Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, zapracowany123 napisał(a):

Czareczek a w polu ktoś Ci pomaga czy korzystasz z usług

Trawy zawsze usługa siew kukurydzy i zbiór też usluga

2 godziny temu, Arrek napisał(a):

Dobrze ze do Piątnicy oddajesz bo tak to byś zginął zbankrutował :D

Oddają do ludzie do Hajnówki po 1.2zl i nie bankrutują 

Opublikowano

Nie no niemożliwe żeby Hajnówka tak słabo płaciła. Już polindus lepiej płaci a i chętnych do nich nie brakuje . 

Jeden do nich oddaje bo w mlekpolu nie wyrabiał to mówi że aby wody i antybiotyku nie było. Nie wiem może jakiś proszek robią albo jakaś Piątnica bierze 😂😂😂

Opublikowano

W Hajnówce cena zależna od ceny przerzutu. Rok ubiegły cena 1.7zl do połowy obecnego roku do 2zl teraz pewnie delikatnie w górę. Co by nie gadać to obecna sytuacja z cenami przerzutów uratowała te mniejsze spółdzielnie bo wiele z nich drugiego roku na minusie by nie przetrwało. 

Opublikowano
27 minut temu, Krowiarka napisał(a):

Sierpc tł. 4,45 bi. 3,66 prawie 80 000 litrów 3,25 zł z tą premią świąteczną. Czy ktoś już rozgryzł aneks?

wpadłaś się nam pochwalić 3 z przodu? 😂

• Like 2
  • Haha 7
Opublikowano
8 minut temu, Krowiarka napisał(a):

Sierpc tł. 4,45 bi. 3,66 prawie 80 000 litrów 3,25 zł z tą premią świąteczną. Czy ktoś już rozgryzł aneks?

nowe progi ilościowe są, wcześniej było do 44tyś miesięcznie a teraz do 96tyś miesięcznie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krowiarka napisał(a):

cena jak w Piątnicy 

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
19 minut temu, rotor32 napisał(a):

nowe progi ilościowe są, wcześniej było do 44tyś miesięcznie a teraz do 96tyś miesięcznie.

Tylko o te progi chodzi? 

12 minut temu, czareczek85 napisał(a):

cena jak w Piątnicy 

Jak trójka z przodu to już czas za jakimś pracownikiem się rozejrzeć. 

2 godziny temu, Krowiarka napisał(a):

Dawno ciebie tu nie było. 

Opublikowano

Trochę się do tego pracownika przyczepiliscie ale tak serio to nie zdziwiłbym się gdyby na bogato zbudowanym gospodarstwie, choćby i z 100 krów miałby mniej pracy jak połowa z nas tutaj przy znacznie mniejszych ilościach zwierząt. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krowiarka napisał(a):

No to jest właśnie ich liczenie, mi przy 4,19 tł i 3,62 bi cena 3,41 brutto rr. Próg też najwyższy 

Opublikowano
19 minut temu, Marcin441 napisał(a):

No to jest właśnie ich liczenie, mi przy 4,19 tł i 3,62 bi cena 3,41 brutto rr. Próg też najwyższy 

I dalej się nie opłaca 🤔🤣🤣🤣🤣😉

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, kampl napisał(a):

Trochę się do tego pracownika przyczepiliscie ale tak serio to nie zdziwiłbym się gdyby na bogato zbudowanym gospodarstwie, choćby i z 100 krów miałby mniej pracy jak połowa z nas tutaj przy znacznie mniejszych ilościach zwierząt. 

