Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tu ktoś z czerwonej strefy? Ja jestem co prawda z niebieskiej ale weterynarze jeżdżąc po takich mniejszych gospodarstwach które się ostały z trzodą, jeszcze ludzi dobijają mówiąc że mają zlikwidować stada bo wchodząc do czerwonej strefy za tuczniki dostaną 3 zł/kg i jeszcze będą musieli zapłacić za transport, bo wiadomo że nikt specjalnie nie przyjedzie po kilka/kilkanaście sztuk. Jak to wygląda?

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Jest tu ktoś z czerwonej strefy? Ja jestem co prawda z niebieskiej ale weterynarze jeżdżąc po takich mniejszych gospodarstwach które się ostały z trzodą, jeszcze ludzi dobijają mówiąc że mają zlikwidować stada bo wchodząc do czerwonej strefy za tuczniki dostaną 3 zł/kg i jeszcze będą musieli zapłacić za transport, bo wiadomo że nikt specjalnie nie przyjedzie po kilka/kilkanaście sztuk. Jak to wygląda?

Wszystko zależy od powiatu, my dostaliśmy informację że gdy xawita do nas strefa czerwona to powiatowy zorganizuje spędy gdzie będą dojeżdżac tuczniki przeznaczone na sprzedaż, co do ceny to powiatowa stwierdziła że tylko cena żywa niższa od rynkowej, z kolei firma która obecnie odbiera wyśmiała to i stwierdziła że będzie odbierać dalej po uboju ok 10 groszy niżej od ceny rynkowej, posiada obecnie już papiery na odbiór że wszystkich możliwych stref, Skiba woził że strefy czerwonej ok Piły w cenie 10 groszy niższej niż u nas w białej, chociaż w Świeciu i tamtejszej inspekcji spotkałem się że dwóch lekarzy wydało decyzję wzajemnie się wykluczając, czyli będzie ubaw 

Opublikowano
14 godzin temu, Lukas210 napisał(a):

Robił ktoś ta aktualizacje danych o działalności w irz? Bo nie wiem co mam tam zaznaczać skoro nic się nie zmieniło od tamtego roku.

Wczoraj wywaliłem komunikat Irz do kosza , dziś tel żebym się zameldował do arimr .

Opublikowano (edytowane)

Na co ci rzeżnika ? zmielić mięso ze słoniną i dodać soli ,  pieprzu    i do kichy napchać nie potrafisz  ? 

swoją drogą jaki jest sens robić wyroby z półtuszy nawet ze swojej  świni  , jak w tym smaku  nie ma tylko roboty od ...ja 

Edytowane przez Stach123
n
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 19:23, Stach123 napisał(a):

Na co ci rzeżnika ? zmielić mięso ze słoniną i dodać soli ,  pieprzu    i do kichy napchać nie potrafisz  ? 

swoją drogą jaki jest sens robić wyroby z półtuszy nawet ze swojej  świni  , jak w tym smaku  nie ma tylko roboty od ...ja 

jak uważasz że w tym smaku nie ma to zamilcz bo nic głupszego już nie wymyślisz chyba

W dniu 6.12.2024 o 16:15, krilan06 napisał(a):

Ile u Was bierze rzeźnik za rozebranie i przerobienie świniaka ale już z gotowych półtusz? Czyli podzielenie, zrobienie kiełbas, świniak 150 kg

ciężko będzie kogoś znaleźć kto jeszcze takie coś robi, więc ceny  też niewiadome, koło 200 -250 zł kosztowało rozebranie, a wyroby się robiło samemu, więc obstawiam że 2-2.5x tyle za całość to wyjdzie lekko.

Ale też każdy się inaczej rozliczał, wiadomo że jak znajomy przyjeżdżał to co innego, a jak całkiem do obcego dajesz to inna bajka, ale mam nadzieję że robisz to u siebie a nie wieziesz do kogoś- no chyba że znajomy.

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 20:41, Mateuszmq napisał(a):

Załadowane średnia waga 135,6 kg. Cena 7,9zł E.

Przy takiej średniej wadze ile% sprzedanych świń przekracza poubojowo wagę 120kg?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v