Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Desperado napisał(a):

Akurat w przypadku orki jest trochę inaczej poza czymś widzi mi się czy chceniem robić orkę głęboko, o ile w przypadku bezorki można odpowiednim sprzętem przelecieć głębiej na piachu, to w przypadku orki czasem te 15-20 cm to jest wszystko, bo tylko na tyle pozwala warstwa orna.

I tak samo nie ma sensu pruć bezorkowo kompleksu sosnowo-jałowcowego na 30cm ...Tam wystarczy gruber/ agregat talerzowy na 15cm ...

To jak jeden u nas na wsi, orze się na te 20-25cm, raczej nie głębiej bo wychodzi martwica, on kupił głębosz żeby zerwać podeszwę bo są kawałki z cięższą ziemią i tam się tworzy właśnie podeszwa, tylko mało co to dało, jak zapuścił na 0,5m i zrobił to gdy gleba była mocno wilgotna ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Desperado napisał(a):

Akurat w przypadku orki jest trochę inaczej poza czymś widzi mi się czy chceniem robić orkę głęboko, o ile w przypadku bezorki można odpowiednim sprzętem przelecieć głębiej na piachu, to w przypadku orki czasem te 15-20 cm to jest wszystko, bo tylko na tyle pozwala warstwa orna.

Koło mnie jeden wziął dzierżawe, ziemia taka że głębiej jak 20 max 25 nie ma co orać a ten ile ciągnik ciągnął ponad 30. 

O ile poprzedniemu dzierżawcy jakoś tam jeszcze rosło tak jemu 3 rok ledwo żyto ziemie zasłania 🤷

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Koło mnie jeden wziął dzierżawe, ziemia taka że głębiej jak 20 max 25 nie ma co orać a ten ile ciągnik ciągnął ponad 30. 

O ile poprzedniemu dzierżawcy jakoś tam jeszcze rosło tak jemu 3 rok ledwo żyto ziemie zasłania 🤷

No i jeszcze lata miną i ciągle będzie podobnie jak wywalił kupę martwicy i to wymieszał z glebą.

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

i co pompka? gaz nawet z ETS będzie tanio i jaka wygoda

U mnie musiałby być z butli. Do ziemnego daleko. Póki co, zainstaluję na pellet, a jak będzie tanio, jak powiadasz, to zawsze będzie można wrócić do zamysłu. Po prostu, dłużej nowe będzie. Wajna się skończy w tym czasie i gdy błękitne paliwo znów nordstreamem popłynie, zaś się okaże, że jak nic innego, ekologiczne będzie. 

• Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, marulekk napisał(a):

Tak i mają podpisać piękna umowę 

I mięsa bydła sprowadzą a ci co znowu chcą te dotacje to będą musieli chować czy się opłaca czy nie.

16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chyba się 100 zarobi 😉

inbound9162529617995261803.jpg

Ależ ty chytry od ludzi w biedzie kasować.

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

dzisiaj to ja mam swoją robotę 👍

ps @pedro2 ile płacisz za taką? 

IMG_6015.jpeg

Jak dla ciebie po znajomości 20zł dam 😆

Tu sama słoma 

Daj numer pinezke ci wyślę 

Był chłop z lewego powietrza 

Odjebał cenę aż mnie laczki spadły 😁 

Materiały najhujowsze przywiozą aby jak najtaniej 😆

Bez kołkowania, bez struktury, bez fundamentów, bez stropu

Piec stalmark eko Wood 21kw z buforem tysiąc L 40 tysi z przeróbką 

Cena za metr elewacji 250zl netto 

Połowa kasy ponad dofinansowanie po przewiezieniu materiałów, reszta po robocie 

Resztę mogą mi oczywiście zrobić ale już bez dotacji.

Gdybym choć mógł materiały kupić takie jakie ja chcę 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Strongman napisał(a):

I mięsa bydła sprowadzą a ci co znowu chcą te dotacje to będą musieli chować czy się opłaca czy nie.

