Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

30 kwietnia 1989 ojciec przyprowadził 3p za 1 900 000, w maju kupił kabinę za 500 000, w październiku sprzedał starą siuntkę z 9 000 000, także inflacja w PL była długo przed wejściem do uni,

Wiem jak wyglądały obejścia pod koniec lat 80 i w latach 90, a jak wyglądają teraz.

Jeśli ktoś myśli , że cokolwiek dostanie za darmo, to jest najzwyklejszym durniem, nikt nic nikomu nie da za darmo, wszystko prędzej czy później trzeba spłacić

A może by to wszystko wyglądało ładnie i bez hujni 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

A może by to wszystko wyglądało ładnie i bez hujni 

A może gdyby nie Hitler to było by teraz całkowicie inaczej, tego nikt nie wie, przeszłości na pewno nie zmienimy, na przyszłość MOŻE mamy jakiś wpływ ...

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Desperado napisał(a):

o  tym nikt nie myśli, zrobi się na poczekaniu armię, a że będą ginąć na potęgę, no coż powiedzą, nie było czasu, wojna zaskoczyła.

A kto ma myśleć? Ci oficerowie, którzy szkoły oficerskie skończyli w warunkach pokoju i nie zasmakowali tego, do czego jest armia. Ci, co na misje zagraniczne jeździli w ramach wielonarodowych kontyngentów, żeby w dolarach należności pobierać? Kto ma zadbać o wyszkolenie i morale wojska, jak nie kadra. Ale ona sama tego nie posiada, więc nie zadba. Koło się zamyka. Gdyby było inaczej ten chłopak na granicy by nie zginął. Dlaczego armie Stanów i Rosji są uważane za najpotężniejsze? Bo to wszystko mają. A przede wszystkim mają wpojone morale i patriotyzm. Bez tego każda armia jest bez wartości. Dopóki żołnierze będą myśleć w kategoriach interesu własnego to się nie zmieni. W naszym kraju dominuje fałszywie pojmowany interes własny i to jest zgubne. W każdej grupie społecznej, nie tylko w siłach zbrojnych.

I jeszcze jedna uwaga. Najsprawniejszą służbą jest policja. Dlatego, że policjanci są cały czas na froncie. Praktycznie każdy szczebel dowódczy czymś dowodził w sytuacji realnej nie pozorowanej, bo wydarzają się różne sytuacje. Ta służba ma najlepszy i najsprawniejszy system alarmowania i najlepszą dyscyplinę. Wystarczy spojrzeć, jak działają podczas zabezpieczeń przy różnych okazjach

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A może gdyby nie Hitler to było by teraz całkowicie inaczej, tego nikt nie wie, przeszłości na pewno nie zmienimy, na przyszłość MOŻE mamy jakiś wpływ ...

Ale nie jest to wolność ,jak wczoraj tu wielu z was pisze ... Dali parę groszy i ludzi kupili

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Bardzo dobrze że to poruszyłeś, wszystkim sterują komputery, a te w razie wojny można będzie sobie wsadzić, i fejsa też nie będzie.   😜

Ważne aby było agrofoto reszta niepotrzebna 🤣

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale nie jest to wolność ,jak wczoraj tu wielu z was pisze ... Dali parę groszy i ludzi kupili

Ale zmienisz to ?? Większości to pasuje i tak to działa, ty plujesz na hujnie, Rysiek pluje na hujnie, a jak jest kampania na dopłaty to z wywieszonymi jęzorami lecicie składać wnioski ...

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

A kto ma myśleć? Ci oficerowie, którzy szkoły oficerskie skończyli w warunkach pokoju i nie zasmakowali tego, do czego jest armia. Ci, co na misje zagraniczne jeździli w ramach wielonarodowych kontyngentów, żeby w dolarach należności pobierać? Kto ma zadbać o wyszkolenie i morale wojska, jak nie kadra. Ale ona sama tego nie posiada, więc nie zadba. Koło się zamyka. Gdyby było inaczej ten chłopak na granicy by nie zginął. Dlaczego armie Stanów i Rosji są uważane za najpotężniejsze? Bo to wszystko mają. A przede wszystkim mają wpojone morale i patriotyzm. Bez tego każda armia jest bez wartości. Dopóki żołnierze będą myśleć w kategoriach interesu własnego to się nie zmieni. W naszym kraju dominuje fałszywie pojmowany interes własny i to jest zgubne. W każdej grupie społecznej, nie tylko w siłach zbrojnych.

