Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tu ktoś z czerwonej strefy? Ja jestem co prawda z niebieskiej ale weterynarze jeżdżąc po takich mniejszych gospodarstwach które się ostały z trzodą, jeszcze ludzi dobijają mówiąc że mają zlikwidować stada bo wchodząc do czerwonej strefy za tuczniki dostaną 3 zł/kg i jeszcze będą musieli zapłacić za transport, bo wiadomo że nikt specjalnie nie przyjedzie po kilka/kilkanaście sztuk. Jak to wygląda?

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Jest tu ktoś z czerwonej strefy? Ja jestem co prawda z niebieskiej ale weterynarze jeżdżąc po takich mniejszych gospodarstwach które się ostały z trzodą, jeszcze ludzi dobijają mówiąc że mają zlikwidować stada bo wchodząc do czerwonej strefy za tuczniki dostaną 3 zł/kg i jeszcze będą musieli zapłacić za transport, bo wiadomo że nikt specjalnie nie przyjedzie po kilka/kilkanaście sztuk. Jak to wygląda?

Wszystko zależy od powiatu, my dostaliśmy informację że gdy xawita do nas strefa czerwona to powiatowy zorganizuje spędy gdzie będą dojeżdżac tuczniki przeznaczone na sprzedaż, co do ceny to powiatowa stwierdziła że tylko cena żywa niższa od rynkowej, z kolei firma która obecnie odbiera wyśmiała to i stwierdziła że będzie odbierać dalej po uboju ok 10 groszy niżej od ceny rynkowej, posiada obecnie już papiery na odbiór że wszystkich możliwych stref, Skiba woził że strefy czerwonej ok Piły w cenie 10 groszy niższej niż u nas w białej, chociaż w Świeciu i tamtejszej inspekcji spotkałem się że dwóch lekarzy wydało decyzję wzajemnie się wykluczając, czyli będzie ubaw 

Opublikowano
14 godzin temu, Lukas210 napisał(a):

Robił ktoś ta aktualizacje danych o działalności w irz? Bo nie wiem co mam tam zaznaczać skoro nic się nie zmieniło od tamtego roku.

Wczoraj wywaliłem komunikat Irz do kosza , dziś tel żebym się zameldował do arimr .

Opublikowano (edytowane)

Na co ci rzeżnika ? zmielić mięso ze słoniną i dodać soli ,  pieprzu    i do kichy napchać nie potrafisz  ? 

swoją drogą jaki jest sens robić wyroby z półtuszy nawet ze swojej  świni  , jak w tym smaku  nie ma tylko roboty od ...ja 

Edytowane przez Stach123
n
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 19:23, Stach123 napisał(a):

Na co ci rzeżnika ? zmielić mięso ze słoniną i dodać soli ,  pieprzu    i do kichy napchać nie potrafisz  ? 

swoją drogą jaki jest sens robić wyroby z półtuszy nawet ze swojej  świni  , jak w tym smaku  nie ma tylko roboty od ...ja 

jak uważasz że w tym smaku nie ma to zamilcz bo nic głupszego już nie wymyślisz chyba

W dniu 6.12.2024 o 16:15, krilan06 napisał(a):

Ile u Was bierze rzeźnik za rozebranie i przerobienie świniaka ale już z gotowych półtusz? Czyli podzielenie, zrobienie kiełbas, świniak 150 kg

ciężko będzie kogoś znaleźć kto jeszcze takie coś robi, więc ceny  też niewiadome, koło 200 -250 zł kosztowało rozebranie, a wyroby się robiło samemu, więc obstawiam że 2-2.5x tyle za całość to wyjdzie lekko.

Ale też każdy się inaczej rozliczał, wiadomo że jak znajomy przyjeżdżał to co innego, a jak całkiem do obcego dajesz to inna bajka, ale mam nadzieję że robisz to u siebie a nie wieziesz do kogoś- no chyba że znajomy.

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 20:41, Mateuszmq napisał(a):

Załadowane średnia waga 135,6 kg. Cena 7,9zł E.

Przy takiej średniej wadze ile% sprzedanych świń przekracza poubojowo wagę 120kg?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v