Spokojnie, oprócz bydła jeszcze drób i kukurydza ma iść z tamtąd 

16 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak dla ciebie po znajomości 20zł dam 😆

Tu sama słoma 

Daj numer pinezke ci wyślę 

To jest firma "kogucik" spirdolił i ucikł😁

@pedro2 u mnie też ostatnio w październiku był , jaki styropian chciałbym mieć taki dadzą czy 10 czy 15 , drzwi okna im pasowały takie jakie są tylko umowę podpisywać od razu bo kolejka jest tam a w listopadzie już pieniędzy nie będzie z funduszu, no i oczywiście zachęcali do wzięcia kredytu Paribas że korzystne warunki

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał(a):

a jak wygląda dofinansowanie do ocieplenia ? Bo rozumiem żę ten co był to załatwi dotacje ? 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tam tradycjonalista jestem i pług wyznaje, a poza tym, inwestować w takich czasach w bezłorkowca, no "nie opłaca się" xD

Przez dwie miedze chłopak zasiał żyto hybrydowe, właśnie te 70kg/ha, w bezorce, i powiem że nawet ładne te żyto ma, dużo ładniejsze niż u tych co sieją 250-300kg/ha ... Aż sam się zastanawiam czy nie spróbować tej hybrydy na jednej działce za rok.

Populacyjne Dankowskie kanter 80kg / ha  , i oczywiście pług 😉

inbound6392014334740309977.jpg

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tomuś to siać na 3 żeby mieć dużo kasy?

U mnie idzie pszenżyto, może bym zasiał pszenicę, ale na ilości rzędu 15-25t problem klienta złapać ... A na działki typowe IVa/IVb pszenica nie wychodzi.

A najlepiej na takiej ziemi to bób xD Tylko to musi być w miarę blisko domu i pod nawadnianiem.

Chociaż to ty jesteś rolnik nagradzany deskami, rozwojowy, to sam powinieneś wiedzieć ;) 

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał(a):

a jak wygląda dofinansowanie do ocieplenia ? Bo rozumiem żę ten co był to załatwi dotacje ? 

Jak to jak wygląda 🤔 nie rozumiem.

Oni wszystko składają.

Z tego co sobie policzyłem to oni zgarniają ponad 80tys

odliczając piec i materiał do ocieplenia po 120zł za metr od ogólnej sumy.

Aczkolwiek bez struktury to 120zł materiał nie wyjdzie. 

😆 

Im dłużej o tym myślę tym bardziej podziwiam.

A czy nie mogę ją sobie złożyć wniosek, ocieplić samemu, kupić piec z montażem wszystko gospodarczym sposobem?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pedro2 napisał(a):

A czy nie mogę ją sobie złożyć wniosek, ocieplić samemu, kupić piec z montażem wszystko gospodarczym sposobem?

Poszukaj "normalnej" firmy a nie naganiaczy z banderowską bandą a pewnie będzie dużo taniej ... Bo tak to nie dość że cena wywalona, przywiozą dziadostwo nie materiał to na koniec jeszcze będzie aż się w Tobie gotować jak będziesz widział co odpierdalają te szoszony ...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał(a):

Tak i mają podpisać piękna umowę 

E to chyba jakaś kolejna teoria spiskowa

26 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tomuś to siać na 3 żeby mieć dużo kasy?

Grykę albo jęczmien.

1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Może I my co przy okazji sprzedamy?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał(a):

Po za tym . Mam to w pi...e ku...a .

No co się denerwujesz.

Dla ciebie ważne aby tanio...

Po co będziesz swoje robił jak taniej przywiozą .  Takie smakowitości...😆

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

W jednej studni dno suche

W drugiej 60 cm wody

😐⛏️⚒️🔨T

I wyborców P0jepa

🔨⚒️⛏️

W bezorke i 70 kg żyta P0siać

A P0tem gdzie te zyto

Nic z tego nie bedzie

Obciach na cały Parczew jak P0kazywał grzes

ja dwa lata temu na nowej dzierżawie posiałem 77kg żyta/ha a oddało 5.9t/ha i to na bez orce

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v