I jeszcze jedna uwaga. Najsprawniejszą służbą jest policja. Dlatego, że policjanci są cały czas na froncie. Praktycznie każdy szczebel dowódczy czymś dowodził w sytuacji realnej nie pozorowanej, bo wydarzają się różne sytuacje. Ta służba ma najlepszy i najsprawniejszy system alarmowania i najlepszą dyscyplinę. Wystarczy spojrzeć, jak działają podczas zabezpieczeń przy różnych okazjach

A ja nie lubię policji , tam jest pełno cwaniactwa i kolesiostwa 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale zmienisz to ?? Większości to pasuje i tak to działa, ty plujesz na hujnie, Rysiek pluje na hujnie, a jak jest kampania na dopłaty to z wywieszonymi jęzorami lecicie składać wnioski ...

Ja nie pluje , tylko dziwię się jak można tak się cieszyć z bycia pod zaborem 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja nie pluje , tylko dziwię się jak można tak się cieszyć z bycia pod zaborem 

Zawsze można wyjść, tylko trzeba się liczyć z tym że w "nagrodę" dołożą nam takie cło, że mleko po 1zł będzie abyśmy mogli być konkurencyjni na ich rynku ... Nie na darmo włożyli w nas kasę aby teraz jej nie odzyskać ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Bardzo dobrze że to poruszyłeś, wszystkim sterują komputery, a te w razie wojny można będzie sobie wsadzić, i fejsa też nie będzie.   😜

Na studiach byliśmy na zajęciach na fermie i dyków u jednego biznesmena. Opowiadał jak w nocy było jakieś przepięcie i komputer pozamykał i powyłączał wentylacje w środku lata. Udusiło się ponad 10 tys indorów. Różnie z tym bywa. Mechanizacja i automatyzacja ma też swoje plusy i minusy. Na dużych fermach oczywiscie że mają agregaty prądotwórcze. Tam największym problemem są choroby.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zawsze można wyjść, tylko trzeba się liczyć z tym że w "nagrodę" dołożą nam takie cło, że mleko po 1zł będzie abyśmy mogli być konkurencyjni na ich rynku ... Nie na darmo włożyli w nas kasę aby teraz jej nie odzyskać ...

Unie w tej chwili zajęta jest problemami, które sama masowo tworzy. A my leżymy na szlaku między wschodem a zachodem. Wyjście Polski z UE i zrzucenie przynajmniej części tego gorsetu fiskalnego przyciągnęłoby do nas inwestorów, którzy obecnie w europie nie mają czego szukać. Wojna na Ukrainie, jeśli się trochę przeciągnie, to dla nas szansa na zbudowanie firm z branży militarnej i okołomilitarnej, boom na zakupy broni i amunicji jeszcze trochę potrwa. Jesli podatki z ETS odjąć od cen energii, staniemy się opłacalni do takiej produkcji. Do tego społeczeństwo - jedno z najmłodszych w UE (w tej chwili) i wylształcone. Brak problemów wewnętrznych z islamskimi imigrantami - jeszcze. Myślę, że to idealny moment, aby się z tek eurokomuny wymiksowac czym prędzej.

• Like 3
Opublikowano
37 minut temu, gregor1284 napisał(a):

Znaczy się jakiegoś konfidenta? Znalazłby się 😅 stary czy mlody?ma byc?

Konfidentów takich jak Bolek to by u nas tysiące znalazł.

U nas niejaki Sikorski chce kamdydować na prezydenta kiedy on sam i żona jawnie reprezentuje amerykańskich rzymian. Nawet jego syn jest żołnierzem w US army. Polacy w większości  to jednak są debile. Można im pluć w twarz a oni twierdzą że to deszcz.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

i wtedy cała du.... z oszczędności paliwa

Pisałem nie raz,po 6 czy 7 latacg takerzowki wjechaliśmy masterem, spalanie około 30 l/ha wyszło. Teraz był 6 rok jak u nich siejemy i poniżej 20. Ale co roku striptill na 25-30 cm idzie. 

U siebie oralem po 6 latach bezorki. Nie czułem różnicy. Ale agregat na te 20 nieraz 25 a pod kukurydzę striptill na dobre 30. 

Bezorce opinie psują właśnie tacy co tylko płytko talerzówka jadą a potem hurdurr nie idzie orać beton na polu bezorka to wymysł szatana. 

