Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurde... Grzesiu... Przecież to rodzinna firma 😉 Gdyby nie powiedział, że to córka to 99.9% osób oglądających ten film nawet by o tym nie pomyślało 😅

Edytowane przez karol091193
  • Like 2
Opublikowano

Co do mleczarni na M to nie dziwcie się, że cena mleka spada gdyż  są na białej liście. Miastowe głupie nie są, znam ludzi co chodzą z nią  na zakupy i sprawdzają 😉 Ja sama od nagłośnienia tematu nie kupuję pieczywa tylko sama piekę chleb z polskiej mąki, ale to nie łatwe taką znaleźć. Co do firm paszowych pożegnałam się  z jedną z wysokiego miejsca w rankingu. Zeszły rok miałam ciężki wyleciało mi parę  sztuk na rozród i zastanawiałam się  czemu, bo niby zdrowe, ale się nie zacieliły. Cóż dostawały paszę startową właśnie z tej firmy.

Jakoś bezwiednie sama zaczęłam ograniczać te paszę na korzyść laktacyjnej i sytuacja się poprawiła trochę z rozrodem, ale wywalają zapalenia. Dziś przyjeżdża nowa startówka z jedynej słusznej firmy, której nie ma na liście hańby. Ja zboża nie sprzedaję  tylko kupuję, ale solidarnie z innymi rolnikami uważam, że powinniśmy zbojkotować firmy paszowe z listy hańby co chciały nadmiernie się dorobić kosztem zdrowia naszych zwierząt, bo i tak swoją dawkę syfu zwierzaki dostają chociażby w rzepakowej, a tu nie ma wyboru. Słyszałam od jednej osoby, że podobno drób zdycha mocniej więc coś tam musi być nie tak z jakością niestety.

• Like 7
Opublikowano

Znajomy który handluje paszami chciał brać śrutę rzepakową od innego dostawcy . Cena rewelacja 1100 zł big bag i sprzedawać stałym swoim odbiorcom wiadomo jeszcze z swoim zarobkiem . Ktoś dał mu cynk żeby zajrzał głębiej do worka . pod spodem czuć było pleśń a u góry dobra . Tyle w temacie . Śruta pewnie Ukraina 😡😡

• Sad 1
Opublikowano

Nie chciałam robić antyreklamy, ale jak pytacie 😄Startówkę od paru lat mialam z Wipaszu, a laktacyjna Biofeed. Całe szczęście cielaki miałam zawsze na Biofeedzie to nie mam upadków. Ludzie pytają mnie o jałowki co raz bardziej, a ja nie mam co sprzedać. Na szczęście mam ich sporo to sobie zostawiam, bo bym musiała kupować (program).

Opublikowano

Z syfem w paszy to u każdej firmy wyszły kwiatki. Oczywiście u tych które sprowadzały zboże. Pamiętam jakiś czas temu okres jak pisaliśmy chyba w luźnych ale też i na FB ludzie pisali jak nagle zaczęli mieć problem z zapaleniami. U mnie też wtedy się trochę posypało. Mała afera podziałała wtedy i najprawdopodobniej zmienili ilość zboża z ukrow i się wszystko uspokoiło. A pamiętam o takiej sytuacji bo było bardzo dużo przypadków po nowych dostawach paszy i ludzie z różnych stron Polski pisali 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Nie chciałam robić antyreklamy, ale jak pytacie 😄Startówkę od paru lat mialam z Wipaszu, a laktacyjna Biofeed. Całe szczęście cielaki miałam zawsze na Biofeedzie to nie mam upadków. Ludzie pytają mnie o jałowki co raz bardziej, a ja nie mam co sprzedać. Na szczęście mam ich sporo to sobie zostawiam, bo bym musiała kupować (program).

