Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja to już się śmieję z takich rozwojowcow co biorą  traktor za 600tys i robią 200godzin rocznie. A 3/4 albo i więcej ziemi z dzierżawy

A w międzyczasie notariusza łatwię 

Ty jakiś oderwany od rzeczywistości jesteś koleś 🤔 

Właściciel ma oddać Ci za darmo bo doisz krowy więc jesteś zbawcą narodu? 

Trzeba było kupować. Nikomu z nieba nie spadło 

Na razie za mało u nas płacą, poniżej tysiaka+ dopłaty właściciela. 

Jeszcze będę grzebał 😀

Opublikowano

Ty sam sobie zaprzeczasz w tej chwili masz pretensje do kogoś , że ma 3/4 ziemi w dzierżawie , a z drugiej strony uważasz , że mają być drogie dzierżawy bo ktoś tą ziemie ma , nie uważam , że ma być za darmo ale nie za taką cenę , że nie opłaca się tego robić , bo ja zawsze to przeliczam na cenę zboża lub kukurydzy  a nie ile bel zrobię , bo dać 3 tysiące dzierżawy to masz 3,5  tony jęczmienia z dostawą , a w tym roku średnia wyszła u dobrych gospodarzy może 5-6 max , a gdzie koszta itp .

Opublikowano

Gdzie ja mam pretensje? Co ja winien, że ktoś rozumu nie ma.

Ja się cieszę, że tacy rozwojowcy są wokół mnie. Będzie jeszcze drożej dzięki temu.

Przeliczaj sobie jak chcesz. Prawo popytu i podaży rządzi. Jest ssanie jest cena. Komu się nie opłaca to się nie pcha.

Skoro tak wam się nic nie opłaca to skąd te ceny? Chyba nie jest tak źle.

https://vm.tiktok.com/ZGdNvSakF/ 

Opublikowano
21 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Ty sam sobie zaprzeczasz w tej chwili masz pretensje do kogoś , że ma 3/4 ziemi w dzierżawie , a z drugiej strony uważasz , że mają być drogie dzierżawy bo ktoś tą ziemie ma , nie uważam , że ma być za darmo ale nie za taką cenę , że nie opłaca się tego robić , bo ja zawsze to przeliczam na cenę zboża lub kukurydzy  a nie ile bel zrobię , bo dać 3 tysiące dzierżawy to masz 3,5  tony jęczmienia z dostawą , a w tym roku średnia wyszła u dobrych gospodarzy może 5-6 max , a gdzie koszta itp .

jak ktoś daje 4 tys to właściciel ma mu mówić że to za dużo czy o co ci chodzi. popyt podaż nie ty to następny a tam się burzy gościu że on chce za 500 zł x D 

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał(a):

Gdzie ja mam pretensje? Co ja winien, że ktoś rozumu nie ma.

Ja się cieszę, że tacy rozwojowcy są wokół mnie. Będzie jeszcze drożej dzięki temu.

Przeliczaj sobie jak chcesz. Prawo popytu i podaży rządzi. Jest ssanie jest cena. Komu się nie opłaca to się nie pcha.

Skoro tak wam się nic nie opłaca to skąd te ceny? Chyba nie jest tak źle.

https://vm.tiktok.com/ZGdNvSakF/ 

To na h*j jesteś na forum rolniczym skoro siedzisz i się modlisz kiedy ci lepsi rolnicy się u ciebie zjawia i będą chętni na twoją ziemię. Jesteście k**wa mocni  Sracie we własne gniazdo licząc żeby tylko dojechać rolników co mają hodowlę i ziemię by wypłacali ludziom na etacie cały swój zarobek i zapieprzali cały rok by jeszcze dorzucić parę tysięcy typkom na etacie. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

O wypraszam sobie. Ja $ram tylko na tych co $rają na mnie. A, że ostatnio pozwoliliście sobie na nazywanie nierobami ludzi, którzy nie mają krów to i ja postanowiłem nie gryźć się w język. 

Chłopak co ty pleciesz? Następny mądry.

