Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

czyżbyś o czymś wiedział co my nie wiemy? Radek będzie się rozmnażał 🤔🙆‍♂️😛

Rysiu czy Ty masz w domu instalacjię na jeden bezpiecznik ?🤦

Nie na 4

Ale tera cały dół pod fotovoltsikę podpięty bo tam najwięcej jest zużycia

No ale dziś tylko 1 kilowat zużyty był w od 8 do 15

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie bardzo rozumiem po co Ci takie info, ale dobra...jak będę wiedział to dam cynk

Ciekawi mnie jak szybko pójdzie 

Osobiście przy zakupie takiego sprzętu nie interesował by mnie wkład -lecz wartość rynkowa.

I wolał bym kupić  w opłakanym stanie jak taki.

Ładnie wygląda to przyznaje ale jedynym zleceniem jak dla mnie do paszowoz 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał:

Ciekawi mnie jak szybko pójdzie 

Osobiście przy zakupie takiego sprzętu nie interesował by mnie wkład -lecz wartość rynkowa.

I wolał bym kupić  w opłakanym stanie jak taki.

Ładnie wygląda to przyznaje ale jedynym zleceniem jak dla mnie do paszowoz 

On jej jeszcze nawet nie wystawił. No i być może gdzieś do paszowozu pójdzie. Krowiarzy wokoło dużo, a wiedza, że chłop konkretny. W okolicy chyba wszyscy z nim handlowali. Nie spotkałem się, żeby ktoś narzekał 

Opublikowano (edytowane)

Ło panie wkręty nie w kolorze, jeszcze w górze fali... toż to grzych 😁

11 minut temu, szymon09875 napisał:

IMG_20240130_182513.jpg

No i git. Samo się nie zrobi. Po ciemku lepiej bo nie widać jak wysoko się stoi

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

Jaja jak berety z to fotowaoltaiką. Nawciskali hytrusy wszystkim tego gówna obiecując złote góry a okazało się że jedynie kto na tym zarobił to firmy to montujące.

Znajomy sam zrobił to wyszło mu 50% tego co chciała firma.

• Like 1
Opublikowano

Rysiek, ale masz problem. Kup dwa grzejniki elektryczne i niech napieprzają w dzień na autokonsumpcji. Albo  wykop dziurę, wyłóż folią zalej wodą, dokup grzałkę, podłącz sprężarkę i masz jacuzzi 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Rysiek, ale masz problem. Kup dwa grzejniki elektryczne i niech napieprzają w dzień na autokonsumpcji. Albo  wykop dziurę, wyłóż folią zalej wodą, dokup grzałkę, podłącz sprężarkę i masz jacuzzi 🤭

Albo latem airkondiszon w kurniku zamontuj.

Opublikowano

Na poważnie to mając foto pewno o jakim mini basenie bym pomyślał🤭

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Jaja jak berety z to fotowaoltaiką. Nawciskali hytrusy wszystkim tego gówna obiecując złote góry a okazało się że jedynie kto na tym zarobił to firmy to montujące.

32 MWh wyprodukowane w 3 lata ... Nawciskali mi kitu xD Jedyne co płacę to 180zł na 6 miesięcy do PGE ... Teraz dostałem trochę więcej, bo się okazało, że 150kWh zabrakło ...

10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

@Tomasz0611

Takie coś musi trzeba kupić i coś P0dłączyć by używało. 

https://allegro.pl/oferta/sterownik-do-obnizania-napiecia-w-sieci-tvps1-63pv-13195043930

I co sobie pod to podłączysz ? Sens widzę jedynie w jakimś zbiorniku z wodą. Jakiś bufor z 300l, to latem będziesz miał ciepłej wody nie do przebrania ;) Nawet pryskał będziesz ciepłą wodą ;) Samo w sobie to nie reguluje napięcia, jedynie załącza jakiś odbiornik jak napięcie przekroczy pewien poziom.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

32 MWh wyprodukowane w 3 lata ... Nawciskali mi kitu xD Jedyne co płacę to 180zł na 6 miesięcy do PGE ... Teraz dostałem trochę więcej, bo się okazało, że 150kWh zabrakło ...

I co sobie pod to podłączysz ? Sens widzę jedynie w jakimś zbiorniku z wodą.

Za darmo ją dostałeś czy kosztowała kilkadziesiąt tys?

Pewnie że ma to sens jak ktoś ma duże zużycie/ dostał dofinansowanie/ sąsiady nie mają.

Kolega kilka lat temu kupił taką instalacje to był mega zadowolony dopóki sąsiad też nie zamontował i skończyło się z jednym dniem. Przyjeżdżali fachowcy z PGE i z firmy montującej i była jedna odpowiedź- sieć nie bierze prądu bo nie ma zapotrzebowania- wioska mała, małe zapotrzebowanie w dzień, wręcz zerowe, instalacja byle jaka, kable ledwo wiszą i choćby skały srały nic z tego nie będzie.

Może niepotrzebnie chwalił się że tak dobrze na tym wychodzi.🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

🤔

Bez przesady

A co to??? Bo wygląda jak unimog 

Albo robur🤣

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A będzie strajk przeciwko wywalaniu polskich warzyw przez francuzów na ulice ? Bo oni strajkują za ograniczeniem importu żywności z Polski ... Już nie pamiętam gdzie widziałem jak wywalili całą ciężarówkę z naszymi warzywami ...

Tomek, ale jak ci zapłacą za te warzywa wcześniej, to niech robią z nimi co chcą

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Za darmo ją dostałeś czy kosztowała kilkadziesiąt tys?

Kosztowała, tylko że w tym roku wyprodukowała prądu za 10k papieru, bo tyle bym musiał zapłacić za prąd gdybym go kupił ... Jak liczę to w przyszłym roku się zwróci cały koszt, a potem co wyprodukuje to już będzie tylko zarobek ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v