Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, MonteChristo napisał:

U mnie na kilka lat temu też tak było przychodzą ci sami ludzie i teraz nie ma problemu

U ojca byli ze trzy razy na kontrolę, bo kiedys trzymał świnie, wkońcu ojciec się wk... i mówi - macie zgłoszone świnie w ARiMR ?

No nie ma

To po co mnie nachodzicie ?

Bo ma pan oborę i kiedyś pan trzymał

To ja dzwonię po policję, bo to jest nękanie

Podgadali trochę, w końcu wyszło, że przeszli całą wieś i nikt świń nie trzyma, a im płaca za kontrolę, to protokoły musi ktoś podpisać itp. Ojciec powiedział, że następnym razem nie otworzy nawet bramy i spuści psa, jak chcą, niech dzwonią po policję i wchodzą w asyście, bo on ma dojść najść.

Chyba takich akcji było więcej, bo przestali chodzić, zresztą w gminie może na palcach jednej ręki by policzył, kto trzymał świnie przed ASF, a teraz to nie wiem, czy ktokolwiek.

• Like 1
Opublikowano

To powinni znieś rejestrację tych co na własny użytek trzyma jedna maciora i prosiaki,warchlaki i tucznika sprzedać do ludzi zostawić dla siebie ale zgłoszone tylko że jest swinia nic więcej a za to żadnych odszkodowań się nie domagać bo takich małych hodowli asf i tak nie atakowal😁😁😁 a ludzie chcą jeszcze dla siebie trzymać tylko nikt nie chce tych papierów dla jednej lub dwóch świnek zaraz by więcej zboża zeszło z rynku bo taka swinka bez pośpiechu pasiona to z 200 kilo zboża więcej zje niż na komercyjnej hodowli....

Opublikowano
zachodnihobbysta napisał:

To powinni znieś rejestrację tych co na własny użytek trzyma jedna maciora i prosiaki,warchlaki i tucznika sprzedać do ludzi zostawić dla siebie ale zgłoszone tylko że jest swinia nic więcej a za to żadnych odszkodowań się nie domagać bo takich małych hodowli asf i tak nie atakowal😁😁😁 a ludzie chcą jeszcze dla siebie trzymać tylko nikt nie chce tych papierów dla jednej lub dwóch świnek zaraz by więcej zboża zeszło z rynku bo taka swinka bez pośpiechu pasiona to z 200 kilo zboża więcej zje niż na komercyjnej hodowli....

ale ze świnki nie będzie %podatku 🙋‍♂️ i budżet pusty 🤷‍♂️ to tak jak palenie w piecu własnym drewnem 🤦

Opublikowano
5 minut temu, zachodnihobbysta napisał:

Już za daleko to poszło by znieśli rejestrację na własny użytek

6 minut temu, slawek74 napisał:

ale ze świnki nie będzie %podatku 🙋‍♂️ i budżet pusty 🤷‍♂️ to tak jak palenie w piecu własnym drewnem 🤦

Trzeba jeszcze dodać, że jesteś niezależny a to im najbardziej przeszkadza

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

czyli kiedy ? 20-30 lat wcześniej ?

Sam jak ojcu siałem kukurydzę, to mieliśmy mały siewnik z dwiema komorami na nawozy. Trzeba było ręcznie polidap sypać. Wtedy już do 20 ha było tego, i dawaliśmy coś koło 200 kg/ha. Zboża do siewnika ile się nanosiłem. Troszkę tego było. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

wszystko pod kontrolą...

cały czas to powtarzam ze oni ograniczają hodowle tylko po to żeby mieli kasę jak człowiek sam sobie upasl to mieli tylko akcyzę z litra wódki przy zabiciu i trochę vatu z przypraw a tak jak idziemy kupić to mają dużo więcej...nie wiem kiedy ale to jest kwestia czasu jak za drób się wezmą.... teraz są strajki i wybory to nie ale za pół roku to się będzie dopiero dziać będą dalej nas ograniczać i będziemy naprawdę niewolnikami....mieć ziemię a żywność z sklepu😪😪😪😪😪

Opublikowano (edytowane)

Wiesiek dane wykrada...Mietek się śmierci ledwo wywinął...Marek ksieżniczki myli...reszta świnie hoduje🤷...

Aaaa i jeszcze...Janusz przyczepę...ogacił...bo bym pominął 🤦...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Taki los jak się człowiek dna dotknie... 

Trza j**ac żeby z biedy się wygrzebać 

I żyta opsiukane będą

Tusek może ceny minimalne wprowadzi, jaką dotacje da i się zwróci 🤭

IMG_20240229_190715.jpg

Jak masz ogarnięte to oświetlenie? 

Opublikowano

człowiek mógł by hodować to by choć mięsa pojadł od maja to by na pokrzywach świnie pasł żeby taniej było i jakoś by się żyło krowę od czasu gdzieś na pastwisku podoic twarogu zrobić śmietanę zebrać do ogórków by było to by się może czegoś dorobił a tak wszędzie płacić c VAT i podatek potem z tego sponsorują tych nierobów na socjalu...

Opublikowano
6 minut temu, zachodnihobbysta napisał:

człowiek mógł by hodować to by choć mięsa pojadł od maja to by na pokrzywach świnie pasł żeby taniej było i jakoś by się żyło krowę od czasu gdzieś na pastwisku podoic twarogu zrobić śmietanę zebrać do ogórków by było to by się może czegoś dorobił a tak wszędzie płacić c VAT i podatek potem z tego sponsorują tych nierobów na socjalu...

Sami wszyscy zwierzęta polikwidowali, bo to uwiązanie. Nie trzeba się doszukiwać jakiś odgórnych pomysłów, bo ludzie sami to wprowadzili. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

ja tam lubię przy zwierzętach robić i cały czas robię ale te papiery i zbędne telefony żeby zabić legalnie to człowiek by już świnie by zabił oskrobal i na drabke powiesił flaszkę wypił a tu weź zgłaszaj planuj a na hodowac na sprzedaż to już bym nie chciał za takie pieniądze.... wolę bydło bo jeszcze nie zmęczyli biurokracja kupisz zgłosisz 2 lata spokój i sprzedaż i zgłośic

Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

to nie R ale jak na m w miarę dobre wyposażenie, skrzynia ale wersie R cenowo to kosmos,

Niech Ci się sprawuje tak, żebyś był zadowolony...worek pieniędzy wydałeś to się należy...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Sam jak ojcu siałem kukurydzę, to mieliśmy mały siewnik z dwiema komorami na nawozy. Trzeba było ręcznie polidap sypać. Wtedy już do 20 ha było tego, i dawaliśmy coś koło 200 kg/ha. Zboża do siewnika ile się nanosiłem. Troszkę tego było. 

to i tak ojcu pomagając nie byłeś w jego wieku i wadze , a tak to kg pare mu spadnie 😉

Opublikowano
3 godziny temu, Popier96 napisał:

Tak szczerze mówiąc, wszystkie te ceny zboża to mnie tylko zachęcają do zwiększenia hodowli dla siebie i nieuzależnienia się od marketów.., Pozmieniali coś koniec końców z tym chowem świń dla siebie?

zamień w swoim nicku 96 na "doleni" to bedziesz wiedział jacy są urzędnicy w tej kwestii  

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

I kolejny dyskont otwierają🤕

Screenshot_20240229_220658_TikTok.jpg

Czekaj, zaraz będzie paliwo po 5,17 to odżyjemy 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v