Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

większego prostaka jak ty to te forum nie widziało , szczególnie ile jest mld wpompowane teraz w tvp twój tępy mózg nie reaguje ciekawe czemu ? 

Gdzie mi tam do ciebie.... głupawych prostackich i chamowatych obrazków nie wklejam tak jak ty masz w zwyczaju. Gdzie ty je znajdujesz? Są jakieś portale dla prostactwa? 

A co do tvp to jest to samo co robił PIS przez całą kadencję.  Co cię w tym bulwersuje?

Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

A co do tvp to jest to samo co robił PIS przez całą kadencję.  Co cię w tym bulwersuje?

a czemu tak nie srasz jak walą nas w mld jeszcze bardziej ? 

4 godziny temu, dysydent napisał:

po ośmiu latach rządów PiSu przecież to oczywiste co i tak grubo za mało co tylko dowodzi nieudolności Tych (PiSu) też wszak ile to się nakłapali o "winach Tuska" i co?
"Winien" Tusk ma się na koniec lepiej po tych ośmiu latach jak cały PiS razem wzięty :P

Najlepsze w tym wszystkim jest to że ileż to lewicowych obiecanek Tenże Tusk nałgał pod adresem koniecznych Mu koalicjantów z lewicy a najwięcej w te obiecanki uwierzyło Pisowców xD

wcale ze nie ile baranów uwierzyło  w koalicyjne nie oddawajcie kart w referendum ?  ja to wszystko załatwię wieki emerytalne prywatyzacja itp ?  100% baranów z platformy 

teraz jest coool  

Z niepokojem śledzę informacje medialne o odwołaniu kolejnego przetargu związanego z budową terminali zbożowych na terenie naszego kraju. Najpierw unieważniono przetarg na terminal w Gdyni, teraz zarząd portu w Gdańsku unieważnił przetarg na głębokowodny agroterminal. W związku z zaistniałą sytuacją niwelowane są szanse, by Polska posiadała odpowiedni terminal rozwiązujący powracające co chwilę problemy z nadwyżką zbóż czy zalewem ukraińskiego zboża w związku z ostatnimi latami wojny na Ukrainie

Likwidacja terminala zbożowego Andreas w Szczecinie. Czy wpłynie na polski potencjał eksportowy?

W obecnej sytuacji i przy obecnych problemach na rynku zbóż oraz niskich cenach zbóż i rzepaku, utrata jednego z terminali zbożowych na Wybrzeżu może zaniepokoić. Ministerstwo Infrastruktury uspokaja

Ta sytuacja jest wysoce niepokojąca, ponieważ likwidacja terminala Andreas pozbawi region jednego z punktów przeładunku dla polskich zbóż. W rezultacie, część plonów będzie musiała być transportowana do innych miejsc, takich jak najbliższy niemiecki port Mukran, co znacznie podwyższy koszty transportu i bezpośrednio wpłynie na cenę produktu – apelowała do ministerstwa infrastruktury KRIR. Izba poprosiła o interwencję Skarbu Państwa, która miałaby zapobiec transakcji oraz aby terminal Andreas odkupiła Polska Grupa Spożywcza

wiec zobaczymy za 2/3 lata rudy już tyle szkód wyrządził przez 8 miesięcy  

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Izba poprosiła o interwencję Skarbu Państwa, która miałaby zapobiec transakcji oraz aby terminal Andreas odkupiła Polska Grupa Spożywcza

Ojoj. A to Grupa Spożywcza nie była od początku zainteresowana zakupem tego? Ciekawe co mogłoby wzbudzić zainteresowanie Grupy spożywczej? Pewnie sami nie wiedzą.

W związku z zaistniałą sytuacją niwelowane są szanse, by Polska posiadała odpowiedni terminal rozwiązujący powracające co chwilę problemy z nadwyżką zbóż czy zalewem ukraińskiego zboża w związku z ostatnimi latami wojny na Ukrainie

A może już kończy się zalewanie ukraińskim zbożem? Może cos wiedzą o końcu wojny?

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Ojoj. A to Grupa Spożywcza nie była od początku zainteresowana zakupem tego? Ciekawe co mogłoby wzbudzić zainteresowanie Grupy spożywczej? Pewnie sami nie wiedzą.

