Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mlekpol za wrzesień, ilość 6010l

Tł. 4.19 Bi. 3.20

Cena 2.20 brutto RR  i od tego -2 gr na udział.

Odnośnie tej dyskusji to średnia somatyka za wrzesień wynosi 121 i to bez żadnego kombinatorstwa więc jak ktoś nie potrafi utrzymać stada w ryzach, a aby się utrzymać to tylko kombinuje na lewo i prawo, to niech lepiej to w p*zdu rzuci, a nie psuje rynek i opinię tym co solidnie i uczciwie pracują, no ale taka już natura typowego polaczka, że na wszystkim jakiś przekręt musi zrobić bo inaczej to spać normalnie nie może....

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Akurat wiem z rozmów ze znajomymi jaka jest reakcja na wirowke, znam wioske 13 dostawców gdzie każdy wiruje znam gościa który sprzedaje kilka miesięcznie do mlekpolu i ten sam gościu ma ponad 100 sztuk w dzierżawie w mlekpolu gdzie ludzie później kupuja a te innym idą w dzierzawę trzeba też powiedziec że jest tendencja wzrostowa u tego gościa a to tylko jeden sprzedawca znam też gościa który to produkuje i wiem ile tego wychodzi od niego miesięcznie i gdzie trafia także ten tegos. A jeśli chodzi o aferę w Piątnicy to wina pracowników tzn kierowcow i chłopów którym mało ale mleczarnia postąpiła jak należy jak odkryła proceder i wszyscy polecieli a jak jest z wodą w mlekpolu też dużo wiem i nikt też za specjalnie nic z tym nie robi bo transport rodzinny 

Ja pierdziele gdzie ty żyjesz,  w jakich ty się kręgach obracasz , nie znam nikogo kto by coś takiego miał, a o wirówkach to też jak kolego wyżej się tu na forum dowiedziałem. 

Co to za wyjście chora krowa nie daje mleka i po co to kumu jaki to ma sens .

Przestań wirować wylecz krowy lub wymień bo te jak dobrze pamiętam 17 kg treściwej na sztukę to nie wiem jak ty budżet spinasz.

• Like 2
Opublikowano
35 minut temu, robert1226 napisał(a):

Ja pierdziele gdzie ty żyjesz,  w jakich ty się kręgach obracasz , nie znam nikogo kto by coś takiego miał, a o wirówkach to też jak kolego wyżej się tu na forum dowiedziałem. 

Co to za wyjście chora krowa nie daje mleka i po co to kumu jaki to ma sens .

Przestań wirować wylecz krowy lub wymień bo te jak dobrze pamiętam 17 kg treściwej na sztukę to nie wiem jak ty budżet spinasz.

Jesteśmy z innych rejonów u mnie gościu na terenie chyba pionier w wirowaniu jakieś 15 lat temu kupił i robił prezentacje dla innych jak to działa a sytuację że przy ludziach przychodzą po części do wirowki do sklepu to norma bo ludzie są zdziwieni że nie masz wirowki a nie ze masz to żaden temat tabu w tych stronach. A budżet jak najbardziej daje rade zboże swoje kuku też z zakupu granulat i koncentrat, chcąc nadoić trzeba dać. Na tą chwilę jeśli chodzi o zakup netto to mam koszt miesięczny na sztukę średni  480 zł a na dzień dzisiejszy krowa daje mi miesięcznie 1150 litrów mleka czyli z mojego punktu widzenia i kalkulatora jak najbardziej mi się to kalkuluje doliczając do tego parametry które mam w tel chwili i skuteczność inseminacji jestem bardzo bardzo zadowolony ze swojej dawki ale każdy ma swój kalkulator. Dla przykładu sąsiad doi 30 krów i ma 900 1000 na odbiór coś tam soi rzepaku i osypki daje i też mówi że mu się opłaca tyle że ja mam od krowy 1150 mleka a on 480 policzyć tylko po cenie powiedzmy 2.2 bo tyle chyba w mlekpolu wyjdzie 2530 do 1056 zł a nakłady na hektar pola i tu i tu taki sam na amortyzację maszyn i serwis urządzeń udojowych i reszty  też to samo 

Opublikowano

Ja również mam niską somatykę . Ale w większym stadzie pewnie trudniej utrzymać jakość .Jak nie przesadzać z śrutami białkowymi najlepiej wogóle nie dawać to nie ma żadnych problemów z mlekiem,zapaleniami.  Ale jak ktoś daje duże ilości na sztukę treściwej to ma takie mleko ,że trzeba wirować 😲

Treściwa kosztuje a jeszcze jak za dużo dawać to zapalenia tylko dodatkowe koszty 🫣🙆

Opublikowano

Witam przyszedł dziś SMS z Mlekpolu że 0.6 %wody miał ktoś taki problem ? Wody nie dolewam mogła to być wina chłodni , jakie kary są za to ?

