Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bananek napisał(a):

coś mało. po nowym roku stawiam Landini na kapitalny, bo dmucha przez odmę, to ugadałem się już na 15000. kolbenshmidta będzie mi zakładał. korby do tulejowania, blok do szlifu, głowica do uszczelniania, dół silnika prawdopodobnie tylko poletka, bo mówił, że te perkinsy mają cholernie twardy materiał. na 30 lat pracy tylko dwa wały nadawały się do szlifu. reszta polerowanie

do czego mi kolejne auto?

Otwierając cignik to jest puszka pandory i nie wiadomo co wylezie ,jeśli umawiasz się na daną kwotę to zrobią to jak chińczycy ,aby w cenie się zmieścić . Rozciągając mogą do sprzęgła nie zaglądnąć ,lub  do początków skrzyni . Podejrzewam że silnik to można bez zdejmowania kabiny  ,a popatrzeć w skrzynię ,tylko popatrzeć to kabina na bok . A tam trochę zajęcia jest i wszystko ot tok jak nówkę nie rozkręcisz ,tam trzeba magii .   A tak a propo ,ja tu rzadko ,ale Ciebie to kilka miesięcy

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

to tanio mi w PZU coś koło 90zl z NW za traktor

na jedną osobe pojazd czy współwłasność ? stłuczki z innych pojazdów wpływają na wzrost stawki OC innych pojazdów zarejestrowanych na ta samą osobę ?, u mnie prawie 200 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

On nie jest specjalnie dobry. Jest tani. Kreatywny. Stara pomowska szkoła, 52 rocznik.

Ciapek cudów nie potrzebuje. Taki fachman mi wystarczy 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jest tani. Kreatywny.

jak ja ze złomem , coś z niczego próbuję lepić ale wiem że na tym nie zarobię ale dla samego siebie pomajsterkować warto , ludzie mają różne pasje hobby itp 

pa jak Rysiek z karpiem walczy 

471588609_1117535316580112_6433546067285

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)

Ja planuję swoją odmalować i pytanie czy są jakieś blachy warte uwagi czy szmelc wszystko i stare zostawić?

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

Przed patataj trzeba przejść przez be bee

No i się wyjaśniło o wikarym 

Nie tylko zdjął dwie sukienki, ale też zrobił to skutecznie 

I będzie patataj patataj

Ale teraz lepsze, zrobił to z kobietą co udzielał jej ślubu rok wcześniej 

A kuria co na to? A no że się zdążyło, chcą płacić alimenty z funduszu, ale księdzem żeby był nadal

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie robiłbym Perkinsa w stodole. Z tą twardością to też bym nie szalał 

Toteż wstawiam go do warsztatu. Gość przewala mnóstwo zagranicznych traktorów 

Opublikowano
28 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Alem się dziś rozerwał 

@Qwazi @soltys48 z ledwością wyszedłem do krów, tylko patataj patataj, i iść, iść mu

Już Ci Przemek napisał to samo, co i ja myślę...czas już Karol...

Teraz, Bananek napisał(a):

Toteż wstawiam go do warsztatu. Gość przewala mnóstwo zagranicznych traktorów 

Oby wywiózł cały silnik do odpowiedniego zakładu. Perkins to jest dziadostwo w remoncie. Żeby to dobrze zrobić należy się liczyć z wymianą bloku. Zgodnie ze sztuką tak być powinno. Inaczej to trochę rzeźbienie. Uda się albo nie🤷...

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, kizak napisał(a):

Otwierając cignik to jest puszka pandory i nie wiadomo co wylezie ,jeśli umawiasz się na daną kwotę to zrobią to jak chińczycy ,aby w cenie się zmieścić . Rozciągając mogą do sprzęgła nie zaglądnąć ,lub  do początków skrzyni . Podejrzewam że silnik to można bez zdejmowania kabiny  ,a popatrzeć w skrzynię ,tylko popatrzeć to kabina na bok . A tam trochę zajęcia jest i wszystko ot tok jak nówkę nie rozkręcisz ,tam trzeba magii .   A tak a propo ,ja tu rzadko ,ale Ciebie to kilka miesięcy

Zacznę od tyłu: jak już wcześniej pisałem, nie było mnie bo kolorowałem sobie trochę życie. Nastąpiło parę zmian na lepsze. Ale nie o tym. Jeśli chodzi o ciągnik: do skrzyni w tym roku zaglądałem bo rewers nowiutki włożyłem. Jeśli chodzi o sprzęgło to zmienione na nowe że trzy lata temu bo się ślizgało. W zeszłym roku zregenerowana pompa paliwa i wtryski za 3800zl (została praktycznie tylko obudowa moja) czyli zakres prac mam z grubsza ustalony. I na tyle się umówiłem. Sam nie mam ani ochoty, ani czasu tego robić. Typ się na tym zna to niech mi zrobi jak trzeba. Do tego mam gwarancje na robotę i części. 

