Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, mr1997 napisał:

Dzisiaj posiedzenie rady w mlekpolu jak myślicie utrzyma się cena?

Robimy jakieś zakłady? Ja myślę że skoro wszędzie trąbią o obniżkach a mlekpol nie obniża po 5 gr to będzie -30 gr za luty

Opublikowano
23 minuty temu, krzychu121 napisał:

Robimy jakieś zakłady? Ja myślę że skoro wszędzie trąbią o obniżkach a mlekpol nie obniża po 5 gr to będzie -30 gr za luty

Tak Ci tęskno? Wy sami taką głupią gadką to nakręcacie. Nie możecie się doczekać?

• Like 3
Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał:

Tak Ci tęskno? Wy sami taką głupią gadką to nakręcacie. Nie możecie się doczekać?

Poczytaj kilka stron wstecz co pisałem. To mnie ,,dyrektorzy '' chcieli zjeść że zaklinam rzeczywistość. I według nich i ich infirmacji cena może iść tylko i wyłącznie w dół. A mając doświadczenie z obniżkami w mlekpolu to tyle przewiduje 

Opublikowano

Jeśli chodzi o ceny mleka to posłuchajcie co tydzień na YT Malczewskiego porównuje ceny w Polsce Europie i na świecie. 

Nowa Zelandia ciągle od kilku miesięcy mleko na plus, Europa lekko w dół ale cena mleka na Ukrainie bardzo rośnie i się zrównuje już z Europą i co ciekawe wiele mleczarni może albo upaść albo kupować z Polski no bo chyba nie z Rosji. Nie wiem dlaczego wyglądać obniżek bardziej bym się spodziewał stagnacji lub nawet za miesiąc lekkich podwyżek.  🤔

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Ty to jak chorągiewka zależy jak wiatr wieje tak samo twoje poglądy i przewidywania.

Wiesz co to sarkazm?

3 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Jeśli chodzi o ceny mleka to posłuchajcie co tydzień na YT Malczewskiego porównuje ceny w Polsce Europie i na świecie. 

Nowa Zelandia ciągle od kilku miesięcy mleko na plus, Europa lekko w dół ale cena mleka na Ukrainie bardzo rośnie i się zrównuje już z Europą i co ciekawe wiele mleczarni może albo upaść albo kupować z Polski no bo chyba nie z Rosji. Nie wiem dlaczego wyglądać obniżek bardziej bym się spodziewał stagnacji lub nawet za miesiąc lekkich podwyżek.  🤔

Pisałem o tym kilka stron wstecz. Giełdy od sierpnia praktycznie cały czas do góry. Poza jedną obniżka. Ale przedstawiciele mleczarni udzielający się na forum zaklinają rzeczywistość. I nagle twierdzą że giełda w Nowej Zelandii nie ma żadnego wpływu na nasz rynek. 

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Ma wpływ tylko z opóźnieniem 3-4 miesiące nawet. 

Każdy wie że ma wpływ ale co niektórzy zaklinają rzeczywistość. To coś jak z cenami nawozów. Gaz wystrzelił to azoty się tłumaczyły że nawozy drogie bo gaz drogi . Gaz potaniał to nagle cena gazu nie ma aż tak dużego wpływu na cenę azotów. Każdy ze tłumaczy jak mu pasuje 

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Krzychu nie strasz nie strasz bo się zesrasz 😂😂😂😂

Opublikowano
56 minut temu, krzychu121 napisał:

Wiesz co to sarkazm?

Pisałem o tym kilka stron wstecz. Giełdy od sierpnia praktycznie cały czas do góry. Poza jedną obniżka. Ale przedstawiciele mleczarni udzielający się na forum zaklinają rzeczywistość. I nagle twierdzą że giełda w Nowej Zelandii nie ma żadnego wpływu na nasz rynek. 

Ty nie patrz że indeks ogólny idzie do góry.  Przelicz sobie spieniężenie na 1kg sera żółtego potrzeba 10litrow mleka, z 21litrow mleka wyprodukujesz 1kg masla i 1.9kg odtłuszczonego mleka w proszku. Przelicz sobie na walutę i zobaczysz jakie masz spieniężenie tylko odejmij 20%kosztów działalności!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, robertrolnik27 napisał:

Przecież ten Malczewski w TPR co tydzień się udziela na całą stronę

Opublikowano
35 minut temu, grzesiu napisał:

Ty nie patrz że indeks ogólny idzie do góry.  Przelicz sobie spieniężenie na 1kg sera żółtego potrzeba 10litrow mleka, z 21litrow mleka wyprodukujesz 1kg masla i 1.9kg odtłuszczonego mleka w proszku. Przelicz sobie na walutę i zobaczysz jakie masz spieniężenie tylko odejmij 20%kosztów działalności!!!

Grzesiu skoro w lato było stać zaplacic  około 2 zł netto przy średnich parametrach i indeks był dużo niższy niż aktualnie, to teraz przy dużo wyższym indeksie też ma być 2 zł netto ? Bo na koniec roku tylko premie wypłacili  wracamy do punktu wyjścia? To po ch*j ten indeks? Jakby indeks szedł w dół to już by tu znowu przedstawiciele przerzutowcow robili panikę i straszyli obniżkami o 50 gr jak to miało miejsce dokładnie rok temu. A tu ani widu ani słuchu o nich. Czyli cena bardzo dobra musi być na przerzut. Aż jutro zadzwonię do znajomego i wam później napisze  ile oferuje Poland food. 

40 minut temu, greg1985 napisał:

Krzychu nie strasz nie strasz bo się zesrasz 😂😂😂😂

Ja już se jaja robię więc zluzuj  . Tam nikogo to nie obchodzi co na af pisze sobie jakiś Krzychu czy Robert albo Greg. Myślicie że np Darek zobaczy że na af piszą o podwyżkach to da 50 gr podwyżki na luty? Co ma być to będzie. A my tu możemy różne rzeczy pisać. Każdy ma jakąś swoją teorię na to jaka może być cena . A cena będzie taka jak ustali zarząd danej mleczarni. Jedni powiedzą że przerzut tani?, inni że koszta wysokie, trzeci że inwestycję itd itd. Powód do obniżki zawsze się znajdzie 

• Like 3
Opublikowano

Wiadomo że im bliżej do wiosny tym cena zawsze spadała do dołu ale zawsze wyznacznikiem była  giełda w Nowe Zelandii. Tam cena spadała o 10 gr to u nas 20 gr . Ale niby  tam już kilka miesięcy wszystko do góry idzie . Oj już spory ruch są krowami jest a będzie jeszcze większy 

• Like 2
Opublikowano

Jak włodarze mleczarń tak chętnie chcieliby uwalić cenę to niech sami sobie doją .. ale myślę że, raczej ceny nie powinny spaść i za jakiś czas podwyżki powinny być bo obecna cena jest nadal nieco za niska.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v