Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
49 minut temu, kampl napisał:

Mnie zastanawia dlaczego ryczałt. Widzę dużo ludzi na tym jedzie, no albo 5% straty to za dużo dla was. Albo wasze koszty produkcji są tak minimalne że nie opłaca się 8% czy 23 % za maszyny, w co nie wierzę. 

A mnie zastanawia dlaczego vatowcy i ryczałtowcy nie mają takich samych stawek vatu i dlaczego vatowcy przy każdej możliwej okazji są jeb*ni przez nasz rząd

Opublikowano
kampl napisał:

Mnie zastanawia dlaczego ryczałt. Widzę dużo ludzi na tym jedzie, no albo 5% straty to za dużo dla was. Albo wasze koszty produkcji są tak minimalne że nie opłaca się 8% czy 23 % za maszyny, w co nie wierzę. 

Może żeby nie robić błędnego koła wydatków ? Przy inwestycjach wiadomo odliczanie VAT się opłaca ale chyba 10-15 lat nie pakujesz kasy tylko w gospodarstwo ? Widzę vatowców w okolicy co non stop byle jakie graty kupują bo nie dadzą vatu dla państwa.. a samochodu za 3 tysiące :D

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Tak jak w okolicy po 50-80 dojnych i wszystkie grunty od kilkunastu lat w eko.

Na papierze oczywiście 

Tak też jest bardzo często. W tym kraju trzeba kombinować jak się da 

Opublikowano
9 godzin temu, kampl napisał:

A to tak cudownie na tym VAT przy dużej wydajności mleka i przy nie robieniu cyrków z maszynami typu na 20 ha jakieś gady po 250 koni czy jakieś agregaty po 200tys ? Nie wydaje mi się 

Opublikowano

wszędzie dobrze gdzie nas nie ma....🤣🤣🤣🤣 weź sprzedaj coś ryczaltowcowi i powiec że xx plus vat 🤣 a on po co ten vat 🤣 oj ich ten vat piecze 🤭

ale często jeden na vat i maszyny kupuje a drugi na ryczałt i zyski kosi 🤭🤦

Opublikowano

Widzę że wywolalem burze. I widzę 2 kwestie. Pierwsza to krętactwo jeden w domu tylko kupuje drugi tylko sprzedaje. Nie praktykowałem i nie wiem czy łatwo to przechodzi. Aczkolwiek nie popieram. Wg mnie każde gospodarstwo które się rozwija musi wyjść na vacie na +. Mi się opłaca. Mojemu ojcu już nie. Ale on jest już emerytem... Jeśli zarabiamy 10 000 na mleku to oddajemy 500zl vatu. Szal co? Kupimy standardowo, pasze za 1000 zł, VAT za prąd i wode i co? Już jesteśmy na 0. Każdy pozostały zakup na allegro za 23% czy maszyny to już ekstra pensja. Samochody też można na vacie odliczyć. Wiec nie wiem na co wy wydajecie zarobione pieniądze skoro wszędzie jest przecież vat

Opublikowano

jak ty tak to liczysz to rzeczywiście będzie ci się opłacać. żeby porównać to nie liczysz ile oddajesz tylko liczysz ile dostałbyś na ryczałcie. Na kupnie ziemi też masz VAT? na wakacje z rodziną jak pojedziesz też VAT? na budowę domu i wyposażenie też odliczysz VAT? 

Opublikowano
kampl napisał:

Widzę że wywolalem burze. I widzę 2 kwestie. Pierwsza to krętactwo jeden w domu tylko kupuje drugi tylko sprzedaje. Nie praktykowałem i nie wiem czy łatwo to przechodzi. Aczkolwiek nie popieram. Wg mnie każde gospodarstwo które się rozwija musi wyjść na vacie na +. Mi się opłaca. Mojemu ojcu już nie. Ale on jest już emerytem... Jeśli zarabiamy 10 000 na mleku to oddajemy 500zl vatu. Szal co? Kupimy standardowo, pasze za 1000 zł, VAT za prąd i wode i co? Już jesteśmy na 0. Każdy pozostały zakup na allegro za 23% czy maszyny to już ekstra pensja. Samochody też można na vacie odliczyć. Wiec nie wiem na co wy wydajecie zarobione pieniądze skoro wszędzie jest przecież vat

ziemia bez vatu a i do niedawna z ryczałtowcami cieżko jak się słomę kupuje albo inne płody nie chcieli faktur i przelewem ...

Opublikowano
14 minut temu, kampl napisał:

Ryczltowiec dostanie 700 zł vatu, za pasze jest 8% VATU przy mleku jak się nie szaleje z maszynami to raczej na minus na VAT 

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, kampl napisał:

Z tej paszy masz 70 zł . Tracisz co miesiąc z tych 10 tys 200 zł a z 500 musisz się rozliczyć 

Opublikowano

Myślę, że przy produkcji roślinnej, opasach, tam gdzie jest mniej pracy. Przy krowach trzeba robić nie kiedy całą rodziną i dlatego "coś" zostaje. Wziąć za mleko 50 tyś netto to już nie wiem jak narobić kosztów jak zboże swoje, ewentualnie się dokupuje na 5 %, prąd z foto, nawozy 8 %,

Opublikowano
44 minuty temu, lamboEVO100 napisał:

Myślę, że przy produkcji roślinnej, opasach, tam gdzie jest mniej pracy. Przy krowach trzeba robić nie kiedy całą rodziną i dlatego "coś" zostaje. Wziąć za mleko 50 tyś netto to już nie wiem jak narobić kosztów jak zboże swoje, ewentualnie się dokupuje na 5 %, prąd z foto, nawozy 8 %,

Z materiału siewnego, paliwa nawozów. To są ogromne kwoty. 

46 minut temu, alfa napisał:

Z tej paszy masz 70 zł . Tracisz co miesiąc z tych 10 tys 200 zł a z 500 musisz się rozliczyć 

Plus wypłata dla księgowej 

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Z materiału siewnego, paliwa nawozów. To są ogromne kwoty. 

Plus wypłata dla księgowej 

Moze u ciebie wyjdzie u mnie wypłata 330 brutto do tego sprzedaż ziarna . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v