Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To co ma zrobić 🤔

Zwołać walne, zrobić porządek z kim trzeba albo szukać połączenia z inną podkreślam słowo "spółdzielnia". Nikt do stołka przyspawany nie jest a jeżeli nawet przerzut jest po 2,6 a Ty płacisz 1,8 to za te 80gr ktoś nieźle się bawi.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To co ma zrobić 🤔

Zdecydować się 🤔 albo wte albo wewte 🙋‍♂️ zacząć więcej produkować i znaleźć lepszy podmiot skupowy albo rezygnacjia 🙋‍♂️🤦 i pamiętaj że minimalna ilość to 10tys na miesiąc by ktoś brał Cię na poważnie...

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Dream1990 napisał(a):

Zwołać walne, zrobić porządek z kim trzeba albo szukać połączenia z inną podkreślam słowo "spółdzielnia". Nikt do stołka przyspawany nie jest a jeżeli nawet przerzut jest po 2,6 a Ty płacisz 1,8 to za te 80gr ktoś nieźle się bawi.

W tej mleczarni rada się nie zgodzi na połączenie z inną 

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Zdecydować się 🤔 albo wte albo wewte 🙋‍♂️ zacząć więcej produkować i znaleźć lepszy podmiot skupowy albo rezygnacjia 🙋‍♂️🤦 i pamiętaj że minimalna ilość to 10tys na miesiąc by ktoś brał Cię na poważnie...

Sławek po co tyle mleka, ile to trzeba paszy 🙆

Opublikowano

To pomyśl ile to by było pieniędzy jak byś po 2.5 sprzedał 😁 a i zobacz ile ludzie sprzedają... tam wyżej było☝️

To pomyśl ile to by było pieniędzy jak byś po 2.5 sprzedał 😁 a i zobacz ile ludzie sprzedają... tam wyżej było☝️ dużo kukurydzy na kiszonkę siejesz ?

Nie ma co japy jażyć 🤦😁

Te grosze co teraz bierzesz to na waciki 🤦

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No to sam już sobie odpowiedziałeś na to co robić.  

Znamy już taki przypadek gdzie rada się nie zgadzała na połączenie czyt Rypin dziś nie mają udziałów ani majątku, ludzie pracy a wielu małych dostawców nie miało gdzie oddawać mleko i zakończyło produkcję. 

Zadać sobie można pytanie jak jest tak chxxxwo to dlaczego rada nic nie robi? Może rada ma inny obraz sytuacji poprzez pryzmat swoich cen mleka? Ale czy da się tak w nieskończoność? Drugiego nowego targu już do sprzedaży nie ma. 

Opublikowano

Mlekpol za październik 29 tyś l

Tł. 4.5. Bi. 3.35

Cena brutto dla vatowca 2.45 zł 

Za listopad parametry jeszcze wyższe są to kilka groszy jeszcze naleci chyba że zarząd się zlituje i coś extra dorzuci 🙏🙏🙏

W dniu 13.11.2024 o 21:06, czareczek85 napisał(a):

Udział ciągle rośnie i jest na pewno miło jak niektórzy pobierają milionowe kwoty jak likwidują lub przepisują na następce

Że niby kierowcy 2tys a to dobre. A co do pierwiastek to nie mierz wszystkich swoją miarą bo nawet jednej sztuki nie dokupiłem od  maja 2021

A ja nic nie kupiłem jałówek od 2012 roku wszystko swoje . Aż takiej dużej rotacji w stadzie nie mam . Na 40szt krów w roku wpada 10-12 swoich  jałówek . A wiadomo sprzedaje się krowy do ubojni to jest dodatkowy zastrzyk pieniędzy jak nic nie trzeba dokupić plus jeszcze sporą ilość cielaków się sprzedaje .

