Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
50 minut temu, Strongman napisał(a):

Ta dojenie krów to gówniana robota tylko w gównie rękami cały czas się mazaj,bo to nasra i na tym się położy a ty myj te zasrane wymię 

A o czymś takim jak słoma i rękawice gómowe czy piana do predipingu słyszałeś 🤔🤦

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, jarecki napisał(a):

Ostatni rok lepiej opłaci sie wynająć lokal niz w nim prowadzić działalność , wiem ktos kto wynajmuje widzi zarobek ale ... 

Właśnie i z tym nie jest tak pięknie. Kolega sprzedał gospodarkę i zainwestował w kilka lokali na wynajem i miała być czysta kasa z wynajmu a większość stoi pusta. Małe biznesy się zwijają pod naporem sieciówek i konkurencji internetu. 

Można narzekać na te krowy ale co miesiąc mleczarnie płacą i całkiem tak źle się ten biznes nie kręci.  

Opublikowano

Z tymi sieciówkami naprawdę robi komicznie na każdym rogu jakiś supermarket. Przykład z mojej okolicy  miasteczko gminne poniżej 10tys mieszkańców . W tej chwili jest  w obrębie tego miasteczka jest 8 supermarket spożywczych + 3 zielone gady . Natomiast całą gmina ma ok19tys mieszkańców. Tyle że jeszcze w co większych wsiach powstają supermarkety  w tej chwili 5szt . Na 19 tys mieszkańców 13 marketów spożywczych , do tego mini galeria 3 sieciówki w jednym miejscu.  Kolejna większa planach budowy.

Na podstawie mojej okolicy to wychodzi że mamy pracować w sieciowkach i w nich też wydawać kasę.  

Opublikowano

klimat wsi zanika kiedyś w każdej co większej wiosce był sklep pod którym spotykało się mnóstwo ludzi teraz, w mało której wsi jest sklep... zresztą co się dziwić jak w więkdszości domów mieszkają sami starsi ludzie nie wiem może u mnie tak tylko jest? Szkoła w Połowie lat 90 było ponad 200 osób dzisiaj jest necałe 50 , tereny wiejskie skazane są na wyludnienie

• Like 2
Opublikowano

Chodziłem do podstawówki w mojej rodzinnej wsi, było nas 32 w klasie rzutem z 3 wiosek. Teraz syn chodzi do szkoły jedynej w gminie i są klasy a-b po 16 uczniów. Nauczycieli ciagle brakuje albo naprawdę tacy co za karę uczą. Ludzi coraz mniej na wsi. Do pracy znaleźć kogoś tragedia a jak przyjdzie to robi jak za karę albo dwie lewe ręce

Jakbym miał dalej doic w starej oborze to juz bym dawno to rzucił. Na nowej tylko żarcie i dojenie i co jakiś czas sieczkę dorzucić w legowiska. Doje sam, żona ogarnia legowiska. Dluzej robota schodzi przy jalowkach w starej oborze ale tu coś poradzimy na wiosnę bo warunki średnie z uwięzi na luz jak idą nie każde sobie radza

Opublikowano
12 godzin temu, kampl napisał(a):

Sama prawda. Jak czytam to forum to mam wrażenie że albo w rolnictwie zostały same c*py albo się w głowach poprzewracało. W 3, 4 , 5 doją. Mają przewodowki. Że jedynie co robisz to zapinasz dojarke od krowy do krowy i patrzysz jak se leci. Jak jest tylu ludzi do tej roboty to podzielcie się na zmiany i gotowe. Ja doje sam. I rzeczywiście to jest monotonia i się nie chce tak cały czas pracowac. Ale zaraz mi przechodzi bo wiem jaka mam wypłatę, i zimą jak odrzuce jakieś wymyślone projekty to cała praca zamyka się w 4h dziennie. A jak widzę tych wszystkich robotników w zakładach, cały dzień minimum 8h na mrozie, czy upale i za ledwie 4 tys. I w biurze 8h w jednym miejscu siedzieć i robić cały czas to samo to też nie jest tak idealnie. Trzeba mieć do tego charakter. 

Zapinasz od krowy do krowy? A gdzie mycie przed i dipping po dojeniu? Później nie dziwne że problemy różne są, zapalenia itp . U mnie to tak wygląda, że trzeba raz kucnąć z pianą, drugi raz wytrzeć papierem jednorazowym i zapiąć aparat, trzeci raz odpiąć, czwarty raz zrobić dipping poudojowy. Cztery razy do każdej krowy. Większość dojów ostatnio robiłem sam to się żyć odechciewa...no ale gdyby tak nie myć i tylko zapinać to lux robota. Tylko gdzie higiena?

• Confused 1
Opublikowano

No i fajnie. To jest właśnie najlepsze. 20 lat temu praca przy krowach to był horror. Teraz jak każdy w miarę usprawnił pracę to mamy nieporównywalnie łatwiej. Także nie ma co narzekać. Wytrzymali i doili w gorszych warunkach więc nie mamy co płakać tylko pracowac i zarabiac

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

Zapinasz od krowy do krowy? A gdzie mycie przed i dipping po dojeniu? Później nie dziwne że problemy różne są, zapalenia itp . U mnie to tak wygląda, że trzeba raz kucnąć z pianą, drugi raz wytrzeć papierem jednorazowym i zapiąć aparat, trzeci raz odpiąć, czwarty raz zrobić dipping poudojowy. Cztery razy do każdej krowy. Większość dojów ostatnio robiłem sam to się żyć odechciewa...no ale gdyby tak nie myć i tylko zapinać to lux robota. Tylko gdzie higiena?

