Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, dantur96 napisał(a):

30 h mają i budują obory na 140 sztuk? Przecież z tych hektarów nie idzie wyprodukować paszy dla samych krów nawet w sprzyjających warunkach pogodowych a gdzie jeszcze mowa o młodzieży 

dlatego na sniadowie słoma po 100 sianokiszonka po 300 wysłodki po 5000-6000 a hektar kukurydzy 10 tys 😂😂

Opublikowano

Kupować po takich cenach to masakra. Nawet jak oglądam czasem Damianaz tego youtubera jak mówi że sprzedaje przyczepe trawy po 4 tyś 😂 przecież to Tylko siać trawy i sprzedawać nic takiego zysku nie da z hektara. Jak mówisz że belę kupują po 300 zł to z hektara zrobić 30 belek i sprzedać tam to wyjdzie 9000 tys odjąć koszty to 7 k na czysto z łąki zostanie 😂

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Nie trzeba Piątnicy mlekpolowcy z okolicy już płacą 150. Właśnie beda obstawiać nowe 3 obory po 140 sztuk kolejne z 5 będzie się budowac na wiosnę każdy przedział 25 - 40 ha 

Nie trzeba być bankierem żeby kierować się logika 

Nie można utrzymać zwierząt takiej ilości zwierząt mając tylko tyle ziemi. A wykonanie takiego przeskoku od tak o 2 poziomy to jest za dużo by gospodarstwo takie to dźwignęło. Ani nawet na budowę nie starczy... A kolejna sprawa to ta dyskusja jest bezcelowa. Płaci się tyle ile okolica wymaga. Więc ja uważam że to nie fajnie jak wpada jakiś obcy i mi psuje rynek. Całe życie kupuja w okolicy po 30 tys. A tu nagle ktoś chce się licytować. Kto lepiej potrafi liczyć? 50 rolników moich z okolicy co na ofertę na 6ha za 300 tys powiedziało że nie ma szans czy jakiś obcy który przyszedłby z innego powiatu i kupi za milion? Kto ma w głowie nawalone? 50 osób czy ta jedna która da każde pieniądze i wierzy że będzie aż taka inflacja, zmiana cen mleka o 200% za 15 lat i wtedy będzie się cieszył że jednak się opłacało? 

Opublikowano
39 minut temu, dantur96 napisał(a):

30 h mają i budują obory na 140 sztuk? Przecież z tych hektarów nie idzie wyprodukować paszy dla samych krów nawet w sprzyjających warunkach pogodowych a gdzie jeszcze mowa o młodzieży 

I dlatego między innymi rośnie cena 

Opublikowano
40 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

i 50 dzierżaw po 4 tys u nas w Wlkp tacy sami 

No i uważasz to za mądre? Źle mówię że ludzue bez pracy będą mogli żyć? 

Opublikowano
7 minut temu, kampl napisał(a):

Nie można utrzymać zwierząt takiej ilości zwierząt mając tylko tyle ziemi. A wykonanie takiego przeskoku od tak o 2 poziomy to jest za dużo by gospodarstwo takie to dźwignęło. Ani nawet na budowę nie starczy... A kolejna sprawa to ta dyskusja jest bezcelowa. Płaci się tyle ile okolica wymaga. Więc ja uważam że to nie fajnie jak wpada jakiś obcy i mi psuje rynek. Całe życie kupuja w okolicy po 30 tys. A tu nagle ktoś chce się licytować. Kto lepiej potrafi liczyć? 50 rolników moich z okolicy co na ofertę na 6ha za 300 tys powiedziało że nie ma szans czy jakiś obcy który przyszedłby z innego powiatu i kupi za milion? Kto ma w głowie nawalone? 50 osób czy ta jedna która da każde pieniądze i wierzy że będzie aż taka inflacja, zmiana cen mleka o 200% za 15 lat i wtedy będzie się cieszył że jednak się opłacało? 

U mnie tez obcy teren najeżdża jeżdżą już po 10 15 km. 

Opublikowano
Teraz, alfa napisał(a):

U mnie tez obcy teren najeżdża jeżdżą już po 10 15 km. 

U mnie nie rolnicy.. jest typek któremu się zamarzyło zostać rolnikiem. Ojciec ma firmę a młody wielki rolnik. Przejął 100 ha rozjebane po całej gminie kupił nowiutkiego classa. Bezorkowca za pół miliona , ciągnik oczywiście na full opcji i tak sobie pracuje. Ale o dziwo nie wlazł jeszcze do mojej wsi. A duża. Z kolei inny to w ogóle przypadek ciężki. Bierze u mnie wszystkie dzierżawy. Już zj***ł rynek bo u nas jest dopłaty i podatki na pół i to wszystko. A ten pajac całe dopłaty oddaje. I najlepsze że nawet nie ma ciągnika. Wszystko na usłudze. 

Opublikowano
8 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

A zboże ???? 12 lat temu pszenica była po 1000 zł dziś po 800-900 na młynach nie ma komu dać .

Czy to forum o cenie zboża czy cenie mleka? 12lat temu cena mleka to było 1.4

Opublikowano
10 minut temu, kampl napisał(a):

U mnie nie rolnicy.. jest typek któremu się zamarzyło zostać rolnikiem. Ojciec ma firmę a młody wielki rolnik. Przejął 100 ha rozjebane po całej gminie kupił nowiutkiego classa. Bezorkowca za pół miliona , ciągnik oczywiście na full opcji i tak sobie pracuje. Ale o dziwo nie wlazł jeszcze do mojej wsi. A duża. Z kolei inny to w ogóle przypadek ciężki. Bierze u mnie wszystkie dzierżawy. Już zj***ł rynek bo u nas jest dopłaty i podatki na pół i to wszystko. A ten pajac całe dopłaty oddaje. I najlepsze że nawet nie ma ciągnika. Wszystko na usłudze. 

oddanie dopłat to pole jest za friko ...a u was dymanie właściciela ...chłop uczy was normalności a ty go pajacem nazywasz 😲

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

A zboże ???? 12 lat temu pszenica była po 1000 zł dziś po 800-900 na młynach nie ma komu dać .