Ale w okolicy widać że ludzie dużo kupują jałówek i też jakoś żyją 👍👍👍

Opublikowano
30 minut temu, greg1985 napisał(a):

Mlekpol za październik 29 tyś l

Tł. 4.5. Bi. 3.35

Cena brutto dla vatowca 2.45 zł 

Za listopad parametry jeszcze wyższe są to kilka groszy jeszcze naleci chyba że zarząd się zlituje i coś extra dorzuci 🙏🙏🙏

A ja nic nie kupiłem jałówek od 2012 roku wszystko swoje . Aż takiej dużej rotacji w stadzie nie mam . Na 40szt krów w roku wpada 10-12 swoich  jałówek . A wiadomo sprzedaje się krowy do ubojni to jest dodatkowy zastrzyk pieniędzy jak nic nie trzeba dokupić plus jeszcze sporą ilość cielaków się sprzedaje .

Ale w okolicy widać że ludzie dużo kupują jałówek i też jakoś żyją 👍👍👍

Słowo klucz ,,jakoś" co to oznacza?

Jakoś dobrze czy może zadłużają się?

Opublikowano
8 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jeżeli to tak wygląda to wykorzystać najnowsze narzędzie czyt. SYGNALISTY. Za działanie na niekorzyść właścicieli i inne grozi nawet odpowiedzialność karna. Spółdzielnie muszą podlegać lustracji ustawowej, "duże" badaniu biegłego rewidenta, są narzędzia gdzie można zgłosić swoje spostrzeżenia, najlepiej wszystko na piśmie z potwierdzeniem odbioru. W tych czasach żaden biegły czy lustrator nie "podłoży" się prezesowi bo szybko może zakończyć karierę.

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

To pomyśl ile to by było pieniędzy jak byś po 2.5 sprzedał 😁 a i zobacz ile ludzie sprzedają... tam wyżej było☝️

To pomyśl ile to by było pieniędzy jak byś po 2.5 sprzedał 😁 a i zobacz ile ludzie sprzedają... tam wyżej było☝️ dużo kukurydzy na kiszonkę siejesz ?

Nie ma co japy jażyć 🤦😁

Te grosze co teraz bierzesz to na waciki 🤦

Mnie Sławek nie tłumacz , ja nigdy nie myślałem rozwijać mleka, nawet jakby było po 3 zł . Ale Twoje rady mogą przekonać jakiś większych producentów tej mleczarni, a wiem że kilka osób tutaj jest😉

Opublikowano
3 godziny temu, DanielFarmer napisał(a):

To ja się pochwalę ze od 1995 roku nic nie kupione do gospodarstwa , stado zwiększone 3x i na dodatek trzeba sprzedawać nawet cieliczki bo nie mieści się w budynkach 🙂

mająć takie warunki jak Ty to obora powinna być na minimum 200 tymbardziej że warsztat przygotował Ci ojciec porządny

Opublikowano
7 godzin temu, grzesiu napisał(a):

No to sam już sobie odpowiedziałeś na to co robić.  

Znamy już taki przypadek gdzie rada się nie zgadzała na połączenie czyt Rypin dziś nie mają udziałów ani majątku, ludzie pracy a wielu małych dostawców nie miało gdzie oddawać mleko i zakończyło produkcję. 

Zadać sobie można pytanie jak jest tak chxxxwo to dlaczego rada nic nie robi? Może rada ma inny obraz sytuacji poprzez pryzmat swoich cen mleka? Ale czy da się tak w nieskończoność? Drugiego nowego targu już do sprzedaży nie ma. 

Zadłużenia nie mają, ale płacić więcej nie chcą 

Opublikowano
3 godziny temu, DanielFarmer napisał(a):

To ja się pochwalę ze od 1995 roku nic nie kupione do gospodarstwa , stado zwiększone 3x i na dodatek trzeba sprzedawać nawet cieliczki bo nie mieści się w budynkach 🙂

Ja w tym roku kupiłem 4 ,jak chce się szybko dojść do konkretnej genetyki to inaczej się nie uda ,jeżeli ma się dobrą mete na jałówki gdzie ktoś odchowuje to swój odchów taniej nie wyjdzie. Tym bardziej jak ktoś ma mało ziemi to też odchów jałówek słabo mu się kalkuluje. Gr Stęlegowscy też np sporo jałówek ściągają z zagranicy a tam genetyka na najwyższym poziomie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v