 2060 , dopiero po chwili gościu  mówi,  zaraz , zaraz bo wczoraj przyszedł nowy towar i jak zaczął sprawdzać,  tak wyszło że z tej nowej dostawy cena do sprzedaży jest po 1580 , a tamten co już jest na magazynie stary cena nadal 2060 

No to muszę się wstrzymać jak tak. Potrzebuję aby 4t ale różnica już spora. 

Opublikowano
2 godziny temu, PanPawel napisał:

Kizeryt oryginalny 1460 brutto. Tylko 1.5 t brałem. Agrolok dziś.

Mocznik import bez inh 1960 br przy 3t. 

Opublikowano
4 godziny temu, rocknrollnik1 napisał:

u mnie nierealne, co prawda nie 100, ale ok 75 by się nazbierało. rok temu za ha płaciłem 650/ha i taniej nie było kogo wziąć. Dobrze ,że zboże było drogie. Sąsiad za godzinę rekordem wołał 600 zł. Mówił, że taniej to mu się nie opłaca odpalać, hehe. 

w tym roku przyjechał do mnie nowym nh cx 6.80  , koszt 520/ha. A tamci dalej cenę trzymali i chyba nic nie zarobili. 3 lata temu było 380/ha. Wtedy to jeszcze opłacało się najmować zamiast mieć swój kombajn, ale teraz nie było wyjścia i kupiłem chrupka. 

Teraz dopiero poczujesz magię żniw!!!🫣

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

U nas żniwa trwają do tyg. trzeba się srężać , bo lubi padać , ale w żniwa głównie, spadnie 40 mm i pszenica traci parametry, 5-6 dni żniwa , jak ja kończe to zostaja niedobitki co czekają na tanią usługe

Mysza , czyli 240 ha to 3 tyg, 

U nas jakby wszystko ruszyło w raz to też  po tygodniu mało by zostało,  a że  ludzie w różnych  terminach sieją  ( od Września do końca listopada ) I do tego różne opryski grzybowe idą , albo nie idą wcale , to i żniwa są od około 15 lipca do ok 15 sierpnia zależy też od pogody , bo czasami na następnej wsi czy 2 wsie dalej się kosi a we wsi przerwa bo polalo, i wszystko stoi i czeka na pogodę 

Opublikowano
5 minut temu, Krizh napisał:

Dzisiejsze ceny z okolicy Kalisza dla małych ilości z dostawą 

20240116_212808.jpg

Drogo na Facebooku babeczka się ogłasza po 1500 netto w podlaskim saletrosan 30 i saletra npk 2500 netto 8-20-30

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PanPawel napisał:

Drogo w chvj, u mnie 1750 

Saletra z Kazachstanu 1900

Saletrosan 26 1900

importowany Saletrosan 30 (Intense) 1900 

RSM przy całym aucie 1620, detal 1800

Edytowane przez tytanowyJanusz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v