Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Dlaczego tutaj wieczne narzekanie, jak w temacie ceny pszenicy @alfaprzekonuje, że każdy obrotny  krowiarz z dobrymi wydajnościami to milioner?! Zostaje Wam co najmniej 70 groszy z litra i jeszcze mało... Weźcie go postawcie do pionu, bo jak jego posty przeczyta ktoś z Biedronki to oprócz masła po 3 złote w promocji  będzie jeszcze świeże mleko po 2 zł.

Jak ktoś jest w Piątnicy i ma mleko po 3 zł to zgoda że zostaje 70 gr a nawet więcej. Tego pana w tym temacie każdy zna 😉

A teraz zejdźmy na ziemię i w mlekovicie jest ledwo 2,2zł  brutto, trzeci rok z kolei susza i zapasy które były na 7-8 miesięcy do przodu się kończą,bela tak jak wyżej około 250 zł kosztuje, kukurydza stoi w miejscu a drugiego pokosu nie ma wcale bo nie padało praktycznie od początku kwietnia.

• Like 3
Opublikowano

A jak u was buraki? U nas w okolicy niezłe są....ciekawe po ile łódka będzie w tym roku

Karol policz koszty i wydajność bel to zobaczysz po ile chciał byś sprzedać bele. Za dobre wcale te 250zl nie jest przesada.

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Karol6130 napisał:

Chciał bym mieć zapas na 7 miesięcy

Nie wiem po co płacić za bele 250 zł, szkoda tylko koło tego chodzić 

Przez dobre lata 2019-2021 dało się tyle uzbierać zapasu ale od 2022 zaczął się zmniejszać.

Jak uczciwie policzyć to z niektórych łąk to koszty też po tyle wyszły za bele, a na wyższych miejscach nic się nie zebrało tylko nawozy w powietrze poszły i też nic nie zrobisz. Jakoś stado trzeba przetrzymać jak brakuje, to nie opasy że po prostu nie wstawisz partii.

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Dlaczego tutaj wieczne narzekanie, jak w temacie ceny pszenicy @alfaprzekonuje, że każdy obrotny  krowiarz z dobrymi wydajnościami to milioner?! Zostaje Wam co najmniej 70 groszy z litra i jeszcze mało... Weźcie go postawcie do pionu, bo jak jego posty przeczyta ktoś z Biedronki to oprócz masła po 3 złote w promocji  będzie jeszcze świeże mleko po 2 zł.

Ten @alfa to nie wie ,że pieniądz lubi ciszę . Jak będziesz się tak chwalił to w końcu i Piątnica obetnie cenę do 2zł ,żebyś z tego dobrobytu nie zwariował. I będą Ci grosze zostawać tak jak innym w innych mleczarniach. Więc lepiej siedź cicho i nie chwal się tak w cenach pszenicy ile to milionów zarobiłeś sprzedając do Piątnicy ,bo w końcu zarząd Piątnicy dojdzie do wniosku ,żeby zrównać cenę z innymi mleczarniami.

Opublikowano
25 minut temu, Marcin133 napisał:

A jak u was buraki? U nas w okolicy niezłe są....ciekawe po ile łódka będzie w tym roku

Karol policz koszty i wydajność bel to zobaczysz po ile chciał byś sprzedać bele. Za dobre wcale te 250zl nie jest przesada.

Tylko weź i kup te dobre 

Raz jedyny co kupowałem od jednego, co rzeczywiście dbał 

Prasa z nożami, towar młody

Reszta koszone czerwiec, zbicie takie sobie

Kupowałem bele przez 5 lat 

100-150 sztuk

Raz kukurydzę na pniu 

Teraz poprostu bym ograniczył bydła 

Tym bardziej że już zaczyna być normą nowy przelicznik słoma za obornik

Zbierasz hektar słomy, nawozisz pół hektara obornikiem

Przepraszam ale ja z tego wysiadam i popatrzę jak inni pracują

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michal2399 napisał:

Ten @alfa to nie wie ,że pieniądz lubi ciszę . Jak będziesz się tak chwalił to w końcu i Piątnica obetnie cenę do 2zł ,żebyś z tego dobrobytu nie zwariował. I będą Ci grosze zostawać tak jak innym w innych mleczarniach. Więc lepiej siedź cicho i nie chwal się tak w cenach pszenicy ile to milionów zarobiłeś sprzedając do Piątnicy ,bo w końcu zarząd Piątnicy dojdzie do wniosku ,żeby zrównać cenę z innymi mleczarniami.