Czy dużo pracy czy mało to nie powinno być szkoda na pracownika. Zwłaszcza przy cenie z Piątnicy i takim gospodarstwie. Zdrowie i kręgosłup ma sie tylko jeden i później żadne pieniądze nie pomogą żeby ten kręgosłup zregenerować. U mnie dużo mniejsze gospodarstwo, cena za litr również dużo słabsza  i pracownik do dojenia jest plus drugi do dorywczych robót. Teoretycznie z rodzicami moglibyśmy spokojnie ogarnąć sami gospodarstwo ale jest dużo lepszy komfort pracy jak i psychiczny gdy wiem że nie muszę wracać na dojenie bo wiem że będzie wszystko zrobione , a ja mogę kończyć na spokojnie pracę lub jakiś wyjazd się przedłużył. Pieniądze w życiu są ważne ale nie najważniejsze. Co z tych paru tys wiecej w kieszeni jak później wyda się więcej na lekarzy 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
26 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Czy dużo pracy czy mało to nie powinno być szkoda na pracownika. Zwłaszcza przy cenie z Piątnicy i takim gospodarstwie. Zdrowie i kręgosłup ma sie tylko jeden i później żadne pieniądze nie pomogą żeby ten kręgosłup zregenerować. U mnie dużo mniejsze gospodarstwo, cena za litr również dużo słabsza  i pracownik do dojenia jest plus drugi do dorywczych robót. Teoretycznie z rodzicami moglibyśmy spokojnie ogarnąć sami gospodarstwo ale jest dużo lepszy komfort pracy jak i psychiczny gdy wiem że nie muszę wracać na dojenie bo wiem że będzie wszystko zrobione , a ja mogę kończyć na spokojnie pracę lub jakiś wyjazd się przedłużył. Pieniądze w życiu są ważne ale nie najważniejsze. Co z tych paru tys wiecej w kieszeni jak później wyda się więcej na lekarzy 

Jak powiedział mądry człowiek,  jak jesteś młody tracisz zdrowie by zarobić pieniądze,  jak jesteś stary tracisz pieniądze by odzyskać zdrowie .

• Like 5
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Wszystko pięknie tylko z moich obserwacji wynika, że o pracowników w tej branży ciężko. Znajomy szukał dlugo, dawał zakwaterowanie, pieniądze ładne i dalej ciężko. 

Musi to być osoba ogarnięta, bo pracuje na sprzęcie za miliony i wykonuje prace które ciężko później poprawić. O takie osoby niestety trudno

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bardzo ciężko o kogoś sumiennego do pracy przy bydle a jak nie alkoholik to już 90% odpada. Widzę po znajomych jak mają po 10-15 takich pracusiów w ciągu roku. Oby pierwsza wypłata i w tango. Wcale się nie dziwię że ktoś nie chce takiej pomocy bo sam po kilku próbach dałem sobie spokój. Najczęściej trzeba pilnować jak małe dziecko a jak coś ma zrobić to na odwal i trzeba po nim poprawiać. I pilnuj żeby nie poszedł na wieś i się napił. Więcej to nerwów kosztuje niż iść i samemu zrobić. Może ktoś to uzna za głupie ale wolę spłacać leasing za maszynę, czy kredyt za budynek i ułatwiać sobie pracę niż co miesiąc płacić po 5tys tym moczymordom, denerwować się użerać się z nimi i dzieci mają patrzeć na takie coś codziennie. Nie ma co się łudzić bo jak ktoś ma równo pod sufitem i chęci do pracy to ma już ogarniętą jakąś pracę albo po miesiącu czy dwóch ktoś ci go podkupi.

Nawet do pracy na samych maszynach ciężko. Płaciłem po 30zł/h sprzęt nowy, ciągniki od 2009 w górę to kręcili nosem. Gdzie pamiętam jak sam u usługodawców przy kukurydzy za 100zł się zasuwało cały dzień i kawał w nocy na odwozie i chętnych była cała kolejka.

Edytowane przez MKrajes
  • Like 7
Opublikowano
krzychu121 napisał:

31 minut temu, kampl napisał(a):

To już się wyjaśniło czemu masz tyle czasu żeby w każdym temacie tak wiele postów pisać ...masz ludzi od roboty 😜

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

O pracownika do najprostszych prac jest ciężko, a gdzie jakiegoś odpowiedzialnego. Za 30zl/h nafciarze kręcą nosem i po 2h pracy jest do niczego. Szkoda nerwów na patologię.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

To już się wyjaśniło czemu masz tyle czasu żeby w każdym temacie tak wiele postów pisać ...masz ludzi od roboty 😜

Czasu tyle na pisanie bo dużo z dzieckiem siedzę i jak noga bujam wózek to zamiast oglądać tv to siedzę na telefonie. No i już po sezonie w polu. A że dużo pracy w oborach nie ma to dużo w domu się siedzi. Ale niedługo się to zmieni gdy młody podrośnie. W sumie to i dobrze bo trzeba te uzależnienie od telefonu ograniczyć. I nie w każdym tylko w 3 czy 4 tematach się trochę udzielam :) 

Edytowane przez krzychu121
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v