Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W to że któraś mleczarnia podnosi albo opuszcza na następny miesiąc to można uwierzyć bo jakieś przecieki od radnych itp. Ale że jakaś mleczarnia coś będzie robić z ceną do czerwca? Sytuacja na rynku może się różnie potoczyć, równie dobrze może spaść jak wzrosnąć.

Opublikowano
4 godziny temu, Akardin napisał(a):

Mlekovita podniesie 10 groszy 

Piątnica do czerwca ma podnosić do 3.5 zł. 

Mysle że głupoty nie prawda. Do czerwca to sytuacja może się 20 razy zmienić także wiadomo. Zeby było tak jak mówisz to by 10 gr utrzymali a zysku nie było za wiele także i na 10 gr nie było broń boże żebym tu coś mówił na mleczarnie ale taka prawda w tej chwili jest 2.7 to jeszcze 80 gr a jeśli to prawda to nie którzy mieliby 4 zł 😁

21 minut temu, alfa napisał(a):

Mysle że głupoty nie prawda. Do czerwca to sytuacja może się 20 razy zmienić także wiadomo. Zeby było tak jak mówisz to by 10 gr utrzymali a zysku nie było za wiele także i na 10 gr nie było broń boże żebym tu coś mówił na mleczarnie ale taka prawda w tej chwili jest 2.7 to jeszcze 80 gr a jeśli to prawda to nie którzy mieliby 4 zł 😁 może dodam że w tej chwili może być tak że rolnicy z tą sama ilością mleka mogą mieć jeden np 3.36 brutto a drugi 2.53 netto który ma mieć po 3 5?  Bo jak ten drugi to pierwszy będzie miał 4.33 za mleko 😂

Opublikowano
6 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

W to że któraś mleczarnia podnosi albo opuszcza na następny miesiąc to można uwierzyć bo jakieś przecieki od radnych itp. Ale że jakaś mleczarnia coś będzie robić z ceną do czerwca? Sytuacja na rynku może się różnie potoczyć, równie dobrze może spaść jak wzrosnąć.

5 godzin temu, alfa napisał(a):

Mysle że głupoty nie prawda. Do czerwca to sytuacja może się 20 razy zmienić także wiadomo. Zeby było tak jak mówisz to by 10 gr utrzymali a zysku nie było za wiele także i na 10 gr nie było broń boże żebym tu coś mówił na mleczarnie ale taka prawda w tej chwili jest 2.7 to jeszcze 80 gr a jeśli to prawda to nie którzy mieliby 4 zł 😁

Kiedyś... W sumie nie tak dawno ... Jakieś pół roku przed mlekiem po ~3zł/L byłem na wycieczce z Mlekpolu w Mrągowie aby zobaczyć nasz zakład. W tedy jedną z osób w radzie powiedziała, że jak nic się nie stanie to w grudniu będzie mleko po 3 zł. I tak było, więc jeżeli takie słowa padają z ust osoby wysoko postawionej to może to się sprawdzić. Od szarego pracownika to bym może i uwierzył, ale bardziej w formie że może tak być i nie pokładał w tej wypowiedzi większej nadziej 

Opublikowano (edytowane)

Od dawno przecież tu piszemy ze giełdy są na podobnym poziomie co w czasach gdy mleko było po 3 zł i wzwyż. I cały czas systematycznie idą w górę. Pozostaje  tylko nadzieja że mechanizm zadziała i ceny znowu wzrosną do adekwatnych poziomów. Z opóźnieniem ale liczmy na to że zadziała 

a sieci znowu zaczynają rozgrywać molochów https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/komenatrze-rolnikow/ceny-mleka-w-sklepach-wystrzelily-znowu-ktos-zarabia-tylko-nie-rolnicy-2521588

piatnica ma cenę bo cała HoReCa praktycznie bazuje na ich produktach a jak wiemy tam jest kasa 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, czareczek85 napisał(a):

sprzedawca z okolic Łomży zapewne

Grajewo ale takich nie brakuje sklepów na okolo. W Grajewie jest 3 producentów tego urządzenia kolejny ktory wiem Ełk bodajże w Łomży też jest. Brak całkowity zainteresowania tym sprzętem jak widać na zdjęciu 

Screenshot_20241024_200655_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Jedni przez cały rok nie mogą ceny o 30 groszy podnieść a tu w ciągu jednego miesiąca podnieśli. Niestety z mojej okolicy nie chcą nikogo przyjąć. Gdzie u mnie wirówki nie uswiadczy. W alfy stronach wirówek na pęczki i bardziej w tamte strony uderzają 

Opublikowano

Pogranicze mazowsza, Podlasia i warm-maz. Ostatnimi czasy co miesiąc praktycznie zajeżdżałem pogadać czy nie będzie przyjęć to na zdanie że mają w moje okolice nie daleko i ja mam blisko innych dostawców z Piątnicy , zawsze była odpowiedź że oni mają pełno chętnych przy których codziennie przejeżdża mleczarka z Piątnicy. 

Opublikowano (edytowane)

Hallo bracie co brat na to???? Hahaha 

Chyba nie od lat tylk od roku. Mają kilku dostawców po drodze także zestaw napełnia a to raptem 30km. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
9 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

A ja to myślę , że ten co odpowiada za te przyjęcia w tej mleczarni to może lubi dostać dobrze w łapę , bo np do brata wiceministra rolnictwa jeżdżą po mleko od lat gdzie w tamtych stronach praktycznie nie biorą .

Szczerze to też mi to przeszło przez myśl. Jest tam też babka na odbiorze i z nią to się konkretnie rozmawia. Tak i tak i wiesz na czym stoisz. A ten gość to tylko ,, no nie wiem, no nie wiem, nic nie mogę więcej powiedzieć „ i taka głupia gadka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v