Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

czy jesli ktos napisze z bledem, to czy nalezy go obrazac? nie jestesmy na forum literackim, tam pewnie balbym sie nawet przedstawic. sam prof miodek powiedział zapytany, jak reaguje na bledy rozmowcow, odpowiedzial ze rozmawiajac nie ocenia kogos jak mowi, a co mowi 😎 skupmy sie na meritum, a nie na u/ó. rozmowa na poziomie, to wymiana argumentów,.a nie nauka ortografii 🤔 szanujmy sie !

Błędem? To jest ANALfabetyzm a nie błąd. Może zaproponuj by w szkołach nikogo nie piętnować bo ważne że pisze a nie ważne jak. Długo jestem na forum ale czegoś takie jak "poctawowy" jeszcze żaden bałwan nie napisał. 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Z tym przepłaconym gazem z USA to za mało szczegółow podanych było , nie wiadomo jakie były zapasy i alternatywy innych dostaw .

Przepłacone było bo umowa była wadliwa, inni w tym samym czasie kupowali dużo taniej, nawet za 50% tego co my płaciliśmy ... Ale PiS to taki neosocjalizm, najpierw tworzy się problemy z którymi potem się dumnie walczy tworząc różne bony energetyczne itp ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jak dostawca wiąże cie kontraktem na kilkadziesiąt lat to nie po to zeby ci tanio sprzedawać. Nasze chore rusofoby robili łaskę usraelcom i tamci to doskonale wyczuli.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przepłacone było bo umowa była wadliwa, inni w tym samym czasie kupowali dużo taniej, nawet za 50% tego co my płaciliśmy ... Ale PiS to taki neosocjalizm, najpierw tworzy się problemy z którymi potem się dumnie walczy tworząc różne bony energetyczne itp ...

Rudy po co daje bony energetyczne w tym roku dał i na rok 2025 zatwierdzony bon energetyczny .

Dlaczego w Polsce energia  3 razy drożej kosztuje  jak w  innych krajach  w Europy nie wspominamy Chin i tym podobnie  ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Z tym przepłaconym gazem z USA to za mało szczegółow podanych było , nie wiadomo jakie były zapasy i alternatywy innych dostaw .

Z tym gazem, to było jak z węglem z Kolumbii.Sraczka.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Tu rzecz dotyczy ok 30 % z całkowitej ilości gazu jaki został zakupiony z USA w jednym z wielu terminali.

Tylko to wpływa na średnią cenę zakupionego gazu od USA ... Przykładowo na modnym ostatnio maśle,w jednym miejscu kupujesz 7 kostek po 10zł i 3 po 20zł, albo 10 po 11zł, gdzie kupisz masło ? 

Niby 30% zakupionego wolumenu, ale przeplacone dwukrotnie względem ceny rynkowej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

a oni też jakaś "firma" bo pare wraków stoi

Przecież oni te wraki właśnie na te cuda z ledowymi telewizorami robią.

Opublikowano

pewnie literowka, mialobyć podstawowy. w szkole nas ucza, maja prawo wymagac! opuszczamy mury z jakas wymagana wiedza. natomiast nie kazdy ma dar pisania bezblednie, nienaganna polszczyzna. sam mam problem z ortografia, jesli mialbym bac sie potencjalnego bledu, nigdy bym niczego nie napisal. moj kolega twierdzi, ze aby zaczac mowic po angielsku, nalezy wyzbyc sie strachu, ze sie popelnia bledy 😎

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Rudy po co daje bony energetyczne w tym roku dał i na rok 2025 zatwierdzony bon energetyczny .

Daje bo wybory są. Później będzie tylko drożej i drożej. 

Nikt  nie widzi że wszystko ma swój koniec. 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

3 minuty temu, Ulman napisał(a):

Jak dostawca wiąże cie kontraktem na kilkadziesiąt lat to nie po to zeby ci tanio sprzedawać. Nasze chore rusofoby robili łaskę usraelcom i tamci to doskonale wyczuli.