Sam teraz do pługa trochę wróciłem bo jednak po trawach agregatem się nie doprawi tak jak po pługu. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A ja nie lubię policji , tam jest pełno cwaniactwa i kolesiostwa

Pod tym względem ja też. Pisałem że wielu policjantów nie lubię i z szacunkiem do sporej grupy też u mnie słabo, ale mniejsza o to. Zresztą gdzie tego nie ma🤷...natomiast pewne rzeczy trzeba policjantom oddać. Dlaczego zostali wysłani na granicę? Czy to ich zadanie? Żaden policjant nie ma ochrony granic w zakresie obowiązków. Żaden nie ślubował, że będzie ich strzegł. A żołnierze owszem. Pojechali tam, żeby tych żołnierzy szkolić. Taki był przecież przekaz. To ja się pytam, co żołnierze robią w jednostkach? Przecież ojczyzna im płaci za to, żeby byli wyszkoleni i gotowi, a kiedy zajdzie potrzeba, żeby to wyszkolenie i gotowość wykazali w obronie naszych granic i ojczyzny. Druga rzecz o tych podłych gliniarzach. Jak się coś wydarzy, dajmy na to zginie dziecko, to oni będą ryć w piasku nie bacząc na to ile czasu to zajmie. Często słyszeliśmy o akcjach poszukiwawczych, które trwały długo, a nawet zbyt długo. Jakie były poszukiwania zabójcy nie tak dawno? I tu Ci Marcin napiszę coś co ja wiem na pewno, a wielu z Was może w to wątpić. Przy takich działaniach nie jest ważne, czy ktoś jest kolesiem niższego czy wyższego przełożonego. Nie ma znaczenia, czy jest oficerem czy szeregowym. Oni wszyscy równo, ile będzie trzeba, tyle będą węszyć szukać, przeczesywać i dążyć do celu...żaden nawet nie pomyśli, żeby się na to skarżyć. A wojsko...mam wątpliwości 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie zgodzę się z tym. Szczególny popis dał już jeden dowódca co pół Komedy rozwalił i szczęście że nikogo nie zabił.  A i ciekawe ilu by użyło broni w przypadku zagrożenia?

Edytowane przez 6465
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Nie zgodzę się z tym. Szczególny popis dał już jeden dowódca co pół Komedy rozwalił i szczęście że nikogo nie zabił. 

Tomek, to ja się z tym nie zgodzę. Ale nie będę tego argumentował, bo to nie rzecz na publiczne pisanie. Zresztą trwa postępowanie w tej sprawie

Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Konfidentów takich jak Bolek to by u nas tysiące znalazł.

U nas niejaki Sikorski chce kamdydować na prezydenta kiedy on sam i żona jawnie reprezentuje amerykańskich rzymian. Nawet jego syn jest żołnierzem w US army. Polacy w większości  to jednak są debile. Można im pluć w twarz a oni twierdzą że to deszcz.

A nie mówiłem. Ludzie to debile

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Pod tym względem ja też. Pisałem że wielu policjantów nie lubię i z szacunkiem do sporej grupy też u mnie słabo, ale mniejsza o to. Zresztą gdzie tego nie ma🤷...natomiast pewne rzeczy trzeba policjantom oddać. Dlaczego zostali wysłani na granicę? Czy to ich zadanie? Żaden policjant nie ma ochrony granic w zakresie obowiązków. Żaden nie ślubował, że będzie ich strzegł. A żołnierze owszem. Pojechali tam, żeby tych żołnierzy szkolić. Taki był przecież przekaz. To ja się pytam, co żołnierze robią w jednostkach? Przecież ojczyzna im płaci za to, żeby byli wyszkoleni i gotowi, a kiedy zajdzie potrzeba, żeby to wyszkolenie i gotowość wykazali w obronie naszych granic i ojczyzny. Druga rzecz o tych podłych gliniarzach. Jak się coś wydarzy, dajmy na to zginie dziecko, to oni będą ryć w piasku nie bacząc na to ile czasu to zajmie. Często słyszeliśmy o akcjach poszukiwawczych, które trwały długo, a nawet zbyt długo. Jakie były poszukiwania zabójcy nie tak dawno? I tu Ci Marcin napiszę coś co ja wiem na pewno, a wielu z Was może w to wątpić. Przy takich działaniach nie jest ważne, czy ktoś jest kolesiem niższego czy wyższego przełożonego. Nie ma znaczenia, czy jest oficerem czy szeregowym. Oni wszyscy równo, ile będzie trzeba, tyle będą węszyć szukać, przeczesywać i dążyć do celu...żaden nawet nie pomyśli, żeby się na to skarżyć. A wojsko...mam wątpliwości 

Wojsko szkoli zasadniczo do czego innego a policja do czego innego. Granica to temat oddzielny i został zjebany na samym początku. Pojawiły się tam trzy różne formacje a teoretycznie za całość miała odpowiadać SG. Oczywiście nie było koordynacji tego bajzlu, bo nikt nawet nie palnął się w baniak aby ujednolicić zasady użycia broni w tych działaniach. 

PiS Twierdził że żołnierze są przeszkoleni. Ale okazało się że byli tylko instruowani, zaś szkolenia jako takiego nie było. a znaleźli się w działaniach stricte policyjnych. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v