Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0dliczyłem prąd za listopad

I jeszcze na 3.5 miesiąca mam w magazynie pge nawet jak przez 3. 5miesiąca nie będzie ani dnia słońca to nie wezmę od tuska ani 1 kwh

To jest życie

To jakie ci rachunki przychodzą z PGE?

Opublikowano

43- 45 zł ostatnio. Zapasu mam na 2 miesiące. Zobaczymy, czy będę musiał zimą coś dopłacić, bo ostatnie dwa lata dopłaciłem. Rysiek się raduje z oczywistych rzeczy. Tylko, że ja tak mam od 2019 roku i za swoje🤷

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tylko, że ja tak mam od 2019 roku i za swoje🤷

W gminie nie rozliczyłeś sobie 25% ulgi ? Przy dzisiejszych cenach prądu to 4 lata i panele się zwracają ... Tylko trzeba mieć na starych zasadach.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Jak się ⛏️🔨⚒️pge to tera jakie napięcie w sieci a falownik pracuje choć ciężkie chmury

Tak samo i Tuska się wyklepie tylko więcej czasu P0trzeba

Bo pge na drugi dzień rano było zmniejszyć napięcie na transformatorze

Screenshot_20241201_094745_com.fox.foxapp.two.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W gminie nie rozliczyłeś sobie 25% ulgi ? Przy dzisiejszych cenach prądu to 4 lata i panele się zwracają ... Tylko trzeba mieć na starych zasadach.

Jakiej ulgi? U nas nic nie rozliczali, czego nie robiłeś za pośrednictwem gminy. A zaczęli pośredniczyć później. I za 3kW to ja i tak bym podziękował. Poza tym firma, która to robiła z gminy to dramat. Zresztą ja to zrobiłem, bo widziałem w tym uzasadnienie i faktycznie się zwróciło. Wykonawcę sobie wybrałem sam

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jakiej ulgi? U nas nic nie rozliczali, czego nie robiłeś za pośrednictwem gminy. A zaczęli pośredniczyć później. I za 3kW to ja i tak bym podziękował. Poza tym firma, która to robiła z gminy to dramat. Zresztą ja to zrobiłem, bo widziałem w tym uzasadnienie i faktycznie się zwróciło. Wykonawcę sobie wybrałem sam

Ale ja tak samo wybrałem sobie kogo chciałem i moc jaką chciałem, tylko potem rozliczyłem sobie 25% wartości inwestycji jako ulgę w podatku rolnym. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

wiadomo najlepsza firma najlepiej dobrane panele które produkują najlepszej jakości prąd 😂

7 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Jak się ⛏️🔨⚒️pge to tera jakie napięcie w sieci a falownik pracuje choć ciężkie chmury

Tak samo i Tuska się wyklepie tylko więcej czasu P0trzeba

Bo pge na drugi dzień rano było zmniejszyć napięcie na transformatorze

Screenshot_20241201_094745_com.fox.foxapp.two.jpg

Rysiek jak założę se kiedyś panele to przyjedziesz mi wyregulować falownik 😂

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale ja tak samo wybrałem sobie kogo chciałem i moc jaką chciałem, tylko potem rozliczyłem sobie 25% wartości inwestycji jako ulgę w podatku rolnym. 

Tomek, ja mam 5 i 6 klasę ziemi, więc wiesz. Po drugie tak, jak Ci pisałem, gmina zaczęła rozliczać, jak sama zaczęła załatwiać dofinansowania. Nie będę tutaj wchodził w szczegóły dlaczego tak było. No i jeszcze nie było programów wtedy. Mój Prąd ruszył, jak już miałem zrobione, a NFOŚ przyjmował wnioski na instalacje wykonane od konkretnej daty. A poza tym to wiesz gdzie ja mam wszelakie dofinansowania 🤷

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, marulekk napisał(a):

Tusk weźmie się za te darmowe prądy 

Marek to nie darmowe, za to trzeba było zapłacić, a to co wyprodukuje nasza prywatna elektrownia oddajemy 20% za free dla tych co jej nie mają, płacimy resztę opłat tylko nie za energię..

Ale teraz zastanówmy się jak to możliwe że mamy najdroższy prąd w Europie skoro mamy w Polsce tyle Energi z OZE a nie jest jej mało porównać 15lat w stecz do teraz . 

Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał(a):

wiadomo najlepsza firma najlepiej dobrane panele które produkują najlepszej jakości prąd 😂

Nie wiem czy najlepsza, ale sobie ja zweryfikowałem i uznałem, że mi najbardziej odpowiada. Nie zawiodłem się🤷

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Rolnik1973 włącz TVP1, zobacz jak kroją frajerów na czyste powietrze ...

Pierdolonij się zanim coś napiszesz, nazywasz ludzi w podeszłym wieku frajerami odrobinę szacunku 🤷 , z konkubiną będziesz w podobnym wieku umysł już nie będzie ten i też cię jebną na jakiegoś wnuczka, wtedy k**wa nie będziesz takim cwaniaczkiem ..

• Like 7
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

A poza tym to wiesz gdzie ja mam wszelakie dofinansowania 🤷

To ja wiem, tylko tu nic więcej nie trzeba było robić, żadnych zobowiązań, zwykła ulga inwestycyjna z gminy.

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ulga w podatku, ja robiłem za swoje bez dotacji u mam ulgę przyznaną. W sumie coś koło 4tyś wyszło. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Pierdolonij się zanim coś napiszesz, nazywasz ludzi w podeszłym wieku frajerami odrobinę szacunku 🤷 , z konkubiną będziesz w podobnym wieku umysł już nie będzie ten i też cię jebną na jakiegoś wnuczka, wtedy k**wa nie będziesz takim cwaniaczkiem ..

W tym wieku to wątpię że będę miał coś na siebie ... A zresztą, taki wspaniały, katolicki, prospołeczny rząd nie chronił najbiedniejszych i nie do końca sprawnych umysłowo ? Tyle się trąbi w TV i innych mediach żeby nie podpisywać jak się nie wie co się podpisuje, nie przelewać pieniędzy na nieznane konta, a ludzie nadal się nabierają ...

Ludziom się w szkole opowiada o pantofelkach, o starożytnej Grecji, ale podstawowej ekonomii nawet nie nauczą ...

Tusek to wiadomo, pozwalał na wyłudzanie VAT-u itp, ale taki wspaniały rząd pozwalał na okradanie najbiedniejszych ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie wiem czy najlepsza, ale sobie ja zweryfikowałem i uznałem, że mi najbardziej odpowiada. Nie zawiodłem się🤷

a czy ty kiedyś dokonałeś złego wyboru? i tak się nam nie przyznasz 😛

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Ulga w podatku, ja robiłem za swoje bez dotacji u mam ulgę przyznaną. W sumie coś koło 4tyś wyszło. 

Grzesiu proszę Cię, ja mam 4 ha przeliczeniowe do podatku, bo reszta to 5 i 6 klasa. Nie będę latał za 100 zł. Nie jestem Radek. Jak zakładałem instalacje, to gmina tej ulgi nie przyznawała jeszcze

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W tym wieku to wątpię że będę miał coś na siebie ... A zresztą, taki wspaniały, katolicki, prospołeczny rząd nie chronił najbiedniejszych i nie do końca sprawnych umysłowo ? 

Tusek to wiadomo, pozwalał na wyłudzanie VAT-u itp, ale taki wspaniały rząd pozwalał na okradanie najbiedniejszych ?

Nie bądż taki do przodu bo ci z tyłu zabraknie. Nigdy nie wiadomo co będzie. Możesz szybko spokornieć i zejść na ziemie.

• Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No mi tam z tego się te homosie nie bardzo podobają, bo to nic normalnego, ale reszta ... Co najwyżej kiecokom się nie może podobać mówienie o aborcji, gumkach czy masturbacji.

w jakim wieku masz dzieci?

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał(a):

a czy ty kiedyś dokonałeś złego wyboru? i tak się nam nie przyznasz 😛

Dokonałem. Przy kupnie samochodu. Przy wykańczaniu obory. W polu wiele razy🤷. Ostatnio popełniłem spory błąd na sesji w gminie. W robocie też mi się zdarzyło kiedyś pomylić🤷. Dawniej było tego więcej, teraz mniej. Być może z wiekiem przychodzi większa rozwaga. Nie jestem idealny, jak tu próbujesz głupkowato sugerować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v