Nie wszystko to syf z Ukrainy. Ja jak widziałem pszenice z Ukrainy to w Polsce to że świeczka takiej szukać grubej i ładnej . A teraz ogólna nagonka jest że wszystko syf . A nie dziwić się dla firm paszowych bo niestety ale prawda taka że z czegoś to musieli robić . A poza tym na liście firm mogą być firmy które brały soję której u nas brak .  Ciekawe jak ładnie będą piszczeć producenci mleka jak Ukraina zacznie polskie tiry z nabiałem rozwalać albo wcale nie brać a niestety mlekpol i mlekovita w tym momencie od h*ja dają do Ukrainy . Tak dla informacji to za ostatni rok to było 600mln z czego większość to sery że wspomnianych firm  cały czas wzrasta eksport do nich a Ukraina zastanawia się nad blokada z Polski nabiału 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

Myślę że krowiarze pożałują tych protestów a wtedy będzie jak w 2011 i 2015 16 krowiarze będą płakać a zbożowy się śmiać i rączej zbożowy z nami nie pójdą protestować 

Opublikowano

Alfa ten protest o zborze jest bez sensu bo zborze wszędzie tanie nie tylko w Polsce,  ale wołki zborzowe by chcieli niwiadomo ile zarabiać i mieć dziesięć miesięcy w roku wolne i teraz jeszcze do kukurydzy składają wnioski , a do kukurydzy na kiszonkie nie ma dopłat bo myśmy nie stracili nic tylko oni.

• Like 3
Opublikowano

Typowe zagrywki Niemców. Wykupić a potem zamknąć. Tak się likwiduje powoli konkurencję. Wątpię że w takiej firmie pracują ludzie którzy nie potrafią ocenić rentowności zakładu i kupują aby kupić a potem zamykają. 

2 godziny temu, alfa napisał:

Myślę że krowiarze pożałują tych protestów a wtedy będzie jak w 2011 i 2015 16 krowiarze będą płakać a zbożowy się śmiać i rączej zbożowy z nami nie pójdą protestować 

Alfa tu nie ma co myśleć tylko kto może to nich jedzie na strajk. Nie ma co się dzielić między sobą że ta branża ma trochę lepiej to już ma resztę w nosie. Krowiarze mają taki a nie inny zawód i nie każdy i nie zawsze można się wyrwać żeby jechać na strajk. Więc jak chce się chłopakom strajkować i walczyć to trzeba ich wspierać na ile to możliwe. Od siedzenia na tyłku przed telewizorem i narzekania nic się nie poprawi. 

• Like 9
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Alfa ten protest o zborze jest bez sensu bo zborze wszędzie tanie nie tylko w Polsce,  ale wołki zborzowe by chcieli niwiadomo ile zarabiać i mieć dziesięć miesięcy w roku wolne i teraz jeszcze do kukurydzy składają wnioski , a do kukurydzy na kiszonkie nie ma dopłat bo myśmy nie stracili nic tylko oni.

Mi w agencji kazali składać na kuku bez względu na jej przeznaczenie.

Opublikowano
30 minut temu, krzychu121 napisał:

Typowe zagrywki Niemców. Wykupić a potem zamknąć. Tak się likwiduje powoli konkurencję. Wątpię że w takiej firmie pracują ludzie którzy nie potrafią ocenić rentowności zakładu i kupują aby kupić a potem zamykają. 

Alfa tu nie ma co myśleć tylko kto może to nich jedzie na strajk. Nie ma co się dzielić między sobą że ta branża ma trochę lepiej to już ma resztę w nosie. Krowiarze mają taki a nie inny zawód i nie każdy i nie zawsze można się wyrwać żeby jechać na strajk. Więc jak chce się chłopakom strajkować i walczyć to trzeba ich wspierać na ile to możliwe. Od siedzenia na tyłku przed telewizorem i narzekania nic się nie 

Bo to takie Polskie , że jeden drugiego by w łyżce wody utopił....

Dla mnie jest prosta sprawa , że bez zjednoczenia nic się nie ugra. 

