Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Można zrobić plan nawozowy na ekoschemat, wszystko Ci wyliczą, masz aktualne badania gleby i jak nie jest bardzo rozdrobnione gospodarstwo to jeszcze parę groszy zostanie. Zostaje tylko do zrobienia ewidencja zgodnie z planem nawozowym.

Sam robię...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Sam robię...

Kupując obornik i tak muszę mieć zatwierdzony przez OSCHR, a między oceną a wykonaniem planu jest chyba 2zł od działki, za 2zł od działki nie chce mi się liczyć tego wszystkiego, będę siedział z 2-3 godziny, a wyjdzie tego 30zł oszczędności ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Kupując obornik i tak muszę mieć zatwierdzony przez OSCHR, a między oceną a wykonaniem planu jest chyba 2zł od działki, za 2zł od działki nie chce mi się liczyć tego wszystkiego, będę siedział z 2-3 godziny, a wyjdzie tego 30zł oszczędności ...

Tomek ja nie ze względu na koszty. Po prostu robie takie rzeczy sam

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Noo, zwłaszcza te trzycylindrowe pizdryki

Nie wiem jak w osobówkach, bo tu mniej niż 4 cylindrami nie jeździłem, ale w motocyklach porównując silniki tej samej pojemności 2cyl lepiej ciągną od dołu niż 4cyl. Za to na wysokich obrotach 2 cyl już nie mają szans.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

chociaż z 5 godzin nie gasić. Inaczej bez sensu

🙆😁😆🤪🙄 Mariusz Ty też czasami jak coś pierdolniesz to oczy z powiek wypadają 😉 

Toż to nikt by dieslem nie jeździł w takim razie. 

Się ma emeryturę oficerską to można szaleć na benzynce 🤪

ale dla rolasa only ON 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

W nocy wróciłem. Teraz dopiero po nowym roku. Chyba że Boss skusi dodatkiem noworocznym to sylwester będzie w Hiszpanii 🙄

a oni na sylwestrowe wyjazdy kuszą kasa 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, jacor73 napisał(a):

"Gospodarstwa posiadające powyżej 10 ha, lub powyżej 10 DJP zwierząt, ale nie spełniające wymogów określonych w pkt 1,2 i 3 mają obowiązek posiadania planu nawożenia azotem albo obliczeń maksymalnych dawek azotu. Ponadto muszą prowadzić ewidencję stosowania nawozów zawierających azot. Dokument ten musi zawierać m. in. datę zastosowania nawozu, rodzaj uprawy i jej powierzchnię, rodzaj i dawkę nawozu oraz termin przyorania nawozu naturalnego, w przypadku zastosowania go na terenie o dużym nachyleniu. Wzór ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem został określony w załączniku nr 10 w/w Programu. Gospodarstwa te muszą również przestrzegać zasad dotyczących stosowania maksymalnych dawek azotu działającego ze wszystkich źródeł zamieszczonych w tabeli 14 załącznika nr 9 do Programu"

Jakie są kary za brak planu?

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał(a):

🙆😁😆🤪🙄 Mariusz Ty też czasami jak coś pierdolniesz to oczy z powiek wypadają 😉 

Toż to nikt by dieslem nie jeździł w takim razie. 

Się ma emeryturę oficerską to można szaleć na benzynce 🤪

ale dla rolasa only ON 

Jeździłem dieslami w ch..j, a swojego diesla mam tylko jednego. Tak myślę, jak napisałem. Diesel musi się dogrzać. Dopiero wtedy robi się elastyczny. Wkoło komina go nie dogrzejesz, żebyś pękł, chyba, że nie będziesz gasił. A koszty zakupu i eksploatacji to druga kwestia...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jakie są kary za brak planu?

A tego to nie wiem, z tego co ludziska piszą, to kontrolerzy jacyś ludzcy się zrobili

U Ciebie i tak plan nie jest konieczny, wystarczą maksymalne dawki azotu

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

A kto to kupuje?🤦

Panie, taki trzycylindrowy "pizdryk" jest fajny ;) Raz takim jeździłem, to fajny kompromis między mocą na wysokich obrotach 4-ki a momentem na niskich obrotach 2-ki ;) Ale w samochodzie mniej niż 4 garki to porażka.

image.png.89fee7b9c8fb6d943bcc607d5ef7a703.png

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a oni na sylwestrowe wyjazdy kuszą kasa 

Ale czy to warte 🤔 brakuje aż tak tych paru groszy? Rodzina nie jest droższa jak są jeszcze male dzieci ? Zresztą duże też...

Opublikowano

A w nowych ciągnikach to jakie silniki siedzą? 4 cyl i niby 160 km, chodzi jak kosiarka i tak samo ciągnie. Zejdzie trochę z obrotów i od razu zdycha. Te większe 6 tak samo. Konie liczone na gołym silniku w warunkach laboratoryjnych. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v