7 minut temu, mirro napisał:

oni chcieli ale niemieckie interesy ważniejsze KRIR. Izba poprosiła o interwencję Skarbu Państwa, która miałaby zapobiec transakcji oraz aby terminal Andreas odkupiła Polska Grupa Spożywcza.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Tak jak chcieli kupić parę innych zakłądów przemysłu rolno -spożywczego?

ale oni zgłosili się pierwsi a o innych zakładach nic nie wiem ... teraz jest prezesura wiesz jakiej opcji ? 

Opublikowano

Budowa nowych terminali ma sens w jednym tylko przypadku - gdy przyłączą do nas 1/3 upainy. Na ten moment mozliwości przeładunkowe mają na tyle rezerw że wysłaliśmy w świat w ciul upaińskiego zboża bijąc rekorowe wyniki w eksporcie. Jeśli powierzchnia Polski sie nie zmieni to nie bedzie potrzeby zwiększania przepustowości portów. 

Roman, nie biadol już tak strasznie - jest  przecież przekop na mierzei i port w Elblągu co są naszym oknem na świat😆

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Budowa nowych terminali ma sens w jednym tylko przypadku - gdy przyłączą do nas 1/3 upainy. Na ten moment mozliwości przeładunkowe mają na tyle rezerw że wysłaliśmy w świat w ciul upaińskiego zboża bijąc rekorowe wyniki w eksporcie. Jeśli powierzchnia Polski sie nie zmieni to nie bedzie potrzeby zwiększania przepustowości portów.

tak wysyłali ze zostało na żniwa 3 mln zboża bo przepustowość jest ograniczona  jak i transport kolejowy i drogowy 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Roman, nie biadol już tak strasznie - jest  przecież przekop na mierzei i port w Elblągu co są naszym oknem na świat😆

gdyby był takim śmiechem to na złość Elbląg prezydent platformy nie blokował inwestycji 

Opublikowano (edytowane)

ja chce wiedzieć na czym ty sie opierasz a nie przeszukiwać cały net szukając czegos co może nie istnieć bo nie zrozumiałeś co czytasz albo kłamiesz. Masz te dane czy nie?

A z galanem to macie faktycznie wspólny mianownik chociaż ty przy nim to tytan intelektu😆

Po co znowu tą chamówę wklejasz? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

tak wysyłali ze zostało na żniwa 3 mln zboża bo przepustowość jest ograniczona  jak i transport kolejowy i drogowy 

Pierniczenie by cenę niską trzymać. Przed żniwami wszyscy musieli magazyny opróżnić i się gdzieś zmieściło na skupach. Nie ma żadnego problemu ze sprzedażą jakby ktoś chciał coś sprzedać.  

Opublikowano
Agrest napisał:

Jak szarłata wytępiłeś? To jest możliwe przy tej ilości nasion I tak późnym okresie kiełkowania?

Może tylko myślisz że go zatrzymałeś?

Yebaniutki w tym roku odrasta po koszeniu. Czwarty raz w nasiona idzie. A najlepsze jest to, że tam gdzie był zawsze - nima. Wypierdzielił w zupełnie nowych miejscach.... Leje tam u Was podobno. U mnie całą noc röwniutko siąpiło. Dzieciakowi w basenie się przelało a w ziemi na wieczór ani śladu - wszystko zielenina wypiła. Perzu nie chcecie? Wiosna tego roku chyba mu służyła... i komosy - rośnie z prędkością chmielu.

@mirro czy Ty w swoim 3070 masz chłodnicę oleju na podstawie filtra? Mam wrażenie, że mi tego brakuje.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Leszy napisał:

Pierniczenie by cenę niską trzymać. Przed żniwami wszyscy musieli magazyny opróżnić i się gdzieś zmieściło na skupach. Nie ma żadnego problemu ze sprzedażą jakby ktoś chciał coś sprzedać.  

dokładnie 

wstrzymania eksportu zboża z Ukrainy. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na koniec czerwca 2024 roku, krajowe zapasy zbóż mogą sięgnąć 8,5 mln ton.

Z tymi danymi po raz kolejny nie zgodził się w czwartek Mirosław Marciniak.

