Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

@galan99, z tym najtańszy to raczej żart był...

Ceny raczej te same...

Po prostu bardzo chętnych na wykonywanie takich usług.

Powiadasz że ceny takie same OK .

Jeśli usługodawca by tylko z prasowania się utrzymywał to zapewne by pozostałych próbował wyciąć z rynku .

Prasujecie dorywczo nie czysto zarobkowo .

Dla przykładu stolarz opłaca wszystkie składki zaś inny robi na czarno to jak to się ma do równości ? .

Ten co na czaro jest tańszy trzeba  go zniszczyć .

Opublikowano
Godzinę temu, jacek1296 napisał(a):

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu był przepis, że jeżeli w danej miejscowości ponad połowa domów ma oczyszczalnie przydomowe, to gmina nie musi tam budować kanalizacji. Dzięki temu ( plus opłaty za wywóz nieczystości na oczyszczalnię ) gmina "dopinguje" mieszkańców do budowy oczyszczalni przydomowych i nie musi rozbudowywać swojej.

Ale jak jest kanalizacja to nie możesz budować swojej oczyszczalni. Ja mam swoją oczyszczalnie wybudowaną zanim zrobili kanalize. Wywoże raz w roku za 300 plus pare tabletek i nie bule milionów jak sąsiedzi.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Ten co na czaro jest tańszy trzeba  go zniszczyć

No prawidłowo to nie że zniszczyć, tylko powinien te same podatki i takie tam płacić...

...wiem, wiem....co napiszesz...

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Myślisz że jest życie P0 śmierci? Te piekło i niebo. 

Byś chodzi o do kościoła to bys wiedzial...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak...ale nie da się konkurować na nierównych zasadach.

Zasady są po to aby je łamać. Konkurencja jest zdrowa. Tylko że nie każdy ja wytrzyma. Co poniektórzy mają rację silniejsi wygrają. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. Czy to nam się  podoba czy nie. 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ale jak jest kanalizacja to nie możesz budować swojej oczyszczalni. Ja mam swoją oczyszczalnie wybudowaną zanim zrobili kanalize. Wywoże raz w roku za 300 plus pare tabletek i nie bule milionów jak sąsiedzi.

Zgadza się. Przy budowie nowej chałupy również.

Opublikowano

13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tylko czy należy pozwolić np wyniszczyć polskie rolnictwo pozwalając na nierówne zasady?

A czy ktoś się przejmuje rolnikami, górnikami I innymi gałęziami gospodarki w Polsce. Oprócz związkowców którzy walczą aby inni mieli pracę i utrzymywać się na powierzchni. Rządu to nie interesuje lub robi pod publikę aby zamydlić co poniektórym oczy.   

Rolnictwo upadnie z powodu nowych umów z UE , górnictwo upada już wiele lat bo u nas się nie opłaca bo zanieczyszczenie powietrza. Ale sprowadzamy z innych państw węgiel. Dążymy do eko więc gałąź gospodarki jest niepotrzebna 

Inne gałęzie ledwo nabierają powietrza niestety tu silniejszy wygra. 

Przecież jeśli danego państwa gospodarka będzie słabsza. To inne państwa nad korzystają.

Bo aby mieć musimy kupić. Jeśli chcemy kupić dyktują nam cenę. A cena daje innym budowanie ich gospodarki.

Więc aby inne gospodarki UE mogły funkcjonować trzeba zniszczyć inna gospodarkę innego państwa. 

Niestety w Polsce niszczenie gospodarki całkiem nieźle zaczyna funkcjonować. 

Tylko ciekawa jestem kiedy będą zamieszki na ulicach. 

Opublikowano

Wczoraj byli panowie od paneli fotowoltaicznych 

10kv i magazyn energii 5kw, realnie 4 kw można pobrać, na budynku to koszt 86300, po zwrocie wyjdzie 63300 

Oczywiście zwrot nie gwarantowany

Ale można w abonamencie na 10 lat 

Przez pół roku 1200 co miesiąc, później 900

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

10kv i magazyn energii 5kw, realnie 4 kw można pobrać, na budynku to koszt 86300, po zwrocie wyjdzie 63300 

tylko brać 😂

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Już wystarczy że moja sąsiadka nadal takiego opału używa ... Wczoraj jak napaliła to garażu nie widziałem co jest 40m od domu ...

Z Pelletu jak palę to nic nie widać, z groszku czasem malutki dymek, ale tak na prawdę to sąsiedzi mogą pomyśleć że u mnie się nie pali, strat na takim kotle praktycznie nie ma, bo w największe mrozy czopuch ma 60-65 stopni ...

Jak chcesz to mam z 200kg agrowłókniny do utylizacji, będziesz mógł ją sobie spalić ...

U mnie jak starsza sąsiadka 90 lat pali w piecu chojna i kopci się na okoliczne budynki .

To co ja mam pompę jestem 0 emisyjny to nadrobi za kilka domów. 

• Haha 2
Opublikowano

Ale pozwolenie gospodarki to jest zamierzony cel. Zwykły człowiek sam nic nie zrobi. Jeśli nikt nie zareaguje to niestety będzie się tylko pogłębiać problem. 

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A to jest przez firma zewnętrzna czy przez operatora Energii. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Malutki ten magazyn jak na 10kW paneli ... Taki magazyn to na te kilka paneli u Richarda ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jakie masz wysokie rachunki z Energię ?.

Opublikowano
32 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

@Rolnik1973 Richard jakiej firmy kupujesz łańcuchy do pilarek? Dłuto czy pół dłuto?

Chińskie półdłuto

Tera kupiłem zestaw 5szt za 46 zł

Mam oregona dłuto i sztila dłuto

Masttif albo Silver najlepsze z chińczyka 

I nimi tnę

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No problem jest ze sznurkiem i siatką, folia idzie a tego nikt nie chce wywożę po truszku na pszok ale też się czepiają🤷

u mnie w gminie raz w roku lub rana dwa lata odbiór siatek i foli rolniczej a big bakow po nawozach nie chcą brać 

obowiązek mają odbierać firmy co sprzedaj nawozy ale z tym też różnie 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

u mnie w gminie raz w roku lub rana dwa lata odbiór siatek i foli rolniczej a big bakow po nawozach nie chcą brać 

obowiązek mają odbierać firmy co sprzedaj nawozy ale z tym też różnie 

BB to idą razem z folią, firma to akurat bardzo chętnie zabiera 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v