Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pieniądz bez pokrycia, to tylko papier.

wygoogluj sobie kiedy to pieniądz stracił pokrycie w złocie stał się tylko papierem jak wspominasz a kto to uczynił same banki .

• Like 2
Opublikowano

Inflacja jest po to by wyrwać twoje pieniądze ,z początku miesiąca masz na1000 l paliwa ,trzymasz pieniądze w kieszeni by w końcu miesiąca kupić 900 . Sto litry pa pa .

Opublikowano
3 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Wczoraj tak sobie wrzucałem te gałęzie w rębak i pomyślałem, że jakby Radek przyjechał do mnie to drewno rąbać to czuł bym się kimś ważnym, może i bym zrozumiał jak to jest być kimś jak pan jawka na przykład 🤔 

Eh to by było coś 😳

jak chcesz się poczuć ważnym to możesz do mnie wpaść przyczepę z gnoju wymyć i krokodyla wyskrobać 😂😂

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Pierd*lisz,ty słuchaj się pancia swojego co ma tobie do powiedzenia. Normalnie geniusz, kto mu to nagadał to można się domyślać, wyborcy podobno mają dmuchać w te wiatraki  xD

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/wiatraki-dadza-polsce-4-razy-wiecej-mocy-niz-elektrownia-atomowa-donald-tusk/

Ale jakiego mojego pancia, ja na Tfuska nigdy nie głosowałem ... Na PiS raz, i do tej pory na myśl o tym mi wstyd ... Miała być nowa jakość, mieli nie kraść ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał(a):

👨‍🌾👩👫👩‍❤️‍👨👩‍❤️‍💋‍👨💍💋👄👗👙👉👌👉👌👉👌👉💦=🤰👶🤱 

Mariuszek tak kiedyś wytłumaczę dziecku skąd się wzięło 🤭Zrozumie 🤔😉

Sumeryjscy skrybowie byliby z ciebie dumni. 😉

• Haha 7
Opublikowano
42 minuty temu, galan99 napisał(a):

wygoogluj sobie kiedy to pieniądz stracił pokrycie w złocie stał się tylko papierem jak wspominasz a kto to uczynił same banki .

Bank sam tworzy pieniądz, tzw kreowanie pieniądza. Po to jest NBP a w zasadzie powinno być żeby bank go za dużo wirtualnie nie naprodukował.

Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał(a):

Złoto tak jak pieniądz ma wartość, bo uważamy, że jest cenne. Zaś w ogóle jaką pewność my tu na nizinach społecznych mamy, że te zasoby zgromadzone przez państwo są realne. Czy w ogóle są? Czy nie są pozłacanymi sztabkami jakiegoś stopu? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, kizak napisał(a):

Inflacja jest po to by wyrwać twoje pieniądze ,z początku miesiąca masz na1000 l paliwa ,trzymasz pieniądze w kieszeni by w końcu miesiąca kupić 900 . Sto litry pa pa .

Kaziu przytoczyłeś definicję propagowaną przez polityków. Inflacja to wskaźnik. I jak każdy wskaźnik powinien być przyczyną pewnych działań, które mają go utrzymać na odpowiednim poziomie. Tymczasem wpojono nam, że to przyczyna tego, że ubożejemy. Wymyślono putniflację i tym podobne historie. Dla rządzących to wygodne. Z czegoś czego powinni się obawiać i stawać na uszach, żeby było na właściwym poziomie, zrobili sobie wygodne tłumaczenie. A naród łyka 🤷...

Innymi słowy wskaźnik inflacji jest jednym z narzędzi do monitorowania stanu państwa

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał(a):

👨‍🌾👩👫👩‍❤️‍👨👩‍❤️‍💋‍👨💍💋👄👗👙👉👌👉👌👉👌👉💦=🤰👶🤱 

Mariuszek tak kiedyś wytłumaczę dziecku skąd się wzięło 🤭Zrozumie 🤔😉

Za trzecim włożeniem już zaszła 🤔

Opublikowano

😐🔨⚒️⛏️T

Ostatnio prąd

Tera światłowód zaje⛏️ali

Ciężko za Tuska bedzie

Nawet wiadomości nie P0 czytasz 

I na jutubie je🔨ać tuska nie P0 oglądasz na telewizorze. 

Kurła co za P0jepy go wybrali

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

😐🔨⚒️⛏️T

Ostatnio prąd

Tera światłowód zaje⛏️ali

Ciężko za Tuska bedzie

Nawet wiadomości nie P0 czytasz 

I na jutubie je🔨ać tuska nie P0 oglądasz na telewizorze. 

Kurła co za P0jepy go wybrali

Przeczytaj ten post i pomyśl, jakim "POjepem" trzeba być żeby takie bzdury pisać 🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gregor1284 napisał(a):

Już nei te czasy żeby pieniądze z pracy się brały 

Teraz to pieniądze z bankomatu a mleko z Biedronki ...

Teraz, jajonasz napisał(a):

Zacznij płacić rachunki, to nie będą musieli odcinać  🤭

Tfusk socjalu nie daje, nie ma czym zapłacić🤭 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz to pieniądze z bankomatu a mleko z Biedronki ...

Tfusk socjalu nie daje, nie ma czym zapłacić🤭 

No co mam zapłacić

Screenshot_20241114_150135_pl.gkpge.mbok_edit_2072403904092620.jpg

Screenshot_20241114_150339_com.opera.browser.jpg

13 minut temu, jajonasz napisał(a):

Zacznij płacić rachunki, to nie będą musieli odcinać  🤭

Głupi jesteś

Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nikt niczego ci nie każe.

Wszystko sobie wytłumaczyć potrafisz...

Sami zmotywują, nowa pani burmistrz wypuściła folksdojczy na kontrolę kotłów, przy okazji wynajęła firmę z dronem i sobie sprawdzają. A że uchwała antysmogowa wprowadziła już zakaz używania kotłów spełniających 3, 4 klasę, to mają ręce pełne roboty. Na razie lecą upomnienia, druga tura będą sypały się mandaty

8 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nieudacznik tusk

Za pisu wymieniali piece ocieplali

Za Tuska kasy brak i nie wydają decyzji żeby można rozpocząć działania. 

I bardzo dobrze, może wreszcie skończy się ta patologia.

5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Skoro tak lubisz🤷🤭

Już raz pisałem...pokaż mi przepis, który pozwoli Cię ukarać...

Strażnicy miejscy i gminni zyskali nowe uprawnienia do nakładania mandatów za łamanie przepisów uchwał antysmogowych. Zmiana Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie wykroczeń, za które strażnicy straży gminnych są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, weszła w życie 1 listopada 2018 roku. Wprowadziła ona możliwość nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w art. 334 ustawy Prawo ochrony środowiska (Poś).

Art. 334. Kto nie przestrzega ograniczeń, nakazów lub zakazów, określonych w uchwale sejmiku województwa przyjętej na podstawie art. 96, podlega karze grzywny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v