I co zrobi z zyskiem ? I tak oddalby go rolnikom na koniec roku . Cena mleka czy w mlekpol czy Piątnica to nie widzimisię prezesa tylko ile zysku jest tyle trafia do rolnika trochę na inwestycje można zostawić 

9 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Albo ci z biedronki to frajerzy ? I nie wiedzą ile chłopy za pole płacą i jak na potęgę maszyny kupują . Chyba rzecz logiczna że jak w jakiejś mleczarni dają radę za 1.8 to w każdej innej zysku jest dużo więcej. Biedronka zawsze będzie próbowała cenę zakupu zaniżać kwestia czy mleczarnia się da czy nie . Nie od dziś wiadomo że jakiś lider oddaje wszystko za śmieszne ceny a reszta ma przez to przewalone .problemem w mleczarstwie jest to że tylko Piątnica godnie wynagradza za zapierdol od kilkunastu lat a inni mają chwilowe przebłyski 

Edytowane przez alfa
  • Like 2
Opublikowano
Michal2399 napisał:

teraz alfa się wymądrza ale jeszcze nie dawno oddawał do Giżycka gdzie podobno gorzej płacił jak mlekpol

Opublikowano

Sami sobie zaciskacie pętlę na szyję. W maju dziewczyna ogłosiła dzierżawę po 1500 za ha, a za 3 dni już 1200. Wczoraj ktoś dodał ogłoszenie to dwadzieścia kilka osób chętnych w gminie, a 6km w drugą stronę ktoś zawołał po 1000 to chyba 3 chętnych było. Ciekawe, żeby wszystkich zgromadził w jedno miejsce to jaka by była górna granica licytacji? 🤣

Opublikowano
10 minut temu, ThePerkins napisał:

Czy to taka wygórowana cena, jeżeli ktoś potrzebuje paszy?,to tyle zapłaci. Bo licząc zasiać i sprzedać to to się nie opyla, tu się zgodzę ... 

Taa... Jak weźmiesz od niezłego gospodarza to może i się opłaci, ale pierwsi do oddania mają Ci co nawozu nie dadzą... Kolega wziął w tamtym roku 6 ha ornej i posiał kukurydzę. Zebrał z tego areału 2 przyczepy 40m3 kiszonki. Lekko 25tys w płacy plus dzierżawa chyba po 800zł. Biznes życia 😛

Opublikowano

No ja mam właśnie pod nosem prawie 20ha dzierżawy ale co z tego, jak ja tylko kosić to mogę i rozliczenie od sztuki beli, uprawiać nie mogę, ziemia wyjałowiona bo gospodarz nie widzi sensu nawozić. Ganiam to maszynami po hektarach, w tym roku z 10 ha zebrałem 46 bel z pierwszego pokosu paszy kiepskiej jakości typu jałówka zacielona/krowa zasuszona gdzie ze swojego dwie działki dalej z 2 ha słabej ziemi 19 bel lucerny...

No i w tym roku chyba będę rezygnował, bez sensu. Lepiej dla jałówek żyto posiać na swoim i jak się uda kuku, a pełnoporcjówkę kupić.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, karol091193 napisał:

Taa... Jak weźmiesz od niezłego gospodarza to może i się opłaci, ale pierwsi do oddania mają Ci co nawozu nie dadzą... Kolega wziął w tamtym roku 6 ha ornej i posiał kukurydzę. Zebrał z tego areału 2 przyczepy 40m3 kiszonki. Lekko 25tys w płacy plus dzierżawa chyba po 800zł. Biznes życia 😛

Nie no w takim wypadku to tak, widzi co się bierze, a w sumie dorobić i ktoś zabierze to jeszcze gorzej xD 

Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Chciał bym mieć zapas na 7 miesięcy

Nie wiem po co płacić za bele 250 zł, szkoda tylko koło tego chodzić 

Karol weź kartkę, długopis i tak sumiennie policz jak zbierzesz w suchym roku 20 z hektara to się zdziwisz ile kosztuje. 