8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Oby wywiózł cały silnik do odpowiedniego zakładu. Perkins to jest dziadostwo w remoncie. Żeby to dobrze zrobić należy się liczyć z wymianą bloku. Zgodnie ze sztuką tak być powinno. Inaczej to trochę rzeźbienie. Uda się albo nie🤷...

Ma być wprasowana surówka w każdą dziurę i obróbka + honowanie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Bananek napisał(a):

kolorowałem sobie trochę życie. Nastąpiło parę zmian na lepsze. Ale nie o tym.

uchyl rąbka tajemnicy , remonty co w domu robiłeś pokończone ? czy kolorowaniem to nazwałeś 

23 minuty temu, Bananek napisał(a):

Sam nie mam ani ochoty, ani czasu tego robić

jak ktoś ma doświadczenie i zaplecze to wiadomo ze zrobi szybciej i lepiej a ty swojego dopilnujesz i na majstrów zarobisz

Edytowane przez konteno
Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał(a):

Ma być wprasowana surówka w każdą dziurę i obróbka + honowanie. 

To albo ma odpowiedni sprzęt, albo wywiezie🤔...domyślam się, że osiowanie i pomiary wszystkich otworów też zrobi...

W tym roku walczyliśmy z silnikiem Perkinsa od Manitki...jakieś 3 tys drożej wyszedł zakup nowego niż wycena remontu w bardzo profesjonalnym zakładzie...kupiony nowy 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ba...

Czekam na szwagrów...

....nie ma co się oszczędzać...

Taaaa butelkę samogonu na 7 wypijecie i jak to nie piją 🤣

7 godzin temu, radekz200 napisał(a):

Zbyszek pijem dzisiaj?

Jak wyżej 🤣

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Konia ma kupić? Bo niezbyt rozumiem... 

Jeźdźca lub amazonkę...zależy co mu się uda zmajstrować🤷

Edytowane przez Qwazi
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

na majstrów zarobisz

Już odłożone na to. 

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

To albo ma odpowiedni sprzęt, albo wywiezie🤔...domyślam się, że osiowanie i pomiary wszystkich otworów też zrobi...

Wiezie do zakładu. No przecież nie będzie tego sam robił. 

8 minut temu, konteno napisał(a):

uchyl rąbka tajemnicy , remonty co w domu robiłeś pokończone ?

Mniej wiesz, spokojniej śpisz. 😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PAN88 napisał(a):

Taaaa butelkę samogonu na 7 wypijecie i jak to nie piją

...najważniejsze że w dobrym towarzystwie...ilość nie musi być priorytetem...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

@konteno domowe remonty to never ending story, ale musiałem od tego odpocząć, więc wyszedłem na zewnątrz. A tu jeszcze więcej roboty. Taras zrobiłem jakoś we wrześniu. Wejście do domu z innej strony. Teraz czeka mnie zadaszenie tarasu, ale im dłużej zwlekam tym durniejsze pomysły wpadają do głowy. Raczej stanie na tym, że cały dom będę przekrywać. 

IMG_20241226_182328.jpg

IMG_20241226_182207.jpg

Edytowane przez Bananek
  • Like 7
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no i jak tam towarzystwo?..

...po świętowaniu, czy jeszcze trwacie?...

...tak z ciekawości pytam...🤔🤭

A tam masz tych świat, wczoraj pohandlowalo się trochę a i dziś się handluje 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał(a):

We święta 🤔 

Zawsze taki handlowny, czy ostatnio bardziej?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał(a):

@konteno domowe remonty to never ending story, ale musiałem od tego odpocząć, więc wyszedłem na zewnątrz. A tu jeszcze więcej roboty. Taras zrobiłem jakoś we wrześniu. Wejście do domu z innej strony. Teraz czeka mnie zadaszenie tarasu, ale im dłużej zwlekam tym durniejsze pomysły wpadają do głowy. Raczej stanie na tym, że cały dom będę przekrywać. 

IMG_20241226_182328.jpg

IMG_20241226_182207.jpg

Ile kasiuty zaoszczędzone 😉

1 minutę temu, gregor1284 napisał(a):

Dzień bez handlu dzień stracony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v