Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, racyl napisał(a):

Dla niego wszystko musi się zawalić

Przecie to ukochana Cesarzowa wprowadza i dba o ciebie a ty tak .

3 stycznia odwiedzi Cesarzowa Polskę i da wytyczne dla twego wodza Tuska .

Tylko nie jedz na protest przeciwko wodzowi i CESARZOWEJ .

Byś mógł się radować w roku 2025 . NIECH ŻYJE CESARZOWA .

22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Galan sensacji szuka wszędzie....nawet tam gdzie jej nie ma...😆

Sam ich wybrałeś to ci pomogą w lepszym paliwie do pieca od Niemca NAJLEPSZE OD SAMEJ CESARZOWEJ .

Co Polskie to nie dobre .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ludzie i tak kupią to co tańsze czy ci się to podoba czy nie.

Moja teściowa ma kupionego na 2 lata cukru dla pszczół z marketów po około 1,49zł i mniej .

Myślisz, że będzie patriotką i nie będzie korzystać z takich okazji tylko będzie chodzić do groszków

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sam takie podejście reprezentujesz.

Czy to nie ty czekasz na tanią żywność z innych krajów?

Tanią żywność to narzuca kapitał co ma tanią energię jak byś nie wiedział .

Polska ma x 3 wiec wypada z rynku .

5 minut temu, racyl napisał(a):

Ludzie i tak kupią to co tańsze czy ci się to podoba czy nie.

Moja teściowa ma kupionego na 2 lata cukru dla pszczół z marketów po około 1,49zł i mniej .

Myślisz, że będzie patriotką i nie będzie korzystać z takich okazji tylko będzie chodzić do groszków

Brawo to jest kapitał .

Polska ma drogą energię i wypadnie z rynku ze wszystkim .

Opublikowano
Teraz, galan99 napisał(a):

Polska ma x 3 wiec wypada z rynku .

No i temu trzeba się przeciwstawiać.

To że pelet ma być bardziej kontrolowany, to raczej dobrze.

Obecnie można się nadziać kupując tanio, a pies wie co...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bardzo dobrze tylko x 2 cena od cesarzowej musi kosztować .

Ja obecnych nie wybierał u władzy i nie będę się przeciwstawiał , kto wybierał niech drze japę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Zresztą...owies ma dobrą kaloryczność....😆

Sam rozważam taka opcję. A że na polach owsa pewnie już z 10 lat bie było, to zawsze parę hektarów można by wykroić.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

zboze ma podobna kalorycznosc jak pellet wiec nad czym sie zastanawiacie ??

6 wiader groszku i 6 pszenzyta i ogien..u mnie groszek w promocji taniej niz pelet .

Owies tak nie śmierdzi jak pszenżyto 

Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A zastanawiałeś się dlaczego na siłę promują pellet? Czy produkcja czegoś co zostawia jebitny ślad węglowy jest bardziej ekologiczna od drewna które dziś jest nieekologiczne?

Na pewno nie jest, ale generuje ciąg podatkowy od pilarza, poprzez koparki, kruszarki, transport, maszyny pelletujące, pakujące, dystrybutorów, producentów palet, foli pakującej, worków.

Kiedyś ktoś to wymyślił dla wygody i czystości.

Dziś to dojna krowa, a jej utrzymanie to polityka i karmiona  jest by nie zdechła przepisami i wymogami windującymi ceny, które powodują dalsze wzrosty kosztów życia, produkcji i czynią gospodarkę jeszcze mniej konkurencyjną.

1 minutę temu, mirro napisał(a):

To może pszenicy jarek nasiać z owsem?

To już lepiej orkiszu w ekologii. Będziesz miał certyfikat 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

zastanawiałeś się dlaczego na siłę promują pellet? Czy produkcja czegoś co zostawia jebitny ślad węglowy jest bardziej ekologiczna od drewna które dziś jest nieekologiczne?

Zastanawiałem...

Przez chore pomysły ekodurni.

Wiem też że chodzi o biznesy...

...no całkiem durny nie jestem...🤷

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał(a):

To już lepiej orkiszu w ekologii. Będziesz miał certyfikat 🤣

A w dupsku mam te wszystkie ich certyfikaty. Jak kto śpi na kasie, to niech się bawi w pełną ekologię.

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał(a):

te wszystkie ich certyfikaty

Cytat...

Największą wartością ciepła spalania charakteryzowały się ziarniaki owsa a najmniej- szą pszenicy i pszenżyta. Dotyczy to zarówno ziarna jakościowego jak i porośniętego.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał(a):

A w dupsku mam te wszystkie ich certyfikaty. Jak kto śpi na kasie, to niech się bawi w pełną ekologię.

Paliwa ekologicznego nie chcesz?😁

Przy twoim gospodarstwie to powinieneś mieć rozdrabniacz i granulator plastiku, opon...

To jest źródło ciepła🤭

Ile to ciepła taka 900 setka z fendta by dała. A taśmy z taśmociągów.

A prawda jest taka że większość tych odpadów tak skończy, tylko albo w pożarze wysypiska śmieci,  albo gdzieś w Pakistanie lub Indiach jako produkt wysoce energetyczny zwiększający konkurencyjność ich , a także pewno niemieckiej czy francuskiej gospodarki

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Przy twoim gospodarstwie to powinieneś mieć rozdrabniacz i granulator plastiku, opon..

No nie ma tak dobrze. Segregacja,prasy,  umowy na odbiór, kwity do segregatora bo jak nie, to wpierdziel. A połamane palety zabierają i tak pracownicy, tak więc porządek jest utrzymywany.

Opublikowano

Kiedyś to pewno jeszcze za plastik parę groszy dostałeś dziś tylko wyższy rachunek 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

Ile to ciepła taka 900 setka z fendta by dała. A taśmy z taśmociągów.

Jest odzysk ciepła ze sprężarek zasilających komory, to coś tam zawsze się ogrzeje.

1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Kiedyś to pewno jeszcze za plastik parę groszy dostałeś

Problem żeby to zdać. Były okresy że nie chcieli folii przyjmować. Trza było prasować i magazynować.

Opublikowano

A co do opon to naście lat temu ogłoszono sukces, zużyte opony będą do produkcji nawierzchni bitumicznych używane. Tańsza masa, czystsze środowisko... I co? Nadal wszystko z Europy na naszych wysypiskach płonie, a koszty mas bitumicznych rosną, za oponę rolniczą 150zł sobie życzą...

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

A zastanawiałeś się dlaczego na siłę promują pellet? Czy produkcja czegoś co zostawia jebitny ślad węglowy jest bardziej ekologiczna od drewna które dziś jest nieekologiczne?

Na pewno nie jest, ale generuje ciąg podatkowy od pilarza, poprzez koparki, kruszarki, transport, maszyny pelletujące, pakujące, dystrybutorów, producentów palet, foli pakującej, worków.

A czytałeś, że UE w końcu chce zakazać produkcji pelletu z dodatkiem plastiku ?? Do tej pory, jak sie okazuje, nie było to zakazane. To jest ekologia pełną gębą normalnie

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

za oponę rolniczą 150zł sobie życzą...

Aby tego na podwórko nie przywozić. Przy naszych rozmiarach opon to i tak jeszcze ujdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v