- Moja analiza zapasów znacząco się różni od szacunków IERiGŻ, mamy zapasy na poziomie 3 mln – powiedział podczas swojej prezentacji na konferencji. Według analityka, zapasy końcowe wynosiły 2,23 mln ton zbóż na koniec sezonu 2021/22, następnie mocno wzrosły, bo do 3,38 mln ton na koniec sezonu 2022/23, by w tym roku lekko spaść do 3,03 mln ton. Zapasy nie są tak rekordowe, jak ostrzegał IERiGŻ, bo Polska, mimo przestarzałych terminali portowych i braku strategii rozwoju dla infrastruktury do eksportu zbóż, w ostatnich latach niezwykle zwiększyła eksport zboża aż do 11,8 mln ton.

czyli za rudego wzrost importu 3/4 krotny ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

12 minut temu, Roman176 napisał:

dokładnie 

wstrzymania eksportu zboża z Ukrainy. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na koniec czerwca 2024 roku, krajowe zapasy zbóż mogą sięgnąć 8,5 mln ton.

Z tymi danymi po raz kolejny nie zgodził się w czwartek Mirosław Marciniak.

- Moja analiza zapasów znacząco się różni od szacunków IERiGŻ, mamy zapasy na poziomie 3 mln – powiedział podczas swojej prezentacji na konferencji. Według analityka, zapasy końcowe wynosiły 2,23 mln ton zbóż na koniec sezonu 2021/22, następnie mocno wzrosły, bo do 3,38 mln ton na koniec sezonu 2022/23, by w tym roku lekko spaść do 3,03 mln ton. Zapasy nie są tak rekordowe, jak ostrzegał IERiGŻ, bo Polska, mimo przestarzałych terminali portowych i braku strategii rozwoju dla infrastruktury do eksportu zbóż, w ostatnich latach niezwykle zwiększyła eksport zboża aż do 11,8 mln ton.

czyli za rudego wzrost importu 3/4 krotny ? 

No to weź sie w końcu zdecyduj - raz piszesz że nie ma przepustowości a za chwile że wyeksportowali rekordową ilość połykając banderowskie zboża. To w końcu jest rezerwa przepustowości czy jej nie ma?

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

No to weź sie w końcu zdecyduj - raz piszesz że nie ma przepustowości a za chwile że wyeksportowali rekordową ilość połykając banderowskie zboża. To w końcu jest rezerwa przepustowości czy jej nie ma?

fakt ze jesteś idiotą z kilometra widać ekonomiści  , wyeksportowali ale nie wszystko wyraźnie podkreśla to tekst przestarzałem   ekonomiści ma swoją racje a ten Marciniak redaktor farmera za dobrą propagandę dostał posadę w krajowym holdingu spożywczym   

Niemiec daje wam papkę 

Jak donosi Portal Spożywczy, tymczasowo obowiązki  krajowym holdingu spożywczym  ekspert ds. rynku chińskiego związany między innymi z naszą redakcją. 😁 

wiec te 2,2 mln za pisu importu wygląda trochę blado tym bardziej te nasze czasopisma kiedyś zrezygnowałem z farmera na rzecz top agrar dzisiaj hektar wiedzy 

@jacus  czyta farmera dlatego jest cracowskim babrem

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Kolejne spektakularne samozaoranie 😆 Że też ty się gubisz w nawet najprostszych cyfrach . Niewiarygodne🤣

jakie zaoranie ? co ty pleciesz ? 

idź poczytaj wróć boś głupi 

Dziś realne możliwości w zakresie przepustowości polskich portów szacujemy na ok. 750 tys. ton miesięcznie, co istotnie ogranicza możliwości "opróżnienia silosów". Należy jednocześnie zauważyć, że na ilość eksportowanego z kraju zboża, oprócz ograniczeń infrastrukturalnych, podstawowy wpływ ma jego podaż od rolników. Tymczasem do wyeksportowania jest co najmniej 4 mln ton zbóż, a perspektywa żniw jest coraz bliższa - oceniła Piątkowska.

Dodała, że historycznie mamy do czynienia z rekordowym poziomem zapasów zbóż.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v