Higiena zaczyna się od żywienia i czystości stanowiska. Niestety mam uwięziony system. Więc obornik trzeba wypychać. Ciężko było gdy były podkwaszone krowy. Wtedy to były okrutnie brudne. I jaki wybór, dawałem radę.  A teraz to jest ok, zapalenia to prawda. Trochę sam sobie roznoszę bo dipingu nie zawsze chce mi się robić. A i to wystarczy bez wchodzenia pod każda krowe po kolei polecieć. Z czystością też nie przesadzam ale wyniki z mleczarni wzorowe

Opublikowano
11 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Tak na szczęście i sam nie masz pojęcia o czym piszesz.

To wytłumacz mi w czym te zamykanie szkół na wsiach ma pomóc ? 
Akurat u nas też chcą zamknąć ale nie dajemy. W takiej szkole wszyscy się znają. Nauczyciele i dzieci. Chcą przenieść uczniów do szkoły w miejscowości gminnej gdzie narkotyki, bójki czy znęcanie sie nad słabszymi to chleb powszedni. Klasy po 25 uczniów w górę. Poziom nauczania jak i uczniów leży ale ,,oszczędności”. Później w ramach tych oszczędności dostawia się kolejne krzesełko przy stoliku na posadzie w gminie, bo się obiecialo podczas wyborów. Wchodzi się coś załatwić a tam nikt czasu nie ma. A siedzą 3 osoby przy jednym stoliku. Na wszystkim można oszczędzać ale nie na wykształceniu dzieci bo to jest przyszłość. A do tego dąży władza żeby naród był coraz głupszy i nie myślał według swoich przekonań tylko słuchał i robił co mu każą 

• Like 4
Opublikowano

Witam,mam pytanie do osób użytkujących robota udojowego Gea R9500,jak to u Was się sprawdza? Wady i zalety i czy polecacie jego zakup? 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Akurat u nas też chcą zamknąć ale nie dajemy. W takiej szkole wszyscy się znają. Nauczyciele i dzieci. Chcą przenieść uczniów do szkoły w miejscowości gminnej gdzie narkotyki, bójki czy znęcanie sie nad słabszymi to chleb powszedni. Klasy po 25 uczniów w górę. Poziom nauczania jak i uczniów leży ale ,,oszczędności”. Później w ramach tych oszczędności dostawia się kolejne krzesełko przy stoliku na posadzie w gminie, bo się obiecialo podczas wyborów. Wchodzi się coś załatwić a tam nikt czasu nie ma. A siedzą 3 osoby przy jednym stoliku. Na wszystkim można oszczędzać ale nie na wykształceniu dzieci bo to jest przyszłość. A do tego dąży władza żeby naród był coraz głupszy i nie myślał według swoich przekonań tylko słuchał i robił co mu każą 

w gminie to średnio też, najlepiej jak miasto powiatowe i od 4 klasy powinny iść tam dzieciaki uczyć się życia między innymi ludźmi socjalizować się. niestety widzę jak na wsiach szkoła 50 dziec, szkoła bez sali gimnastycznej. i takie dziecko po 8 klasie co nigdy nie miało porządnego WF już jest zacofane i wstydliwe. woda  to po testach 8 klasistow 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

A do tego dąży władza żeby naród był coraz głupszy i nie myślał według swoich przekonań tylko słuchał i robił co mu każą 

Na szczęście się zmieniło bo gdyby dalej był kaczystan to o to właśnie chodziło. 

• Haha 3
Opublikowano
56 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Pobierz sobie sprawozdania finansowe dyrektorki szkoły z 30 dziećmi to się zdziwisz na co idą pieniądze podatników. Ja też jestem zdania @Mateusz1q, po takiej szkole jak mówisz dzieci wychodzą wychuchane nie znające wgl życia (choć po gminnej to moim zdaniem już ok, nie każdy ma blisko do miasta powiatowego), bo każdy się zna i dobrze traktuje, w większej szkole nikt na nikogo się nie ogląda i trzeba sobie radzić a takie podejście uczy ŻYCIA 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Na szczęście się zmieniło bo gdyby dalej był kaczystan to o to właśnie chodziło. 

No chyba żartujesz. Ministra lewicowa u sterów szkolnictwa to tragedia jakich mało. Ogłupianie to się dopiero zacznie.

• Like 3
Opublikowano
krzychu121 napisał:

11 minut temu, micgal39533 napisał(a):

Tak na szczęście i sam nie masz pojęcia o czym piszesz.

Chociażby to że nie ma sensu utrzymywać budynku i nauczycieli jak jest ich tyle samo co dzieci to raz, dwa znajomość dzieci i nauczycieli wcale nie jest taka super jak nauczyciele mają swoich pupilków. Mówisz o poziomie nauczania? Śmiech na sali człowieku nie masz pojęcia co piszesz żyjesz jeszcze średniowieczu

Ale rób sobie co chcesz ze swoimi dziećmi tylko kiedyś i tak będą musiały iść do szkoły średniej i będzie szok że tyle dzieci czy młodzieży

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Kto zniósł pracę domowe w szkołach podstawowych? Tusk ma przykaz z zachodu że ma u nas być tak wyuczone młode pokolenie żeby nadawali się do szparagów u Niemca.

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v