Trzeba było kupować jak było tanio.

Nie musiałbyś na nikogo tyrać. 

Ktoś kupował i teraz rozdaje karty. 

Kto ma kasę to kupuje. Czareczek się nie szczypie i nie stęka 😉

6 minut temu, kampl napisał(a):

To na h*j jesteś na forum rolniczym skoro siedzisz i się modlisz kiedy ci lepsi rolnicy się u ciebie zjawia i będą chętni na twoją ziemię. Jesteście k**wa mocni  Sracie we własne gniazdo licząc żeby tylko dojechać rolników co mają hodowlę i ziemię by wypłacali ludziom na etacie cały swój zarobek i zapieprzali cały rok by jeszcze dorzucić parę tysięcy typkom na etacie. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

O wypraszam sobie. Ja $ram tylko na tych co $rają na mnie. A, że ostatnio pozwoliliście sobie na nazywanie nierobami ludzi, którzy nie mają krów to i ja postanowiłem nie gryźć się w język. 

Chłopak co ty pleciesz? Następny mądry.

Trzeba było kupować jak było tanio.

Nie musiałbyś na nikogo tyrać. 

Ktoś kupował i teraz rozdaje karty. 

Kto ma kasę to kupuje. Czareczek się nie szczypie i nie stęka 😉

Napisałem na starcie że u mnie jest tanio. I jest dobrze. Dodałem tylko że przychodzą goście całkowicie od czapy co nie zarabiają na ziemi a robią sobie z tego jakieś chore hobby. Psują tym rynek. A wy się podnosicie że o Jezu jesteś złodziejem bo mało płacisz za dzierżawę. Więc nie do mnie to bo ja nie mam tego problemu płacić tyle. Tylko widzę problem że inni to robią i uważam że to bez sensu. A ty zamiast wspierać innych rolników by mieli lepsza wypłatę dla siebie to siedzisz z boku i się śmiejesz niech płacą bo ich stac

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, kampl napisał(a):

. A ty zamiast wspierać innych rolników by mieli lepsza wypłatę dla siebie to siedzisz z boku i się śmiejesz niech płacą bo ich stac

😯😯 Chłopy zastrzelcie mnie.

Czy Ty gościu sobie jaja robisz czy następny dziabnięty? 

Chcesz żebym w imię Twojego dobrobytu i większego stanu konta odjął sobie i oddał Tobie? 

😆😆 Jeśli dziadek, ojciec i ja kupowaliśmy ziemię na ile była możliwość i teraz mogę oddać w dzierżawę i z tego żyć, to jestem oszustem, nierobem i powinienem oddawać krowiarzom za darmo. Najlepiej na własność

Jo? 😁 

Może inaczej 

Idziesz do tafił po fendta, właściciel mówi milion

Ty go wyzywasz, że mu się w dvpie poprzewracało, wsiadasz do fendta i jest twój za friko? 

Co z tego, że to jego własność. W imię Twojego dobrobytu powinien oddać za darmo.

W moim świecie zanim odjedziesz to trzeba zrobić przelew albo podpisać mini ratki. 

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, kampl napisał(a):

Napisałem na starcie że u mnie jest tanio. I jest dobrze. Dodałem tylko że przychodzą goście całkowicie od czapy co nie zarabiają na ziemi a robią sobie z tego jakieś chore hobby. Psują tym rynek. A wy się podnosicie że o Jezu jesteś złodziejem bo mało płacisz za dzierżawę. Więc nie do mnie to bo ja nie mam tego problemu płacić tyle. Tylko widzę problem że inni to robią i uważam że to bez sensu. A ty zamiast wspierać innych rolników by mieli lepsza wypłatę dla siebie to siedzisz z boku i się śmiejesz niech płacą bo ich stac

Co Ciebie za przeproszeniem obchodzi kto jakie ma hobby ile do tego dokłada i czy w ogóle. Kup ziemię  oddaj hobbystom w dzierżawę i też zarabiaj.