Żywiec też nie zdrożał aż tak wybitnie za ten czas

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

oddanie dopłat to pole jest za friko ...a u was dymanie właściciela ...chłop uczy was normalności a ty go pajacem nazywasz 😲

Połowy dopłat. Alternatywa to samemu uprawiać swoją ziemię. Tak jak ten który nie ma żadnego sprzętu i wszystko wynajmuje.  Każdy region inne ceny inne zarobki. Jak Czarek miał 1.40 za mleko to moi rodzice 70 gr i co? Fajnie płacić całość dopłaty albo jeszcze czynsz? 

• Confused 1
Opublikowano
18 minut temu, kampl napisał(a):

A wiesz co to rynek? Tam rządzi prawo popytu i podaży. Ty masz mieć cały zysk z ziemi która jest we własności kogoś innego.  Absurd. 

Najlepiej jeszcze jakby właściel ziemi pomagał w gospodarstwie dzierżawcy za friko bo co leżeć będzie przed tv? Wiesz jak to wygląda, jakby pańszczyźniane chłopy nie mieli rozumu, wykształcenia i nie umieli przeczytać jakie są ceny czynszu dzierżawnego nawet w głupim KOWR. 

Ci to biorą tą absurdalnie drogą ziemię i dzierżawy przede wszystkim zgubili kalkulatory i są zazwyczaj w takiej pętli ze nie mogą się zatrzymać.

Opublikowano

I tu się zgadzam co rejon to inne stawki . Osobiście dzierżawie ziemię 3-6kl ok 300zl/ha i doplata dla mnie lub bez  dopłaty ale i bez czynszu . Nikt  nikogo do niczego nie zmuszą  ,ba sporo w mojej okolicy jest takich co obsiewa lucerna i ma z bani na te 4-5 lata uprawe . Ma lepszą dopłatę kosztów zero bo cała zielonkę ja zbieram . A przeważnie po 5 latach nie odpalania ciągnika dalej użytkuje tylko jako pole . Tyle że jestem jedyny "większym "krowiarzem w okolicy 5km

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, kampl napisał(a):

Połowy dopłat. Alternatywa to samemu uprawiać swoją ziemię. Tak jak ten który nie ma żadnego sprzętu i wszystko wynajmuje.  Każdy region inne ceny inne zarobki. Jak Czarek miał 1.40 za mleko to moi rodzice 70 gr i co? Fajnie płacić całość dopłaty albo jeszcze czynsz? 

a kogo to obchodzi ...alternatywa to raczej płacić uczciwie co się należy albo wypad na szczaw ...czynsz w wysokości dopłat to jest dziś  minimum ...jak nie pasuje to se kup i albo oddaj swoje za połowę 🤣

Opublikowano
16 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

a kogo to obchodzi ...alternatywa to raczej płacić uczciwie co się należy albo wypad na szczaw ...czynsz w wysokości dopłat to jest dziś  minimum ...jak nie pasuje to se kup i albo oddaj swoje za połowę 🤣

Ale to właściciel pola wybiera czy takie warunki  mu pasują . Nikt go nie zmusza, atrol przedstawił jeszcze bardziej skrajne warunki. Bo ja dałem 3300 za 7ha a on da za te same ilości 2100. Albo jeszcze lepiej jak zbiera lucernę w której ma niewielkie koszta, tylko kosić. 

Opublikowano

Człowieku ty chyba nie jesteś gospodarzem z tego co ty tu wypisujesz , kolegom chodzi o to , że ktoś kto nic nie robi ma większe zyski od tego co dyma na tej ziemi nie raz dzień i noc , mi to też jakoś nie podchodzi ale jak taki dobrotliwy jesteś to dwaj i 10 tysięcy tej dzierżawy no bo oni mają ziemię to muszą na niej zarobić bo są właścicielami .

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Człowieku ty chyba nie jesteś gospodarzem z tego co ty tu wypisujesz , kolegom chodzi o to , że ktoś kto nic nie robi ma większe zyski od tego co dyma na tej ziemi nie raz dzień i noc , mi to też jakoś nie podchodzi ale jak taki dobrotliwy jesteś to dwaj i 10 tysięcy tej dzierżawy no bo oni mają ziemię to muszą na niej zarobić bo są właścicielami .

Krowa Cię kopnęła w cymbał? 🙆 

Czy berbelucha zakręciła 🤔 

U kogoś pokolenia pracowały i inwestowały w ziemię wtedy kiedy inny zabaweczki sobie kupował i caculka " jesce rok dwa i ugory bedo lezec za darmo nie będzie komu brać" 

Od ilu lat te wasze mądrości krążą.. i co 🙋 

No komedia

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No może tobie ta berbelucha mózg wypaliła bo nie jeden palcem nie kiwnął a hektary ma , a i też jesteś taki dobry to płać i po 10 tysięcy bo ktoś na to robił , tylko ciekawe czy ciebie tak ktoś żałuje bo mi się wydaje , że ten co za dużą kase oddaje w dzierżawę to się śmieje za plecami z tego co płaci .

Edytowane przez Supersebusiek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v