Witam przyszedł dziś SMS z Mlekpolu że 0.6 %wody miał ktoś taki problem ? Wody nie dolewam mogła to być wina chłodni , jakie kary są za to ?

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

Akurat wiem z rozmów ze znajomymi jaka jest reakcja na wirowke, znam wioske 13 dostawców gdzie każdy wiruje znam gościa który sprzedaje kilka miesięcznie do mlekpolu i ten sam gościu ma ponad 100 sztuk w dzierżawie w mlekpolu gdzie ludzie później kupuja a te innym idą w dzierzawę trzeba też powiedziec że jest tendencja wzrostowa u tego gościa a to tylko jeden sprzedawca znam też gościa który to produkuje i wiem ile tego wychodzi od niego miesięcznie i gdzie trafia także ten tegos. A jeśli chodzi o aferę w Piątnicy to wina pracowników tzn kierowcow i chłopów którym mało ale mleczarnia postąpiła jak należy jak odkryła proceder i wszyscy polecieli a jak jest z wodą w mlekpolu też dużo wiem i nikt też za specjalnie nic z tym nie robi bo transport rodzinny 

U jednego z dostawców o pytanie co to jest a była to wirówka rolnik odpowiedział że mleko w tym rozrabia dla cieląt i tak zostało...wychodzi że mleczna taxi 

Opublikowano
3 godziny temu, pawel111000 napisał(a):

Moze cos pyskowales do nich i teraz próbują Cie usadzic 🤷‍♂️

Opublikowano
8 godzin temu, Michal2399 napisał(a):

Ja również mam niską somatykę . Ale w większym stadzie pewnie trudniej utrzymać jakość .Jak nie przesadzać z śrutami białkowymi najlepiej wogóle nie dawać to nie ma żadnych problemów z mlekiem,zapaleniami.  Ale jak ktoś daje duże ilości na sztukę treściwej to ma takie mleko ,że trzeba wirować 😲

Treściwa kosztuje a jeszcze jak za dużo dawać to zapalenia tylko dodatkowe koszty 🫣🙆

A powiem ci , że u mnie na małej oborze krowy stoją co do zasuszenia lub takie co późno się zacieliły i urwały mleko i tam dostają mało osypki żeby się nie zatuczały i też zdarzają się zapalenia , a somatykę na stadzie to potrafi podnieść dwie sztuki dla przykładu u nas jest na poziomie 170-200 a ostatnio było dwie sztuki co miały po 6 mln i już średnia poszła na 370 , a krów w doju ponad 60 .

Opublikowano

Twierdzenie że nie dawać tyle treściwych bo zaraz zapalenie będzie jest śmieszne. Chodzi tu o bilans, buforowanie itp jeśli tego nie przypilnujemy wtedy będzie wysoka somatyka. U mnie przy 13 kg treściwych średnia somatyka kręci się koło 100 +- 30 i tak jest już dłuższy czas. A nawet jeśli mleczarnia moja by akceptowała wirówki to nie bawiłbym się w to bo 1 krowę łatwiej wyleczyć niż całe stado a pamiętajmy chora krowa mleka nie daję

• Like 3
Opublikowano

Rzepak też trzeba z dobrego źródła kupować , w ubiegłym roku jak mi przywieźli z Ukrainy to nie wiedziałem już co robić takie zapalenia brały , mleko na posiew a tam w ogóle bakterie nie rosną , a krowy popuchnięte jak beczki ćwiartki i anty nie pomagają .

• Like 1
Opublikowano

@alfa to statystycznie jak 70% dostawców Mlekpolu wiruje to jak napiszę że Ty też to będzie prawie pewny strzał. Obracam się w kręgu kilkunastu dostawców to co najwyżej ktoś słyszał o wirówkach a gdzie to jeszcze rozkminić, kupić. A i jeszcze jedno jak już ktoś zaczyna myśleć że to pomoże to już chyba najwyższy czas się zwijać z tego interesu. Pozdro

PS Ty to chyba już nie Mlekpol sorki zapomniałem. Ale to chyba nie za zbyt wysoką somatykę?

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v