Ja policzyłem. Sprzedawałem po 250 i szału nie ma. Tyle że zapas z dawnych lat się nawarstwiał to dobrze wyszło. 

Temu nie uśmiecha mi się trzymać te trawy na handel. Lepiej ze zboża półtora tysia bez roboty niż tłuc sprzęt na 3 bele z pokosu.

4 godziny temu, Karol6130 napisał:

Tylko weź i kup te dobre 

Raz jedyny co kupowałem od jednego, co rzeczywiście dbał 

Prasa z nożami, towar młody

Reszta koszone czerwiec, zbicie takie sobie

Kupowałem bele przez 5 lat 

100-150 sztuk

Raz kukurydzę na pniu 

Teraz poprostu bym ograniczył bydła 

Tym bardziej że już zaczyna być normą nowy przelicznik słoma za obornik

Zbierasz hektar słomy, nawozisz pół hektara obornikiem

Przepraszam ale ja z tego wysiadam i popatrzę jak inni pracują

Ja rok temu bela za tonę gnoju oddawałem. Myślę, że biedy nie mieli. W tym roku słoma będzie jak złoto u nas więc już nie zgodzę się na takie warunki. 

Na kurnik 150tki kupował po 180zł, a ponoć już 200.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:

No ja mam właśnie pod nosem prawie 20ha dzierżawy ale co z tego, jak ja tylko kosić to mogę i rozliczenie od sztuki beli, uprawiać nie mogę, ziemia wyjałowiona bo gospodarz nie widzi sensu nawozić. Ganiam to maszynami po hektarach, w tym roku z 10 ha zebrałem 46 bel z pierwszego pokosu paszy kiepskiej jakości typu jałówka zacielona/krowa zasuszona gdzie ze swojego dwie działki dalej z 2 ha słabej ziemi 19 bel lucerny...

No i w tym roku chyba będę rezygnował, bez sensu. Lepiej dla jałówek żyto posiać na swoim i jak się uda kuku, a pełnoporcjówkę kupić.

Nie rozumiem jak wy to robicie. Macie dzierżawę od gościa cały plon zbieracie ale nie możecie tego nawozić? To bez sensu jakieś. Jeśli masz z 2ha 4 baliki trawy to już lepiej gotowe kupować jak tracić na paliwo 

1 godzinę temu, karol091193 napisał:

To co było nie tak że wpakował kasę w pole i nie zebrał? Zapewne  dzierżawca oddał pole które w zużyciu obornika ani wapna nie widziało. No ale ciągle plon powinien być. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

To co było nie tak że wpakował kasę w pole i nie zebrał? Zapewne  dzierżawca oddał pole które w zużyciu obornika ani wapna nie widziało. No ale ciągle plon powinien być. 

Od początku wszystko... Zaoszczędził na nasionach. Kupił jakieś ,,no name", potem 3 razy pryskał na chwasty bo środki nie działały i mocno zabiło kukurydzę. Do tego susza i tego wszystkiego się nazbierało... Z nawozami nie wiem co siał i ile siał. I na prawdę nie żartowałem z tymi dwiema przyczepami kukurydzy. Szkoda chłopka.

Sam mam taką działkę 5ha, i pierwsze 2 lata gdyby nie to, że liczyłem cenę słomy to dosłownie wychodziłem na zero, a płacę tylko 300zł dzierżawy za hektar 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Karol weź kartkę, długopis i tak sumiennie policz jak zbierzesz w suchym roku 20 z hektara to się zdziwisz ile kosztuje. 

Ja policzyłem. Sprzedawałem po 250 i szału nie ma. Tyle że zapas z dawnych lat się nawarstwiał to dobrze wyszło. 

Temu nie uśmiecha mi się trzymać te trawy na handel. Lepiej ze zboża półtora tysia bez roboty niż tłuc sprzęt na 3 bele z pokosu.

Ja rok temu bela za tonę gnoju oddawałem. Myślę, że biedy nie mieli. W tym roku słoma będzie jak złoto u nas więc już nie zgodzę się na takie warunki. 

Na kurnik 150tki kupował po 180zł, a ponoć już 200.

Ja to wszystko wiem

Ale wiem też że jak g trzeba oddać to i nie ma sensu robota

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v