W artykule jest napisane żę inne kraje zrezygnowały z zakupu i tą drogą mogło podążyć PGNIG , Holandia miała własny gaz [ zresztą zasoby były bardzo duże ] Włochy chyba dalej importowały z Rosji itd byc może PGNIG chciał zabezpieczyc dostawy a wolnego gazu nie było 

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

pewnie literowka, mialobyć podstawowy. w szkole nas ucza, maja prawo wymagac! opuszczamy mury z jakas wymagana wiedza. natomiast nie kazdy ma dar pisania bezblednie, nienaganna polszczyzna. sam mam problem z ortografia, jesli mialbym bac sie potencjalnego bledu, nigdy bym niczego nie napisal. moj kolega twierdzi, ze aby zaczac mowic po angielsku, nalezy wyzbyc sie strachu, ze sie popelnia bledy 😎

Nie ma ludzi nie o mylnych. Widzę tutaj że niestety są osoby które się mają za coś lepszego. Na takie osoby nie warto zwracać uwagi. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko to wpływa na średnią cenę zakupionego gazu od USA ... Przykładowo na modnym ostatnio maśle,w jednym miejscu kupujesz 7 kostek po 10zł i 3 po 20zł, albo 10 po 11zł, gdzie kupisz masło ? 

Gdy mi było koniecznie potrzebne ( to masło ) a w sklepie były ograniczenia co do ilości - kupiłbym wszędzie gdzie się da ,aby mieć zapas na najbliższy okres.

Opublikowano
Teraz, andrzej78 napisał(a):

Gdy mi było koniecznie potrzebne ( to masło ) a w sklepie były ograniczenia co do ilości

Ale ilości nie były ograniczone, inni w tym samym czasie kupowali dużo taniej, tylko my mieliśmy taką umowę że nas Hamerykańce dymały ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ilości nie były ograniczone, inni w tym samym czasie kupowali dużo taniej, tylko my mieliśmy taką umowę że nas Hamerykańce dymały ...

Nieprawda ,bo nie tylko Polska kupiła po wygórowanej cenie i terminali było co najmniej kilka i ceny były różne. Nie pamiętam dokładnie ,ale to chyba był okres ,kiedy to UE chciała się " przytulić " na " naszego " zapasu gazu.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

W artykule jest napisane żę inne kraje zrezygnowały z zakupu i tą drogą mogło podążyć PGNIG , Holandia miała własny gaz [ zresztą zasoby były bardzo duże ] Włochy chyba dalej importowały z Rosji itd byc może PGNIG chciał zabezpieczyc dostawy a wolnego gazu nie było 

w niepewnej sytuacji można się wiązać kontraktem na max kilka lat a nie na kilkadziesiąt. Rządzą nami albo jedni albo drudzy kretyni i trafiamy z deszczu pod rynnę.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

w niepewnej sytuacji można się wiązać kontraktem na max kilka lat a nie na kilkadziesiąt.

Władza czy jedna czy druga po Collegium Tumanum co co się dziwić, prezes multikoncernu energetycznego po jakiejś pseudoszkole w Radomiu, MBA pewnie kupione jak u innych mu podobnych, to co się dziwić ... Z strony rządu odpowiadał za to Jacek "wszystko mi się nie uda" Sasin ...

Opublikowano
15 minut temu, Patrycja2 napisał(a):

Daje bo wybory są. Później będzie tylko drożej i drożej. 

PiS też dawał. A to mrożenie ceny, a to dopłaty do nawozów. Tradycja to tradycja.

17 minut temu, jarecki napisał(a):

byc może PGNIG chciał zabezpieczyc dostawy a wolnego gazu nie było 

Raczej wolnych gazowców nie było. Poza tym pozostaje kwestia gazu z Kataru, Czyżby ktoś mijał się z prawdą?

Opublikowano

Czym prędzej czy później będzie trzeba za tę dawaj i tak zapłacić. Jestem ciekawa kiedy będzie zaciskać pas. Bo czy nam się to podoba czy nie to przyjdzie czym prędzej czym później. Tylko pytanie kiedy ? 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

moze ktos dostal w lape, na tyle umów jedna byla mocno zawyzona.

Nie o to chodzi. Myk- przekręt polegał na sprzedaży gazu po aktualnej cenie giełdowej , a nie tej wynegocjowanej w kontrakcie. Działanie takie jest często spotykane i stosowane w przypadku działania terminala przed jego oficjalnym otwarciem . Amerykanie przeciągali moment oficjalnego uruchomienia , bo koniunktura cenowa była dla nich korzystna ( kryzys energetyczny).

Screenshot_20241208-201819_copy_360x273.png

Edytowane przez andrzej78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v