Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Jak stać kogoś na konia to i ma owies. Kupuje klient ciągnik za pół banki martwi się o naprawę za 10000. To tak jak by ktoś kupił za 50000 i nie miał 1000zł na naprawę To kpina.  

Jak kogoś nie stać to niech sobie d*py nie zawraca.

Wiesz, to nie chodzi stać czy nie stać. Chodzi o porównanie kosztów użytkowania DPF a AdBlue. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś były ciągniki z jednym lub drugim rozwiązaniem, że można było jakby wybrać sobie który układ jest zamontowany.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
19 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Siano tanie i niema zbytu...😁 słomy bym kupił🤔 gnój by był pod kukurydzę a jest plan w tym roku trochę więcej zasiać 

200 za 120 siana i sprzedane w locie. Słomę za 120 bele w żniwa po 100 sprzedałem. Jak coś chce kupić to też straszę chłopka że tanie i nie ma zbytu 🤣 widzę że coś cię Kałusiaki nauczyli 🤣

12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A co do Eco to w końcu to będą kontrolować 

To jest tani pieniądz dla budżetu 

Zarówno mandat jak i podatek od części i napraw

received_1349689172362528.jpeg

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

@WitekRolnik @wojtal24 z czego się śmiejecie . Co w moim wcześniejszym poście takiego śmiesznego 🤔

jeszcze 2 dni temu pisałeś że nie inwestujes w gospodarstwo tylko w remont domu teraz piszesz o traktorze a w lipcu pisałeś o kombajnie zejdź na ziemię.

życzę Ci realnie żeby wszystkie Twoje plany się zrealizowały 

ale raz piszesz ze nie rozwijasz gospodarstwa bo jesteś sam I nie masz komu a za chwilę piszesz ze traktor kupujesz

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A co do Eco to w końcu to będą kontrolować 

To jest tani pieniądz dla budżetu 

Zarówno mandat jak i podatek od części i napraw

Mandat nie jest dochodem budżetu , jest tu kilka asów co twierdza tak , tylko koszty leczenia poszkodowanych w wypadkach są dużo wyższe niż przychody z mandatów , tak samo jak akcyza od papierosów itd 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, 6465 napisał(a):

Jak stać kogoś na konia to i ma owies. Kupuje klient ciągnik za pół banki martwi się o naprawę za 10000. To tak jak by ktoś kupił za 50000 i nie miał 1000zł na naprawę To kpina.  

Jak kogoś nie stać to niech sobie d*py nie zawraca.

Ale większość tak  myśli. Kupuje ciągnik za pół  miliona na jakieś dofinansowania, leasingi, kredyty  itp a później płacz bo byle przyjazd serwisu to 10 koła. 

A na koniec flagi i na strajk bo kryzys.

Trzeba wcześniej myśleć, kupić używany mechaniczny, zostawić rezerwe finansową na naprawy a nie żeby somsiady widzieli.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ale większość tak  myśli. Kupuje ciągnik za pół  miliona na jakieś dofinansowania, leasingi, kredyty  itp a później płacz bo byle przyjazd serwisu to 10 koła. 

Sam mam ciągnik z DPF, nie widzę w tym żadnego problemu, chodzi tylko o porównanie kosztów użytkowania pojazdu z DPF a z AdBlue, chociaż w tych najnowszych konstrukcjach to już chyba jedno i drugie jest.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał(a):

Mandat nie jest dochodem budżetu , jest tu kilka asów co twierdza tak , tylko koszty leczenia poszkodowanych w wypadkach są dużo wyższe niż przychody z mandatów , tak samo jak akcyza od papierosów itd 

A czym jest 

Od wycięcia eco nic na zdrowiu ludzie nie stracą 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Radek, a ile godzin ten ciągnik by miał pracować w sezonie?

Ile robisz obecnymi?

Df 

Same

do 400 a samkiem to teraz mniej pewno z 200 bo ładowarka go zastępuje 

Edytowane przez radekz200
  • Thanks 1
Opublikowano

Powiedzmy sobie szczerze. Biedy to w rolnictwie obecnie nie ma. Kto chce pracować to i ma kasę. Już nie patrząc po okolicy ale każdy YTber teraz przyprowadza nowe nabytki. I to nie wartości 50 tys. 

Sam mam coraz mniej wspólnego z rolnictwem i jak patrzę z boku to śmiać się chce. Rok temu strajki. Kupujcie polskie bo trzeba nas wspierać,  a teraz z tych rolników który kupił polska maszynę ? Już nie mówię o ciągnikach bo takich nie ma. Ale wygląda to komicznie, rok temu strajki a dzisiaj maszyny wartości w serkach tysięcy. 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A czym jest 

Od wycięcia eco nic na zdrowiu ludzie nie stracą 

I  tak i nie , w wielu miastach to samochody sa głównym emitentem smogu , na prowincji tego sie nie czuje , 

• Like 1
Opublikowano

A to dopiero początek zakupów 

Przecież programy trzeba zrealizować 

Taka ciekawostka

Jedna firma która się dostosowała na program 4.0 podniosła się teraz o jakieś 30tys 

Firma oczywiście daje kredytowanie 

Przypadek że to niemiecka 

Teraz, jarecki napisał(a):

I  tak i nie , w wielu miastach to samochody sa głównym emitentem smogu , na prowincji tego sie nie czuje , 

Tylko że to defekto nic nie da 

Zamiast dodawać ekologię to powinni ograniczyć spalanie

A tak to dochodzi produkcja i utylizacja tego ge

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko że to defekto nic nie da 

Zamiast dodawać ekologię to powinni ograniczyć spalanie

A tak to dochodzi produkcja i utylizacja tego ge

Tylko jak ograniczyć spalanie ?? Silnik cieplny ma pewną sprawność i bardzo nie da się tego przeskoczyć. Trzeba by pomyśleć o zupełnie nowych paliwach albo ograniczeniu masy pojazdu, ale w ograniczeniu masy nie pomaga moda na wielkie kolubryny typu SUV, którymi najczęściej jeździ jedna osoba nie dalej niż 20km od domu ...

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

A na koniec flagi i na strajk bo kryzys.

Trzeba wcześniej myśleć, kupić używany mechaniczny, zostawić rezerwe finansową na naprawy a nie żeby somsiady widzieli.

Pokaż tych tu co tak płaczą i narzekają na ten serwis 🙋‍♂️🤦 xnasz tu jakichś 🤔

55 minut temu, radekz200 napisał(a):

do 400 a samkiem to teraz mniej pewno z 200 bo ładowarka go zastępuje 

A ładowarka ile godzin🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v