I jeżeli zboże będzie cały czas tanie, to i na mleko też się odbije , dlatego że nie będzie rzucania krow, bez alternatywy na ziemie, na dodatek Ci duzi obszarowcy co np mieli mleko i zboże już stawiają nowe budynki i zwiększają pogłowie , bo zboza się nie opłaci.  Kolejna sprawa że cześć też będzie chciala sie przebranżowić.

No i cały ten syf bez kontroli.. dziś strach dziecku coś kupić do jedzenia. 

TRZEBA POKAZAC SPRZECIW!!!

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
greg1985 napisał:

Znajomy który handluje paszami chciał brać śrutę rzepakową od innego dostawcy . Cena rewelacja 1100 zł big bag i sprzedawać stałym swoim odbiorcom wiadomo jeszcze z swoim zarobkiem . Ktoś dał mu cynk żeby zajrzał głębiej do worka . pod spodem czuć było pleśń a u góry dobra . Tyle w temacie . Śruta pewnie Ukraina 😡😡

ja też jakiś czas temu znalazłem peta w śrucie rzepakowej ale to było raczej polskiej produkcji

robert1226 napisał:

teraz jeszcze do kukurydzy składają wnioski , a do kukurydzy na kiszonkie nie ma dopłat bo myśmy nie stracili nic tylko oni.

wystarczyło wpisac na dopłaty "kukurydza"😏

20 godzin temu, Troker1979 napisał:

Jo "Masz rację" nikt w Piątnicy z wirówką nie kombinuje bo tam sama elita i problemów z jakością niema mimo zaostrzonych norm a my biedaczki z Mlekpolu czy Mlekowity to ciągle musimy kombinować by się w podstawowych normach wyrobić. No ale my mamy gorsze warunki, innej rasy krowy, gorszą chemię i opiekę weterynaryjną a i malutko mleka na odbiór i tam inne niedoskonałości. A i mleczarnie jeszcze nam premie dają jak odwirujemy za nich. Weź się puknij w czoło !

Ale ty potwierdzasz moją tezę czy nabijasz się bo nie wiem jak to mam rozumiec?😂🫣

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, Troker1979 napisał:

Jo "Masz rację" nikt w Piątnicy z wirówką nie kombinuje bo tam sama elita i problemów z jakością niema mimo zaostrzonych norm a my biedaczki z Mlekpolu czy Mlekowity to ciągle musimy kombinować by się w podstawowych normach wyrobić. No ale my mamy gorsze warunki, innej rasy krowy, gorszą chemię i opiekę weterynaryjną a i malutko mleka na odbiór i tam inne niedoskonałości. A i mleczarnie jeszcze nam premie dają jak odwirujemy za nich. Weź się puknij w czoło !

No w Piątnicy niby 100 bakterii ale raczej z 60 już pojedziesz wek a na 40 będą dzwonić   . Co rok myć i malować Gumy zmieniać też tylko Piątnica wymaga no i ostatnio za wirówkę też gospodarz wyjechał i największą różnica wszędzie za pozaklasowe dostaniesz 20 30 gr mniej a w Piątnicy dostaniesz wogole tylko 20 gr 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał:

Zbozowcy będą się śmiać chyba przez łzy. Każdy handlarz nawozów mówi ze żeby nie krowiarze to by nic nie sprzedali, po 1-2 tony nawozu kupują zbozowcy na 10-20 ha.

Co do wymogów piatnicy ze 2 lata temu jeden ich dostawca z tego forum pisał tu że coś mu się zjebalo w stadzie i jeden wynik miał ponad 600 somatyki a drugi ponad 500 ale średniej 400 nie przekroczył i nikt mu nic nie zrobił tylko co super ekstra nie miał dopłaty potem stado ogarnął i somatyka wróciła w okolice 200 także bez  przesady. Mnie też straszyli ze w sierpcu to wymogi ojej jakie wymogi i ze sobie nie poradzę a jakoś leci juz chyba 7 rok

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v