Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

W Solcu nad wisłą jakby sarnę czy jelenia spłoszyć to jest szansa że Wisłę by pokonała.

Coś niewyobrażalnego dla mnie, jak mało wody. Na łachach piachu już drzewa wyrosły.

W Warszawie dziś 26cm poziom Wisły.

Gówno z Czajki nawet nie popłynie

u mnie w odrze podobnie , ale jakoś Niemcy mają dość wody i pływają barki 

Opublikowano

– Spotykam się często z opinią, że ponowne uregulowanie Odry wywoła wydostanie się na powierzchnię zalegających na dnie zanieczyszczeń. Warto zatem zapamiętać, że reguluje się rzekę jedynie miejscowo tam, gdzie pływają jednostki żeglugi śródlądowej. Rzekę się nie pogłębia a reguluje poprzez stworzenie tzw. zabudowy regulacyjnej np. w postaci ostróg lub opasek brzegowych. Sens regulacji jest taki, że zarówno przed i po tym procesie poziom rzeki jest taki sam a rzeka robi się głębsza tylko tam, gdzie pływają barki a cały nurt rzeki mocno zwalnia gromadząc wodę w rzece. Na ODW taka zabudowa kiedyś istniała, bo rzeka była uregulowana w połowie XIX wieku, obecnie jest czasami nawet w 90 procentach zdegradowana i wymaga czasami całkowitego odtworzenia albo odbudowy a nierzadko budowy całkowicie nowych elementów choćby ze względu na obecne wymogi środowiskowe – nie tylko te uzgodnione ze stroną niemiecką z umowy z 2015 roku. Warto również powiedzieć, że powrót w ogóle jednostek z napędem śrubowym na Odrę spowoduje, że martwe denne części rzeki, a z tym mamy dzisiaj do czynienia, ożyją poprzez fizyczne mieszanie się wody i jej natlenienie. Rzeki, gdzie pływają barki są zdrowsze i jest w nich więcej ryb niż w rzekach martwych żeglownie – przekonuje Rafał Zahorski.

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

no to jak tam Romanek z z tym paliwwem co czesi na orrleniee maja tanieej? Na czym ten sPISek polega

Na Orlenie dziś już po niżej 6zł. Zaraz będzie po 5.19🤣🤣

Opublikowano

458492180_122175702518225198_97043150226846318_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=aa7b47&_nc_ohc=5buQ4SvXw6wQ7kNvgFw7jv0&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=AJLfMwoT4T3AFwe7cAMl6_7&oh=00_AYAv2g8TAknXJAXRNJKPirvV0dR5EfwHbWM63o24do4KVA&oe=66E132BD

1 minutę temu, 6465 napisał:

Na Orlenie dziś już po niżej 6zł. Zaraz będzie po 5.19🤣🤣

a ile jest za granicą nawet Hiszpania ma taniej 🤣

1 minutę temu, Ulman napisał:

to skąd niemcy mają w tej samej rzece wiecej wody od nas?

ty masz studia ... chyba studia bez dna czytać umiesz ? 

tzw. zabudowy regulacyjnej np. w postaci ostróg lub opasek brzegowych. Sens regulacji jest taki, że zarówno przed i po tym procesie poziom rzeki jest taki sam a rzeka robi się głębsza tylko tam, gdzie pływają barki a cały nurt rzeki mocno zwalnia gromadząc wodę w rzece. Na ODW taka zabudowa kiedyś istniała, bo rzeka była uregulowana w połowie XIX wieku, obecnie jest czasami nawet w 90 procentach zdegradowana i wymaga czasami całkowitego odtworzenia albo odbudowy a nierzadko budowy całkowicie nowych elementów 

jaki wyborca taki polityk 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

458492180_122175702518225198_97043150226846318_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=aa7b47&_nc_ohc=5buQ4SvXw6wQ7kNvgFw7jv0&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=AJLfMwoT4T3AFwe7cAMl6_7&oh=00_AYAv2g8TAknXJAXRNJKPirvV0dR5EfwHbWM63o24do4KVA&oe=66E132BD

a ile jest za granicą nawet Hiszpania ma taniej 🤣

I bardzo dobrze. Papierosy powinni  zlikwidować. O ile krzyku było jak zabraniali palić w miejscach publicznych, i co? I bardzo dobrze zrobili. A po ile jest w Hiszpanii ON?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

ty masz studia ... chyba studia bez dna czytać umiesz ? 

Jak wody u nas nie ma to jakim cudem u nich jest wystarczająco?

No i jak z tym tańszym paliwem na czeskim orlenie? Rozwikłałeś ten sPISek czy jak zwykle samozaoranie?

Opublikowano

jesteś tepy jak ruska onuca piszesz dwojako a wiesz jaka strona wiec ? 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Pewnie bedzie problem bo często się zdarza że to są stare dane albo nawet podrasowane na potrzeby chwili.

1 minutę temu, 6465 napisał:

Screenshot_2024-09-06-23-25-27-314_com.android.chrome.jpg

wyśrodkuj sobie teraz tabele od najtańszych  

zobacz które miejsce ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v