Opublikowano

Też tak uważam,że cena ziemi 100 K to średnia jak na te czasy 

Kiedyś było taniej bo nie było dopłat.

Były słabsze maszyny, mniejsze hodowlę teraz głód ziemi większy

Opublikowano
7 minut temu, czareczek85 napisał(a):

średnio troszkę poniżej 100tyś za hektar dwa ostatnie zakupy to cena za hektar po 88 i po 96 jak za miesieczną wypłate można kupić pnad 3ha to nie jest chyba źle

To dobrą masz cenę w okolicy u mnie poniżej 150  za ha nie znajdziesz. Nawet za łąki tzw ptaszkowe krzyczą po 70

Opublikowano
7 minut temu, Michal2399 napisał(a):

przeliczajac na mleko to te 100tyś to wcale nie jest tak dużo. wiadomo że jak ktoś ma 10 krów to raczej kupno ziemi ma już z głowy

Opublikowano
9 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Dopłaty to są już 20 lat a ziemię to jeszcze 5 lat temu można było w normalnej cenie kupić. To się zaczęło po ostatnim bumie na mleko po 3 złote 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mieliście kiedykolwiek taka sytuację że cena ziemi wegnana na 390 a sprzedający schodzi na 310? Jak się okazało że ten co licytował nie miał kasy w gotówce. Co do czego u notariusza jeszcze wyrwałem 3tys i poszło za 307. Pierwotnie ręką była podana na 290

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano

Trzeba u niektórych zmienić myślenie. Jak są chętni płacić za dzierżawę,,pustyni” po parę tys to czego im bronić? Trzeba flachę postawić i oddać swoją. Tylko kasa z góry za rok. I tak samo za zakup ziemi. Trzeba się cieszyć że są ,,rozwojowcy” którzy chcą tyle płacić. Był czas na rozwój to tak jak Pedro napisał. Nie jeden wolał maszyny nawet kupować bo unia daje zamiast inwestować w ziemię. To teraz trzeba się z tym zmierzyć że albo płaci się komuś za dzierżawę tyle ile ktoś chce albo robi się na tym co ma.  W większości bez przyszłości ta praca  bo nie dużo ziemi jest i w dodatku słabej. Narzekanie nic nie da. Sąsiad u mnie tak narzeka od kad pamiętam. Ziemia była po 5 tys to za drogo, po 20 tys też za drogo, po 40 tys za drogo. I tak cały czas za drogo. Został z ojcowizna 15 ha i lament że paszy nie może zebrać dla zwierząt i drogo musi kupić. 

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Trzeba u niektórych zmienić myślenie. Jak są chętni płacić za dzierżawę,,pustyni” po parę tys to czego im bronić? Trzeba flachę postawić i oddać swoją. Tylko kasa z góry za rok. I tak samo za zakup ziemi. Trzeba się cieszyć że są ,,rozwojowcy” którzy chcą tyle płacić. Był czas na rozwój to tak jak Pedro napisał. Nie jeden wolał maszyny nawet kupować bo unia daje zamiast inwestować w ziemię. To teraz trzeba się z tym zmierzyć że albo płaci się komuś za dzierżawę tyle ile ktoś chce albo robi się na tym co ma.  W większości bez przyszłości ta praca  bo nie dużo ziemi jest i w dodatku słabej. Narzekanie nic nie da. Sąsiad u mnie tak narzeka od kad pamiętam. Ziemia była po 5 tys to za drogo, po 20 tys też za drogo, po 40 tys za drogo. I tak cały czas za drogo. Został z ojcowizna 15 ha i lament że paszy nie może zebrać dla zwierząt i drogo musi kupić. 

Wszystko fajnie, tylko nie każdy miał przez ostatnie 20 lat dobrze płacącą mleczarnię i nie było wtedy kasy ani na ziemię, ani na maszyny jak było mleko po 60 groszy. Z resztą chętnych na sprzedaż ziemi też jak na lekarstwo. Teraz jak już udaje się wstać z jest ciężko żeby dogonić tych co mieli lepsze warunki.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v